Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

2 Pages12>
Nick Raider
ReemCP
#1 Posted : 12. studenog 2018. 22:15:05(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon

Nick Raider

Lik Nicka Raidera, detektiva iz odjela za umorstva u njujorškoj policiji, kreirao je 1986. godine scenarist Claudio Nizzi. Dvije godine kasnije objavljena je prva epizoda ovoga pravičnog, neustrašivog i prema zločincima neumoljivog detektiva. Iz mnoštva bitnih likova koji se pojavljuju u serijalu treba posebno izdvojiti njegovoga vjernog prijatelja i partnera Marvina Browna, te njihova pretpostavljenog, poručnika Arta Rayana, iskusnoga policijskog vuka koji ne skriva simpatije prema načinu na koji Nick rješava svoje slučajeve. Skoro sve epizode odigravaju se u New Yorku, a serijal često prožima Nickov privatni život, kao i privatan život njegovih prijatelja što pruža veliku dozu realnosti i uvjerljivosti.



Stripove o Nicku Raideru ne možemo vezati isključivo za jedan žanr. Često dominiraju ikonografija i odrednice hard boiled žanra, vizualna i narativna stilistika noira ili napetost i neizvjesnost trilera. Međutim, u najvećem broju slučajeva, u pitanju su tzv. police procedural priče, smještene u New York kao vrhunski primjer stereotipa džungle na asfaltu, pomalo nalik mnogim popularnim policijskim TV serijama ili kultnim romanima Eda McBaina o 87. policijskoj postaji.

Nizzi je napustio rad na serijalu nakon jubilarnoga stotog broja, ali je zadržao ulogu supervizora, dok su ga na mjestu glavnog scenarista zamijenili Gino D'Antonio, Alberto Ongaro i Gianfranco Manfredi. Među crtačima posebno se ističu Jose Eduardo Caramuta, Federico Antinori, Renato Polese, Mario Janni, Bruno Ramella, Corrado Mastantuono, dok je dvije epizode nacrtao slavni Ivo Milazzo. Naš Goran Parlov nacrtao je pet epizoda i time ostavio upečatljiv doprinos ovom serijalu.

izvor teksta: Libellus
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
ReemCP
#2 Posted : 12. studenog 2018. 22:24:39(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon

Nick Raider, 1. knjiga

Upravo sam prosli tjedan nabavio kolekciju ovog junaka od Libellusa i jako sam oduševljen. Ovih dana su mi stigle i preostale 4 knjige što su friško izašle. Meni se ovaj serijal jako dopada, sviđa mi se što je jedna epizoda, jedna priča. Nema "nastavlja se", a i koliko sam uspio pročitat na forumima, čak i nije strogo vezan nekakav kronološki kontinuitet, već se priče mogu čitat odvojeno.

Libellus dosad objavio knjige:
knjige 1-7
knjige 15-33
5 almanaha

Knjige su 3-u-1 (3 epizode po knjizi).

Ovo je sistem objavljivanja jedna knjiga (priče koju su objavljene prije u Dnevniku na ovim prostorima) te 3 knjige sa novim pričama (neobljavljenim još kod nas). Tako da čitatelji ne moraju dugo čekati na nove epizode. Jednog dana će se spojiti ove knjige 7-15. Možda Nick i nije među omiljenim junacima pa i ritam nije čest, mala naklada, ali kako su sad izašle 4 knjige, to je 12 epizoda što je po meni super. Bitno da ide i da ćemo jednog dana sve imati.

Išao pročitat prvu epizodu koja nosi naziv "Bezimena žrtva", ali baš mi je fino legla epizoda da sam odmah pročitao i sljedeće dvije epizode, "Tajna odsječene ruke" i "Davitelj s Manhattana".

U prvoj epizodi odmah upoznajemo glavne likove, pored Nicka tu je stari Art od kojeg je Nick dosta naučio o svom detektivskom poslu (kao nekakva očinska figura), pa njihov šef "Ćao draga" (kako ga zovu :D) - lik koji je odmah na prvu antipatičan, a i sam Nick nije njime nimalo oduševljen. Također i "uredski detektiv" Jimmy, simpatični doušnik/patuljak Alfie, D'Angelo i njegova kava.. Marwin Brown tek dolazi na kraju prve epizode kao novi Nickov partner. A upravo je ova prva epizoda i počela sa ubojstvom Nickovog partnera, tako da je igrom slučaja na taj način stupio na scenu Marvin kao nova zamjena, odnosno novi partner Nicku. Ispočetka taj njihov međusobni odnos je daleko od dobrog, ali polako stvari sjedaju na mjesto, pogotovo u epizodi 2 gdje mu je Marvin spasio život.

Ostale epizode 2 i 3 isto dobre, zapravo dosta realistične gdje vidimo da i sam Nick nije uvijek u pravu, te da ga istraga zna odvesti u drugu stranu. Kao i nas čitatelje koji skupa s Nickom pokušavamo razriješiti određeni slučaj.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#3 Posted : 12. studenog 2018. 22:31:25(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Pohvala na topicu ReemCP!
Žao mi je, ali ovog junaka nemam, a ovaj tvoj topic privlači na čitanje! Imam tek tri epizoda izdane od Slobodne Dalmacije.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Keziah
#4 Posted : 12. studenog 2018. 22:41:42(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Pohvale za temu, iako ne čitam junaka.
Pratiti ću komentare Smile
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
ReemCP
#5 Posted : 12. studenog 2018. 23:01:33(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Hvala ekipa Smile

Spock, imam i ja te iz Slobodne Dalmacije, mislim da imam sva 3. Zapravo jedina su ta 3 i izašla. To će u Libellusu bit knjiga 14, koja bi se onda trebala spojit sa postojećom 15-icom. E sad, vidio sam da Libellus ima odličnu akciju sa onim stripovima sa oštećenjima (kojih u biti nema ili su minimalna), tako da se gotovo cijeli serijal može nabavit. I to knjige idu po 30, 50, 80 kn... ono, izvrsno. Ovdje se može vidjet na stranici 6 i 7 ovog linka: http://libellus.li/Inter...2018_Extra_ponuda_1.pdf

Ja se otprije sjećam one epizode SD 3: Ubojstvo uz Prozor, ta mi je baš bila izvrsna. A ako se ne varam, jako sličan film je napravljen na tu temu gdje glumi nesretni Christopher Reeve (jedan i jedini Superman), a film se zove Rear Window (1998).



Ja sam knjigom 1 oduševljen, volim inače te krimi priče, a sjećam se da sam prije jako volio gledat onaj serijal "Columbo", on mi je bio zakon. Danas volim pogledat i "Monka" koji je specifičan lik, a i "Odjel za umorstva" se isto često gledalo Smile jedino nisam nikad mogao "probavit" one CSI i kako se već zovu, kad to vidim odmah prebacim program.

A Nick mi je fino sjeo kao junak, kao strip, ekipa je odlična, ima i humora, zasad sve 5. Crtače baš i ne poznam na serijalu pa i iste ne mogu komentirati, možda mogu primjetit da mi jedino Marvin zasad ne izgleda kakvog ga možda pamtim iz SD-a. Inače, lik koji je baziran na Eddie Murphyu iz filmskog serijala "Policajac s Beverly Hillsa".

Nekih 90-tak stranica je svaka priča, kompletna, bez nastavka.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#6 Posted : 13. studenog 2018. 6:10:40(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
@ReemCP: Znam za tu ponudu, ali ne mogu se sada upuštati u još jednog junaka. Za sada mi je prioritet nabava preostalih MN LIB knjiga i MR Van Gogh. Volim ovaj žanr. Imao sam prvi Nickov almanah, kao i prvih 16 brojeva Julie, ali odustao od tih serijala i prodao. Ne zato što mi se ne sviđaju, nego nemam ni mogućnosti ni vremena pratiti sve to.Kad već pričaš o krimi serijama, meni je uvjerljivo najbolji bio Mentalist - genijaln, a od starih Poirot.

Nego, tko zna, možda me tvoji komentari navuku i na Nicka. BigGrin
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
ReemCP
#7 Posted : 13. studenog 2018. 10:34:00(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Jasno mi je, htjeli bi mi dosta toga, ali ne moze se sve BigGrin
Eh da, Poirota zaboravio, isto cesto gledao prije Smile
Sto se Nicka tice, dobra stvar je sto su knjige nabavljive, odnosno mogu se naci, da se izrazim, i "van sezone", ima ih. Tako da vjerujem nikad nije kasno.

Meni je drago znati da nisam pogrijesio s ovom kupovinom Smile
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
ReemCP
#8 Posted : 17. studenog 2018. 16:43:44(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Evo da malo napišem nešto od prve 3 epizode, ali pazite na spoilere, vjerojatno će ih biti.

-
-



01. "Bezimena žrtva"

Ova epizoda počinje sa guranjem auta u provaliju, u kojoj se nalazi jedan čovjek, prema svemu sudeći - sadašnji Nickov partner. Usput su i zapalili auto, tako da je tijelo bilo izgoreno do neprepoznatljivosti, pa su jedino pomoću zubala mogli identificirat žrtvu, ali i to je malo potrajalo. Čak nismo ni dosta dugo znali da li se zaista radi o Nickovom partneru. Sumnjalo se u jednom trenutku i da je korumpiran te da je radio u dosluhu sa jednim mafijašem, pa da je cijela ta situacija oko njegovog ubojstva zapravo inscenirano, a da je Nickov partner u biti živ. Ali kasnije saznajemo jednu posve drugu priču..

Ovdje se pojavljuje Alfie, Nickom doušnik. Kao što sam napomenuo, na samom kraju ove epizode se pojavljuje i Marvin kao novi partner Nicka.



02. "Tajna odsječene ruke"

Kolovoz je, nepodnošljiva vrućina u NY-u, najbolje je osvježenje biti rano ujutro u parku. Tamo neki beskućnik u potrazi za hranom, u smeću nalazi odsječenu ruku u jednoj foliji sa porukom. Saznajemo da to nije prvi put da se to dogodilo. Svidjelo mi se kako su na osnovi jagodica na prstima tih ruku, primjetili povezanu sličnost - a to da su potrošene i da su vjerojatno te osobe imale veze sa sviranjem klavira. Tako su dobili prvi trag, a onda su počeli tražit osobe koje su nestale u posljednje vrijeme, a da imaju veze s tim. Isto jedna dobra epizoda, sumnjamo na jednog lika i sve ukazuje da je on pravi krivac (pošto ima itekakav motiv, a i zadnji je viđen sa žrtvama prije njihovog nestajanja), ali kad ono na kraju ipak preokret. Jedna maca je bila skoro pa glavni ključ u rješavanju istrage.



03. "Davitelj s Manhattana"

Možda još najbolja epizoda u ovoj prvoj knjizi. Jedan lik, inače obični vodoinstalater, je zapravo taj davitelj - ubojica, cilj su mu žene koje žive same, neudane ili rastavljene. A ima mudar način kako da dođe do njih, nakon obavljenog posla, jednostavno im kaže da je zaboravio ponijeti svoj blok da izda račun i da mu ne daju novac, već bi on navečer poslije posla došao donijeti račun i pokupit novac za svoj rad. Što naravno sve pristanu i kad dođe, one mu otvore vrata. Tako da Nicku i ekipi je bilo čudno sve to da nema nikakvih znakova provale. Nick vidi da nema nikakvog načina da rješe taj misterij oko ubojice, te mu odluči postavit klopku, zamoli jednu svoju kolegicu policajku da glumi žrtvu, ali ne ide baš sve po planu..

Zaista izvrsna epizoda za kraj prve knjige. Jednostavno te tjera da čitaš.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
ReemCP
#9 Posted : 17. studenog 2018. 22:50:28(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon


Počeo sam sa drugom knjigom, prva epizoda je Kineska četvrt.



04. "Kineska četvrt"

Još jedna zanimljiva priča, ovaj put radnja u "kineskoj četvrti". Na početku je odmah jedan Kinez ubijen, ali malo tko mari za to. Nick pokušava nešto više saznati, ali biva upleten u "mrežu" gdje postaje osumnjičen da je primao mito i čak postoje fotografije toga! Iako je dobio odmor i maknut sa slučaja, Nick pokušava razriješiti tko se krije iza svega toga, a radi se o njemu jako poznatom, krupnoj ribi..

U epizodi saznajemo i neke običaje u kineskoj četvrti, kao i odnose njih i NY policije.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#10 Posted : 17. studenog 2018. 22:55:50(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Lijepo ovo izgleda. Sad i meni rastu zazubice, ali svejedno moram se ograničiti na prioritete. I ovako imam materijala za čitanje za nekoliko godina.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
ReemCP
#11 Posted : 17. studenog 2018. 22:59:48(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Samo se nadam da previše ne spoilam, zapravo teško je nešto napisati a da se malo ne dotakneš radnje Smile
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#12 Posted : 17. studenog 2018. 23:07:14(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
ReemCP wrote:
Samo se nadam da previše ne spoilam, zapravo teško je nešto napisati a da se malo ne dotakneš radnje Smile


Nisi, ovo je dobro. Pravi teaser! I ja na sličan način prepričam zaplet, a poslije se nečega iz radnje moram dotaknuti u recenziji, ali pokušam to napraviti da ne bude jasno onome tko ne pročita priču. Pravi primjer za to ti je moj zadnji komentar za MN LIB 12: Atlantik! Moraš se većinom dotaknuti radnje, ali dozirano. Baš kao teaser za filmove.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
ReemCP
#13 Posted : 17. studenog 2018. 23:11:46(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Dao si mi dobru ideju pa ću tako nastavit Smile
Bitno da se ne otkrije na kraju tko je "taj i taj", odgovoran za određeni slučaj, baš kako veliš, kao neki teaser.
(kad pročitam sljedeći MNO, baš ću vidjet kako si ti to napravio Smile)
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
ReemCP
#14 Posted : 20. studenog 2018. 11:23:32(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon


05. Ubojstvo u Central Parku

U Central Parku je ubijena jedna djevojka, atraktivna i lijepa. Identitet zasad nepoznat, ali nakon što ju netko prepozna iz novina, saznajemo da je žrtva "otimala" drugim ženama muškarce, barem prema ispovijedi jedne djevojke koja je došla u policiju da ju identificira. Potraga odmah ide za dečkom te djevojke koja je pomogla pri identificiranju, a tamo saznajemo da je taj mladić već 2 dana u groznici (gripa) i da vjerojatno nije mogao počiniti ubojstovo (ili ipak je?!) - pošto uskoro saznajemo da je upravo njegov auto bio zadnji na mjestu zločina, i to sznajući sve po tragovima guma.

Istraga ide dalje, saznajemo još neke stvari i kad smo došli do samog vrhunca, opet se događa sami preokret na kraju..

Dobra priča, nego ovdje je crtež bio jako loš, rekao bi očajan. Ivo Milazzo je autor (crtač Kena), ali ovdje mi nije nikako odgovarao. Likovi su mi nekako nacrtani kao karikature, čak i lica nekih novih random likova u serijalu. Ostalo je ok. Pojavljuje se i Alphie.



06. Slučaj Geronimo

U New Yorku odmah na početku priče, jednog filmskog producenta pogađa strijela u vrat!! Saznajemo da je strijela porijeklom od plemena Navaho i da bi ubojica mogao biti indijanac. Otud i naziv tog slučaja "Slučaj Geronimo". Kad je ubijena i druga žrtva (isto takvom strijelom), polako otkrivamo koje su mu žrtve na popisu, a radi se o četvorici ljudi koji su radili na istom filmu čiji je žanr vestern. Da li je indijanac stvarno ubojica (lik vozi alpha romeo) ili je ubojica možda zadnja osoba na popisu koja se smatrala potencijalnom žrtvom?

Jako dobra priča i crtež, samo jako tužan kraj rekao bih. Žao mi je te i te osobe, pomalo je i razumijem.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
ReemCP
#15 Posted : 22. studenog 2018. 15:50:06(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon

Knjiga 3

Pročitao sam novu epizodu, koja počinje sa knjigom 3.



07. Istraga pod crvenim svjetlima

Jedna djevojka se bacila sa Bruklinskog mosta, u početku se odmah sumnja na samoubojstvo. Ali ipak nešto kasnije saznajemo da nije to slučaj, da ju je netko drogirao i bacio sa mosta. Naime, radi se o modelu, curi koja je radila u jednoj modnoj agenciji te Nick i ekipa vide da je to dobar prvi korak da se krene sa slučajem - posjetom te agencije. Saznajemo da te cure/modeli kao van tog posla, rade i kao hostese u jednom noćnom klubu. Uskoro Nick i njegova kolegica policajka posjećuju upravo taj noćni klub gdje se okupljaju bogati biznismeni koji nakon obavljenog posla u gradu, jednostavno nemaju kamo ići da se zabave pa je taj klub upravo namijenjen njima. A ti modeli im onda služe kao ugodno društvo. Čak i jedan zamjenik tužioca uživa u društvu direktorice tih modela, pa i na neki način on "koči" Nicka i ekipu sa istragom, ali naravno, Nick kako je tvrdoglav, ne da se.

Ulazeći dublje u istragu, vidi se da su modna agencija i noćni klub na čudan način povezani, pogotovo kad još jedna djevojka biva ubivena. Ali svom srećom, ostale su neke slike i pismo koje Nick dobiva te mu stvari budu puno jasnije..

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Keziah
#16 Posted : 22. studenog 2018. 22:12:17(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Dobro tebi čitanje ide u zadnje vrijeme, ima te na Zagoru,pilotu,ovdje...
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
ReemCP
#17 Posted : 22. studenog 2018. 22:18:51(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Nick mi baš paše, taman dobro legne jedna epizoda prije spavanja Smile
Zakon mi je što je jedna epizoda jedna priča/slučaj (barem je dosad tako bilo), a to je nekih 90-tak stranica što je nekako taman.
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Keziah
#18 Posted : 22. studenog 2018. 22:24:13(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Ja par stranica knjige prije spavanja,stripovi u zadnje vrijeme stvarno slabo, ostao sam na JA zagoru i Africi mister noa, žao mi je čitati a da nije kronološki.Bored
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
ReemCP
#19 Posted : 22. studenog 2018. 22:27:43(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon
Shvaćam te, a i šteta da nisi mogao ponijet početne epizode "Pilota" pa da komentiraš sa mnom i Spockom Smile
Ja odoh jednog Nicka pročitat prije spavanja, zakon su mi te istrage i općenito ta ekipa - Nick-Marvin-stari Art, kad jedan drugog malo podjebavaju u postaji i slično, bude smijeha i svega BigGrin
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Keziah
#20 Posted : 22. studenog 2018. 22:31:46(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Ajde uživaj Cool
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Users browsing this topic
Guest
2 Pages12>
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,148 seconds.