Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

3 Pages<123
TEX WILLER
Spock
#41 Posted : 3. travnja 2021. 13:01:54(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 336
Location: MakarskaMisterij Svjetlucavih Planina
(SAKL 27b, LIBKB 11c, ZS 309c, SR 21c+22a), 32 str.
- trideset i druga Texova epizoda

Scenarij: Gian Luigi Bonelli
Crtež: Mario Uggeri
Naslovnice: Aurelio Galleppini

Zanimljivosti: Sherlock
- Ova epizoda je originalno izlazila od 18.10. do 01.11.1954. u striscia seriji, dok u Bonelli formatu izlazi u ožujku i travnju 1962. godine.
- Nakon što je, zbog Galepove bolesti, prethodna epizoda objavljena s premontiranim kadrovima postojećih epizoda, očito je da je i ova epizodica ubačena na silu s lagera jer scenarij nema nikakve logike, a pokušaj objašnjavanja Texova povratka u Arizonu je ispod razine vrtićkog djeteta.
- Druga Texova epizoda koju nije crtao Galep. Prva je bila 18. avantura: "Pustolovina na Rio Grandeu", koju je također crtao Uggeri, a ovo mu je ujedno bila posljednja epizoda na serijalu. Vjerojatno je ovu epizodu nacrtao u isto vrijeme kao i prvu, ali je tek sada ubačena zbog već spomenutih izvanrednih okolnosti.
- Ovo je prva priča u kojoj se spominju paranormalne moći bez logičkog objašnjenja. Naime, Veliki Otac tajanstvenog plemena izgleda da može vidjeti na daljinu, baš kao i kasnije Mefisto.

Kratki sadržaj:
Nakon obavljene prethodne misije, usred Kolorada, Tex dobiva informaciju da je Kit ugledao dimne signale Tigera Jacka u kojima traži pomoć u rezervatu Navaja. Tex hita nazad u Arizonu i zajedno s Tiger Jackom ode u istraživanje Svjetlucavih Planina.Komentar:
Nakon što ste pročitali kratki zaplet i zanimljivosti, već je sve jasno o ovoj epizodi. Istinsko je čudo da je ovaj serijal uopće preživio ovo razdoblje, a posebno što je u pitanju Bonelli perjanica.
Sad će svi pomisliti da su to početne, lošije epizode, ali nije tako.
One epizode sa samog početka serijala su neusporedivo bolje od velike većine priča iz ovog perioda, odnosno početka Građanskog rata.Ovdje imamo još jedno tajanstveno, izgubljeno pleme, a i ostali scenaristički detalji su potpuno očekivani, samo još puno naivniji u odnosu na epizode s više stranica.

Po pitanju crteža, ugodno je vidjeti promjenu i mrvicu moderniji pristup, ali i dalje u duhu tog vremena i očigledne nekvalitete samog scenarija. Srećom pa kolor spašava situaciju.
Ova avantura nema naslovnicu u niti jednom izdanju, a jedino je Dnevnik na naslovnicu u kojem je izašla ova epizoda (ZS 309) stavio ime koje se odnosi na ovu kratku filler priču.

(priča: 1, scenarij: 1, crtež: 6) - 24%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest
3 Pages<123
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,037 seconds.