Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

2 Pages<12
TEX WILLER
Gringo
#21 Posted : 31. prosinca 2019. 9:14:51(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 22.11.2019.(UTC)
Posts: 23
Location: Garotas
Voleo bih kad bi Tex na našim prostorima bio zapaženiji. Kakvi su to stripovi bato, nije ni čudo što su apsolutni br.1 u italiji.
Onaj što crta Pogrebnika,i onaj drugi što mu piše, mogu samo da plaču kad vide koliko je Tex moćan western. Nema teme koju nisu pokrili, i to kako majstorski, i u priči i kako je nacrtano.
Meni svaki put padne vilica kad vidim kako je crtano, i stalno se pitam, gde nalaze tako kvalitetne ljude za taj posao?
Nemam reči. Crtači na Texu su 100% među najačim na svetu.Stvarno su svi listom, doživljaj. Gušt totalni.

Hoćemo više Texa! Može i meko koričen, heftan, na 60 strana na novinskom papiru, i bude jeftiniji od cigara al jednom nedeljno da ide!
Muchas personas se afeitan los pendejos.
Gringo
#22 Posted : 31. prosinca 2019. 9:17:03(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 22.11.2019.(UTC)
Posts: 23
Location: Garotas
Kroz prerije duge i gradove divlje
On je zakon bilo gdje da stigne
Teksaški je rendžer dobro poznat svima
A najviše onom tko šporku savjest ima

Willer Tex, Willer Tex
On ne zna za drogu i sex
On ima svog Kit Carsona
Zakon je cijeloga Texasa

Willer Tex, Willer Tex
On ne zna za drogu i sex
On ima sina Kita i Jacka Tigera
Zakon je cijelog divljeg zapada

Noćnog orla štuju indijanska plemena
Boja kože Texu ne radi problema
Njemu je važno poštenje i mir
On ne bira sredstava da ostvari svoj cilj

Willer Tex, Willer Tex
On ne zna za drogu i sex
On ima svog Kit Carsona
Zakon je cijeloga Texasa

Willer Tex, Willer Tex
On ne zna za drogu i sex
On ima sina Kita i Jacka Tigera
Zakon je cijelog divljeg zapada

On jede biftek s brdom krompirića
On trgne viski koje pivo
I cigareta za kraj
Muchas personas se afeitan los pendejos.
Gringo
#23 Posted : 31. prosinca 2019. 9:19:20(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 22.11.2019.(UTC)
Posts: 23
Location: Garotas
Yellow shirt now stands
guarding bold the boundaries of hell
Fiery winds blow from depths of the south
two Colt 45 in hand

Under a Stetson hat,
watchful eyes are peering at the dawn
Ride the wild steed, Dynamite its name
two that stand as one

Brave man that no one can overcome
Tireless sentinel
Justice walks these lands

And then it takes just the time of a breath
before the guns intonate a song of death
In a blink of an eye every duel ends
A bearer of hope in a lawless far west

Chief of Navajo tribe,
called by them as "eagle of the night"
A dark shadow has settled on your love
A fierce vengeance to consume

Army of four parts
Tiger Jack your brother of blood
Carson the old friend who never let you down
your son Kit, the little hawk

Brave men that no one can overcome
Fearless sentinels
Justice walks this lands
Muchas personas se afeitan los pendejos.
Spock
#24 Posted : 31. prosinca 2019. 13:15:08(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 275
Location: Makarska

Krvni savez (Teror u Durangu)
(SAKL 9/10a, LIBKB 4c, SR 7b/8a, LMS 27/28) 128+85=213 str.
- petnaesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini


Zanimljivosti: Sherlock
- Radnja priče se uglavnom odvija na pograničnom području Arizone, Utaha, Colorada i Novog Meksika (u vremenu odvijanja radnje u priči samo je Colorado službeno dio SAD-a), odnosno široj okolici gradova Durango i Alamosa (Colorado), a završnica u Dallasu, glavnom gradu Colorada. Zapovjedništvo rendžera je u Austinu (glavnom gradu Teksasa), tako da su Tex i Kit poprilično putovali u ovoj epizodi, na konjima ili vlakom.
- Epizoda je originalno izlazila u striscia formatu od rujna 1950. do veljače 1951.


Kratki sadržaj:
Tex dobiva zadatak da u pograničnom području Colorada istraži razloge pobune Indijanaca.


Komentar:
Ovo je definitivno kultna epizoda zbog događaja koji su obilježili serijal u cijelosti i uvelike formirali Texovu ličnost u serijalu. Uz to, vidi se ogromna razlika u pripovijedanju u odnosu na prethodne epizode. Nema ubijanja količinom teksta, već priča ide tečno i nimalo dosadno. Upoznajemo Lilith i ekstremno lakrdijašku situaciju kako je postala Texova žena, a Tex krvni brat Navajo Indijanaca. Doznajemo kako je Tex (u superjunačkom stilu) dobio indijansko ime Noćni Orao i psa Sotonu. I sve to u jednoj jedinoj epizodi. Koja evolucija! Još imamo i neočekivano iznenađenje na zadnjoj stranici.
Daleko od toga da nema ekstremnih naivnosti, ali tečnost i zanimljivost se ne može poreći, što ne mogu garantirati za prethodne avanture. E, sve nabrojano je taj ogroman korak unaprijed koji ovaj serijal dobiva ovom epizodom.

Taj ozbiljniji pristup se primjećuje i na crtežu. Tek ovdje vidim neki napredak, a zahvaljujući DeeCayevoj recenziji shvaćam i zašto. Ispada da je Galepu pomoć na olovci pružao izvjesni Guido Zamperoni što se najviše primijeti po pozama likova i frizurama.U Strip Agent Klasik izdanju ovoj priči pripadaju čak četiri Galepove naslovnice, originalno objavljene u trećem izdanju (drugom reprintu) s kraja 1953. i početka 1954. godine. Dvije su na poleđini SAKL 9 i 10 u punom formatu, a posebno bih izdvojio drugu koja prikazuje Noćnog Orla u akciji na vjernom Dinamitu. Naslovnice brojeva 7 i 8 regularne serije pripadaju ovoj epizodi, ali nisu mi nešto pogođene kao gore spomenuta. Naslovnica četvrtog broja Libellus izdanja također pripada ovoj epizodi, ali nije mi Villa to dobro odradio.

Ukupno gledajući, dobar korak unaprijed temom, scenarijem i crtežom u odnosu na ranije avanture.

(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnice: 6) - 66%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#25 Posted : 4. siječnja 2020. 19:36:15(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 275
Location: Makarska


Banda Daltonovih
(SAKL 10b/11a, LIBKB 5a, SR 8b/9a, ZS 48) 42+52=94 str.
- šesnaesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnica: Claudio Villa / Aurelio Galleppini


Zanimljivosti: Sherlock
- Između ove i prethodne epizode je prošlo par godina. Saznajemo da je, u međuvremenu, umrla Texova žena Lilith, a i da je Tex dobio sina - Kita.
- Prvo pojavljivanje Tiger Jacka.
- Tiger Jack puši - ovdje cigaretu, dvije epizode kasnije (ničim izazvan) indijansku lulu. Kasnije u serijalu to više nije slučaj
- Epizoda je originalno izlazila u striscia formatu u veljači i ožujku 1951.


Kratki sadržaj:
Tex i Tiger Jack su u potjeri za opasnom bandom Daltonovih po pustopoljinama Novog Meksika i Arizone. Iako se rezultat zna unaprijed, to ne znači da igra začinjena majstorskim potezima neće biti zanimljiva!


Recenzija:
Unatoč tome što smo se, nakon nekoliko dužih priča s označenim početkom i završetkom, vratili na kraće priče koje se nastavljaju, sadržajno je ovo već Tex na kakvog smo navikli. Iskreno, čitajući ove početne priče, iznenadio sam se kako je G. L. Bonelli to brzo posložio na njemu zadovoljavajući način. Tex je dobio onu pravu osobnost kakva će ga nadalje krasiti. Sve avanture do sada su bile svojevrsno ispipavanje terena i slaganje lika glavnog junaka .
Kronološki najbitniji detalj ove priče je sama pojava Tiger Jacka kao budućeg stalnog lika serijala. Tex jako cijeni njegovo mišljenje i najčešće sluša njegove savjete, a ovako ga u priči opisuje, dok u stvari tim riječima opisuje upravo svoje psihološko stanje u tom njemu teškom razdoblju:
„Često putujem s njim no on je prilično šutljiv tip pa vrijeme provedeno s njim sliči druženju s vlastitom sjenom.“

Prvo pojavljivanje Tiger Jacka:


Sama priča počinje neobično, slikama negativaca uz objašnjenje kako su od predstavnika zakona postali banditi i napomenom kako je to bio početak kraja njihove bande. Svakako originalan početak u kojemu se čitatelju odmah servira konačni epilog.

Banda Daltonovih, zvučno ime ponajviše zbog strip serijala Lucky Luke. Ime koje je postalo sinonim za bandite, pa je teško i pomisliti da se neki pozitivac preziva Dalton.
G. L. Bonelli nam je ovdje servirao stvarne povijesne ličnosti. Njihova priča poslužila mu je kao temelj za ovu epizodu. Sva su imena pripadnika osmeročlane bande povijesno vjerodostojna, a postojala je čak i Eugenia Moore, ljubavnica Boba Daltona, a time i suradnica bande.
Jedan od sedam braće Dalton, Frank, zaista je ubijen kao šerif, a još trojica su postali banditi nakon što su imali neke nesporazume i optužbe kao čuvari zakona. U stvarnosti, jedan od braće razbojnika, Emmet, je preživio (iako pogođen 23 puta) neuspjelu pljačku dvije banke istovremeno i završio u zatvoru, a bio je tu i četvrti brat Bill, koji je braći pružao samo "logističku" podršku, da bi nakon što je originalna banda neslavno završila, osnovao svoju bandu i dvije godine kasnije završio na groblju.
Osim što je scenarist uzeo stvarne povijesne likove i okolnosti, smatram da je uspio prenijeti stvarne osobnosti tih likova u ovu priču i od svega toga sastavio jednu jednostavnu i tečnu priču. To poštujem i ovom slučaju nimalo mi ne smeta takvo korištenje i iskrivljavanje povijesnih činjenica. Upravo suprotno, ovo je jako uspio omaž toj slavnoj bandi!

Emmet Dalton:


U istom izmišljenom gradiću Novog Meksika, gdje upoznajemo bandu Dalton upravo kada su napravili dar-mar u lokalnom salunu, nalazimo i bivšeg rendžera Texa u društvu jednog predstavnika zakona.
Gian Luigi je preokrenuo svoju dosadašnju praksu i postavio Texa u poziciju čovjeka koji pokušava izbjeći nevolje i samo na zamolbu predstavnika zakona se ubacuje u igru. Nakon što je prošla epizoda završila tako što je Tex napustio rendžersku službu, tijekom priče saznajemo da je od tog trenutka prošlo par godina. Vratio je značku razočaran nepravednom, tromom zapovjednom hijerarhijom u rendžerima i nepotizmom u vladinim institucijama, a glavni razlog takvoj odluci je što je ponovno uvidio koliko je tanka linija između predstavnika zakona i odmetnika, odnosno bjegunca. Samo što je Tex drukčijeg kova od braće Dalton, pravedan i častan lik kojeg neistinite i nepravedne optužbe, kao ni razna podmetanja ne mogu pokolebati u borbi za pravdu. Samo što ne želi imati posla s licemjernim sistemom u kojem se mora ići niz dlaku raznim nesposobnim, a podobnim likovima sa zaleđem. Stoga je život s Navajima pravi izbor za njega.
Zanimljivo je i da smo jako malo saznali o tom vremenu u ovoj epizodi. Bonelli te informacije daje na kapaljku i samim time dodatno potiče redovne čitatelje na temeljito praćenje serijala. Stari lukavac!
Tek nakon što se negdje po sredini epizode pojavljuje Kit Carson saznajemo da je Texova žena Lilith, u međuvremenu, umrla, a da je Tex dobio sina. U završnom dijelu priče doznajemo da se zove Kit. Dakle, riječ je o samo šturim informacijama koje dobivamo postepeno, onako usputno, u jako malim količinama i (s današnjeg gledišta) baš je zanimljivo pratiti kako se gradila priča oko Texa, odnosno kako su nastajale bitne postavke serijala!

Kit upoznaje Tiger Jacka:


Banalnosti u scenariju ima puno, puno manje u odnosu na prethodne avanture, a priča se čita u jednom dahu. Samo prije nekoliko epizoda, zahvaljujući nevjerojatnoj količini teksta, ekstremnim količinama događaja i gluparija, bilo je pravo mučenje doći do kraja, a čitanje je trajalo, trajalo, trajalo i trajalo.... I onda neki tvrde na je Marty naporan zbog ogromne količine teksta! ;-)
Dakle, to je to - pravi iskonski Tex, i to već tako rano u serijalu.

Nadalje, negativci su realno okarakterizirani, kao ljudi ogrezli u razbojništvo i kriminal, ali s normalnim ljudskim reakcijama. Nema za to vrijeme tipičnog prikaza negativaca kao iracionalno zlih i neuračunljivih. Na samom početku, skriveni u zaklonu, čak namjerno ne pucaju na Texa koji pokušava izvući ranjenog istražitelja izvan puškometa njihovog oružja. Kako Tex rješava jednog po jednog člana bande, vidimo kako eksponencijalno raste bijes i želja za osvetom preživjelih razbojnika. Sredinom priče, već desetkovana banda niti ne pokušava likvidirati zarobljenog Kita Carsona, nego mu kaže da pozdravi prijatelja Texa i poruči mu da neće zaboraviti na osvetu. Početna zadivljenost Texovim sposobnostima prelazi u strah i sve veću mržnju, da bi sve kulminiralo obračunom u pustinji gdje su pokazali pravo lukavstvo, ali i okrutnost zbog želje za osvetom, a Texa je opet žena skoro došla glave.
Unatoč tome, Tex se ne bori protiv žena, a to posebno naglašava ovaj razgovor:

Eugenia: Ne bojim se umrijeti! Eugenia Moore dostojanstvenija je od Daltonovih! Ubijte me!

Tex: Tex Willer nikad ne puca u žene. Idite! Granica je jako blizu! Idite preko, Eugenia!
Idite... I neka vam se Bog smiluje!


Eugenia Moore je još jedna iznimno sposobna žena koja je ponovno krucijalna za završnu bilancu. Netipično sposobne žene su možda jedini konstantni faktor koji je još ostao kada se povuče paralela ove priče sa prethodnima. Postupak Texova konja - Dinamita, a pogotovo način na koji je spasio Texa i Tiger Jacka je možda i jedini naivni dio ove priče. Moglo je i bez te gluparije, ali Gian Luigi nije bio jedini scenarist tog naivnog strip perioda, koji je pripisivao konjima skoro nadnaravne moći.

Potjera od Novog Meksika preko cijele Arizone sve do meksičke granice je ona prava čar vestern stripova i filmova. Baš tako su i dva brata Dalton bježali od Kalifornije, preko Utaha sve do Oklahome pred upornim šerifom koji je na kraju morao odustati i vratiti se podvijena repa na suđenje trećem bratu. Nema što, svi elementi zbog kojih volimo priče s Divljeg zapada su tu: neustrašivi borci za pravdu, potjera, revolveraški obračuni, živopisni negativci i uzbudljiva utrka s vremenom u divljim predjelima Arizone.

Banda Daltonovih:


Galleppini je standardna boljka ovih ranih Texova. Niti tiče, niti miče! U prošloj priči mu je uskočio Guido Zamperoni (iako nije kreditiran), pa je sve izgledalo malo bolje. Galep je vrijedno štancao table bez nekih vidljivih intencija u poboljšavanje crteža s dosta praznog prostora, malim vinjetama i najčešće nepreciznim prikazom likova. Najprecizniji opis Galepova crteža bi bio - siromašan. Dojam uvelike poboljšava boja u ovim novim izdanjima, a ni zastarjeli tip naracije s dosta opisa u didaskalijama ne pomaže ukupnom dojmu crteža.

Ova priča nema naslovnicu u regularnoj seriji, dok Libellusovu petu knjigu krasi Villina naslovnica koja prikazuje jednu bitnu scenu iz priče. Ipak, unatoč Villinim neospornim kvalitetama i stalnim negativnim kritikama na Galepov crtežu u ovim početnim epizodama, Galepove naslovnice su mi puno bolje - životnije. Čak bih ustvrdio da na naslovnicama Galep dokazuje da ima kvalitetu za koju nema vremena, a zbog scenarija ni mogućnosti ostvariti u stripu. Nažalost, naslovnica broja 11 Strip Agent Klasik izdanja, s Texom u tipičnoj revolveraškoj pozi, ne pokazuje ono što sam ustvrdio u prethodnoj rečenici. Jedna od lošijih naslovnica u Strip Agent izdanju.

Za kraj mi preostaje da opišem sliku ispod. Sliku koja pokazuje neslavan kraj strašne bande Daltonovih. Slika je nastala krajem 1892. u Coffeyvilleu, Kansas nakon neuspješnog filmskog pokušaja pljačke dvije banke istodobno.
S lijeva na desno su Bill Power, Bob Dalton, Grat Dalton i Dick Broadwell. Emmet Dalton je preživio iako je pogođen 23 puta, a kasnije je napisao knjigu o bandi po kojoj je snimljen film When the Daltons rode iz 1940.
(priča: 9, scenarij: 8, crtež: 6, naslovnice: 3) - 72%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#26 Posted : 5. siječnja 2020. 19:57:40(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 275
Location: Makarska


Bog puma
(SAKL 11b, LIBKB 5b, SR 9b, ZS 45) 44 str.
- sedamnaesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini


Zanimljivosti: Sherlock
- Drugo pojavljivanje Yaqui Indijanaca. Prvi put su se pojavili u epizodi SAKL 8b: Opasna tajna (Meksikanka Lupe). Tada ih je G. L. Bonelli stavio na meksički otok Tiburón, iako tamo nikad nisu živjeli. Ovdje je bio precizniji jer na području sjeverozapadnog Meksika i jugozapada SAD-a i dan danas žive. Po popisu stanovništva iz 2010. ukupno ima 25486 Yaquija, od toga 14162 u Mexicu i 11324 u SAD-u.
- Prva borba Texa bez vatrenog oružja protiv životinje i to ogromne pume. Dosada se borio protiv crnog orangutana u epizodi "Satania", samo tamo su ga on i Carson izrešetali mecima iz revolvera.
- Epizoda je originalno izlazila u striscia formatu u ožujku i travnju 1951.


Kratki sadržaj:
Tex i Tiger Jack u gorju Gila nabasaju na pleme Yaqui Indijanaca, koje još prakticira žrtvovanja. Tex odlučuje žrtvovanjima stati na kraj, a posljedice su katastrofalne.


Komentar:
Ova avantura se direktno nastavlja na prethodnu, pa vidimo da se Tex najprije oporavlja od ranavanja u prethodnoj epizodi.

Riječ je o jednoj kratkoj, banalnoj i naivnoj priči s ogromnim brojem klišeja i predrasuda, u kojoj su Indijanci prikazani kao glupi, naivni i praznovjerni divljaci. Tex se, standardno bjelački, postavlja kao spasitelj, a epilog svega je da su njegova djela uzrokovala smrt više Indijanaca kojima je želio pomoći, nego bi njihov okrutni vrač prinio žrtava u nekoliko godina. Nadmen kao i inače, ovaj put nije poslušao savjet Tiger Jacka da se ne miješaju u plemenske običaje.
Kad postavimo priču kao moralni poraz Texa, onda i nije loš ukupan dojam.
Unatoč navedenim manama, moram priznati da sam uživao u ovoj ni na trenutak dosadnoj priči. Čak bih joj mogao prišiti epitet "uzbudljiva"!

Galep marljivo štanca po tadašnjem standardu, a ova pričica čak ima ne baš uspjelu naslovnicu u regularnoj seriji (SR 9, iako naslov na njoj ne odgovara ovoj, već slijedećoj epizodi), dok kod Klasik izdanja naslovnice nema.

(priča: 2, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnica: 3) - 39%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#27 Posted : 5. siječnja 2020. 20:00:00(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 275
Location: Makarska


Pustolovina na Rio Grandeu
(SAKL 11c/12a, LIBKB 5c, SR 9c, ZS 43) 32+32=64 str.
- osamnaesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Mario Uggeri
Naslovnice: Aurellio Galleppini

Zanimljivosti: Sherlock
- Nakon dužeg vremenskog razdoblja, Tex ponovno posjećuje El Paso, grad koji je bio poprište događanja u ranijim epizodama serijala.
- Tex ulijeće u salun na konju!
- Tiger Jack i dalje puši, ovaj put indijansku lulu.
- Prvi put u serijalu da je službeni crtač netko drugi umjesto Galepa. Čast je pripala Mariu Uggeriju, koji je inače bio zadužen za tuš u tim ranim epizodama.
- Epizoda je originalno izlazila u striscia formatu u travnju i svibnju 1951.

Kratki sadržaj:
Nakon što su (u prošloj epizodi) zavili u crno pleme miroljubivih Indijanaca, Tex i Tiger Jack odlučuju posjetiti El Paso. Po starom običaju, Texu je ubrzo cijeli grad za vratom, a to je tek početak nevolja za stanovnike tog slavnog grada na samoj granici s Meksikom.

Komentar:
Baš kad pomisliš da je dosegnut maksimum broja Texovih protivnika u jednoj epizodi, dođe priča u kojoj je taj broj ponovno nadmašen. Tex ovdje ide sam protiv doslovno cijelog ne baš malog grada. Čudesno!
Srećom pa Carsonoviovi rendžeri imaju tajnu tehnologiju kojom se mogu (nakon telegrafskog poziva u pomoć) u kratkom vremenu pojaviti bilo gdje na ogromnom prostoru Teksasa, Novog Meksika, Arizone ili Colorada. Čudesno na kvadrat!
S obzirom na te dvije činjenice, sve druge manje nelogičnosti su nebitne.

Konačne žrtve Texovih revolvera prikazane u stripu:
- 13 mrtvih uključujući šerifa
- 3 ranjena od kojih dvoje s popucane obje šake

S obzirom na količinu pucnjave, iznenađujuće malo žrtava.

Po pitanju crteža ugodno je vidjeti promjenu, čak i kada je ta promjena na gore. Uggerijev crtež je krut s lošom dinamikom kod pokreta likova, ali nije sve loše. Za razliku od Galepa, vidljiv je moderniji pristup s većim vinjetama i zanimljivim krupnim planovima, odnosno dosta pasica sa samo jednom vinjetom, što je prava rijetkost kod Galepa koji skoro stalno prakticira tri male vinjete u jednoj pasici i onda ih se još nabije tekstom. Stoga je ovaj moderniji pristup pravo osvježenje. Upravo zbog takvog crteža epizoda se čita s lakoćom i nije ni malo dosadna. Stoga ide ocjena više za crtež.

Regularna serija nema naslovnicu koja pripada ovoj epizodi. Iako naslov broja 9 odgovara ovoj priči, scena je iz prethodne epizode. Na poleđini Strip Agent Klasik broja 11 je naslovnica u punom formatu koja prikazuje scenu iz stripa. U drugom talijanskom reprintu bila je naslovnica koja prikazuje najjaču scenu u priči - uletanje Texa na konju u salun. Nažalost, ta naslovnica nije upotrebljena u najnovijem reprintu - Klasiku kojeg objavljuje Strip Agent kod nas.

(priča: 4, scenarij: 3, crtež: 6, naslovnica: 5) - 44%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#28 Posted : 10. siječnja 2020. 7:09:59(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 275
Location: MakarskaKlopka
(SAKL 12b/13, LIBKB 6a, SR 10/11a, LMS 59/60) 96+128=224 str.
- devetnaesta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Aurelio Galleppini


Zanimljivosti: Sherlock
- Ponovno je prošlo duže vremensko razdoblje u odnosu na prethodnu epizodu.
- Tex još jednom postaje rendžer, a Carson mu vraća njegovu staru značku s brojem 3.
- Glavnina epizode se odvija u Kanadi, u vremenskom periodu od nekoliko mjeseci i na ogromnom zemljopisnom rasponu. Ispada da to obuhvaća dijelove današnjih država Saskatchewan, Manitoba, Alberta i British Columbia. Jedan dio priče se odvija u Winnipegu, najvećem i glavnom gradu Manitobe, a završni epilog i prolog slijedeće epizode u mjestu Revelstoke, British Columbia.
- Prvo pojavljivanje Texova sina, Kita ili Malog Sokola.
- Prvo pojavljivanje Jima Brendona, ovdje narednika kanadske konjičke policije.
- Prvo pojavljivanje meleza Gros Jeana.
- Uz velik broj spomenutih, a stripoljupcima općepoznatih indijanskih plemena, posebno se ističu Indijanci Saks (negativci) i Dakote (pozitivci).
- Epizoda je originalno izlazila u striscia formatu od svibnja do listopada 1951.


Kratki sadržaj:
Carson dolazi u selo Navaja da izvijesti Texa da je ubijen njegov poznanik i rendžer Arkansas Joe, a u biti glavni mu je cilj da nagovori Texa da se vrati u rendžere i krene tragom trojice ubojica koji su pobjegli u Kanadu. Ta ideja je došla od Mister Marshalla koji smatra da je Tex jedini sposoban za taj zadatak.

Komentar:
Nakon što je bio jedan u glavnih kotačića u rušenju meksičke vlade, Tex ovdje sudjeluje u gušenju pobune kanadskih Indijanaca. Velik vremenski raspon zbivanja i ogromno područje na kojem se radnja odvija su glavna obilježja ove epizode koju je jasno podijeljena na četiri cjeline, a poslužila je i kao "odskočna daska" i za slijedeću epizodu - nastavku avantura u Kanadi.

Te četiri cjeline bi bile:
1. dolazak Texa u Kanadu i napad na tvrđavu,
2. okršaj u Winnipegu,
3. okršaj u indijanskom selu,
4. otmica Malog Sokola i završni okršaj.

Kad se povuče paralela s ovom pričom, jugozapadni dio SAD-a (gdje se radnja serijala inače odvija) je prava mikroregija, unatoč činjenici da su to isto ogromna prostranstva.
Naivnosti u scenariju ima, ali ne može se poreći zanimljivost, ali po meni je Gian Luigi išao preopširno i nije bilo potrebe za epskom dimenzijom. Ovako je Tex ponovno taj stranac - junak koji praktički sam rješava probleme cijele ogromne države, slično kao u sagi sa meksičkom revolucijom. Zar nije dovoljno što ispada da samo on može ono u čemu nije uspjela cijela rendžerska organizacija i što je nakon nekoliko minuta preuzeo kompletnu organizaciju obrane tvrđave kanadske konjičke policije pred nadirućom vojskom Indijanaca?

Drugi problem je potpuno suluda, nepotrebna, pa čak i nemoguća otmica Texova sina koji se nalazio na drugom kraju ogromnog (opet taj pridjev) kontinenta i to sve da bi prisilili Texa da igra njihovu igru. Koja razina idiotizma! Kategorija ideje dvojca iz filma "Glup i gluplji" koja je dva tupana također odvela na drugi kraj istog kontinenta. Tko je pogledao film, razumjet će!
Ipak, dva nova zanimljiva lika koji će postati Texovi prijatelji, kao i česti gosti u serijalu i prva pojava Texova sina popravljaju ukupan dojam i svrstavaju ovu epizodu u kultne - po tom kriteriju potpuno zasluženo.

Galep je solidno dočarao ovu priču prebogatu događajima i raznovrsnim mjestima radnje. Uz neospornu brzinu crtanja, dokazao je da talenta ima puno više nego je u ranijim radovima na serijalu pokazivao.

Ovoj epizodi pripadaju naslovnice regularnih brojeva 10 i 11, a Klasik izdanje sadrži čak pet naslovnica (dvije su na poleđinama hrvatskog izdanja) originalno objavljenih u seriji Albo d'oro (drugi reprint iz 1954.). Zanimljivo da naslovnica Strip Agent Klasik broja 14 pripada ovoj priči iako ova epizoda završava na kraju broja 13, a s brojem 14 počinje nova avantura u Kanadi. Nije krivnja Strip Agenta, već su Talijani tako posložili. Druga zanimljivost Strip Agent Klasik izdanja je da na poleđini broja 12 nije naslovnica preko cijele stranice što je prvi put do sada. Villina naslovnica u Libellusovom izdanju temom se odnosi na slijedeću epizodu, a od svih naslovnica najefektnija mi je ona broja 11 regularne serije. Na njoj je medaljon kojeg nema u priči, ali može simbolizirati "wampum" kojeg je poglavica Navaja dao Texu kao znak mira i raspoznavanja.

(priča: 6, scenarij: 6, crtež: 8, naslovnice: 8) - 69%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#29 Posted : 12. siječnja 2020. 8:24:56(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 275
Location: MakarskaBanda medvjeda
(SAKL 14, LIBKB 6b, SR 11b/12a, LMS 62) 128 str.
- dvadeseta Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Aurelio Galleppini
Naslovnice: Claudio Villa / Aurelio Galleppini

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda se direktno nastavlja na prethodnu.
- Radnja se također odvija u Kanadi, na području teritorija Yukon (koji graniči s Aljaskom), a najvećim dijelom u gradu Dawsonu. Sama završnica priče se odvija u Juneauu, glavnom gradu Aljaske (SAD) kao i na brodu koji prometuje između Juneaua i Vancouvera.
- Epizoda je originalno izlazila u striscia formatu u 10., 11. i 12. mjesecu 1951. godine.

Kratki sadržaj:
Ostavivši ranjenog narednika Brendona da se oporavi od ranjavanja iz prethodne epizode, Tex i Gros-Jean se odazovu na pismo u kojem zapovjedništvo kanadske policije traži pomoć na dalekom sjeveru Kanade. Dolaskom u grad Dawson, saznaju da kraj teroriziraju tajanstveni pljačkaši iza kojih ostaju samo medvjeđi tragovi u snijegu. E, pa odzvonilo je i njima i tragovima!

Komentar:
Nakon što je, u prethodnoj epizodi, narednik Brendon spasio Texovom sinu život tako što se ispriječio i primio metak namijenjen njemu, Tex se osjeća dužnim, pa bez razmišljanja prihvaća zamolbu zapovjedništva kanadske policije za pomoć u rješavanju krizne situacije na dalekom sjeverozapadu Kanade. Samo što zapovjedništvo ne zna da je narednik Brandon ranjen, pa Tex mora krenuti sam u nepoznate krajeve. Srećom pa je tu još jedan časni i odani lik: Gros-Jean, koji se bez pitanja pridružuje Texu kao vodič i vrijedan saveznik na toj misiji.

Sve ovo je bio svojevrsni prolog u prethodnoj priči, a na prvoj vinjeti ove zatječemo Texa i Gros-Jeana na saonicama. To bi značilo da su konje ostavili u Edmontonu, a to mi je ujedno i jedina nelogičnost ove uzbudljive kriminalističke avanture na snijegu i ledu.
Naime, na kraju priče saznajemo da Dinamit - Texov konj ga čeka u Vancouveru, što je ogromna udaljenost od mjesta na kojem ga je ostavio. Nije objašnjeno tko, kako i zašto je Texova konja prebacio u Vancouver jer ni sam Tex nije mogao znati, pa čak niti pretpostaviti da će se s zadatka vratiti brodom u taj poznati kanadski grad.
Nema standardnih naivnosti tipičnih za ovaj početni period, a priča je zanimljiva, scenaristički dobro posložena i nimalo dosadna. Suvišni tekst je sveden na minimum, pa se i lako čita.

Galep je odlično dočarao ledena prostranstva Kanade. Kronološki gledajući vidljiv je ogroman napredak u detaljima u ove zadnje dvije kanadske epizode.
Villina naslovnica u Libellusovom izdanju je jedina koja stvarno pripada ovoj epizodi. Sve Galepove nemaju nikakve veze s ovom epizodom. U Strip Agent Klasik izdanju ova epizoda je od prve do zadnje stranice broja 14, a naslovnica tog broja odgovara radnji priče koja je završila u prethodnom broju, dok je na poleđini jedna tipična scena u pustinji (bez snijega i leda), a ta naslovnica je originalno pripadala 8. broju redovne serije. To nije krivnja Strip Agenta već su te naslovnice preuzete iz talijanskog Classic izdanja. Dnevnik ne ni treba komentirati.

(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnice: 6) - 72%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest
2 Pages<12
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,260 seconds.