Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

2 Pages12>
Nathan Never 16
Dado A.
#1 Posted : 11. lipnja 2021. 17:10:42(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 3.695
Location: Makarska
Šesto izdanje od njih ukupno osam koliko će ih biti u našoj petoj ovogodišnjoj turi je 16. knjiga regularne serije Nathana Nevera, a epizode koje vas čekaju unutra su:

“SMRTONOSNI PROJEKT” (Federico Memola / Germano Bonazzi)
“BRATSTVO SJENE” (Antonio Serra / Ivan Calcaterra)
“EGZODUS” (Antonio Serra / Ivan Calcaterra, Gianmauro Cozzi, Sergio Masperi & Francesco Rizzato)


Jasno, što se originalne numeracije tiče riječ je o epizodama 45, 46 i 47 koje su u Italiji izvorno objavljene u razdoblju između veljače i travnja 1995. godine, a genijalni Roberto De Angelis opet je ekskluzivno za naše izdanje nacrtao tri nove, sjajne naslovnice.Smile

Vezano za priče koje se nalaze u ovoj knjizi, u “Smrtonosnom projektu” očekuje nas tajanstveni program “Nova” koji razvija tvrtka Eclipse, a na čijem se čelu nalazi beskrupulozna Fay Queenstain...

Potom, slijedi dvodijelni klasik “Bratstvo sjene” / “Egzodus” za koji - sigurni smo - nije potreban ama baš nikakav uvodnik.Smile

Prije samog čitanja ove knjige predlažemo vam da za domaći rad bacite pogled na sljedeće epizode:

“Crni monolit” (1. knjiga)
“Nevidljiva sila” (2. knjiga)
“Zabranjena zona” (3. knjiga)
“Onkraj zvijezda” (5. knjiga)
“Vampyrus” (9. knjiga)
“Gabrijelova zagonetka” (11. knjiga)
“Kitov pjev” (11. knjiga)
“Glas iz prošlosti” (12. knjiga)
“Djeca noći” (13. knjiga)
“Ravenov povratak” (15. knjiga)
“Cybermaster” (specijalni broj 1)
“Iz dubokog svemira” (specijalni broj 2)

Na kraju još samo podatak da je naklada 16. knjige Nathana Nevera 250 primjeraka, regularna cijena bit će 210 kuna, dok će ona posebna tijekom prva dva mjeseca iznositi 168 HRK.

Bacite pogled:




laura10
#2 Posted : 12. lipnja 2021. 3:11:59(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 4.4.2013.(UTC)
Posts: 229
Location: Darkwood
Jeli Nathan poskupia? I dali ce se to odnositi i na ostale junake
Hvala
Diskach
#3 Posted : 12. lipnja 2021. 5:48:08(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 8.12.2018.(UTC)
Posts: 193
laura10 wrote:
Jeli Nathan poskupia? I dali ce se to odnositi i na ostale junake
Hvala


Pa vidiš da je, smanjen je tiraž i povećana cijena.
300vs250 i 156kn vs 168kn. (210kn vs 195kn )
Ovi drugi mi se čini nisu poskupili (pričam o ostalim stripovima iz ove ture).
Očito se NN ne prodaje baš. Crying
boro1
#4 Posted : 13. lipnja 2021. 22:35:33(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 13.6.2021.(UTC)
Posts: 6
Location: Zagreb
Pozdrav svima.

Ovo je moj prvi post i ne bih se niti registrirao niti pisao po forumu da ne moram odlučiti budem li ili ne nastavio skupljati Libellusova izdanja stripova ili budem prešao na izdanja drugog izdavača ili potpuno prestao skupljati stripove.

Imao bih jedno pitanje za Libellusovce ako može, a molio bih dežurne hejtere da mi ne odgovaraju jer me ne zanima njihov stav ili mišljenje nego stav Libellusovaca vezano za smanjivanje količine izdavanja primjeraka stripova.

Samo za primjer da mi je lakše objasniti Nathan Never biblioteku smanjujete sa 300 primjeraka na 250 komada.

Ako nije problem, ali zanima me na temelju čega smanjujete nakladu s obzirom da je u ovom trenutku u vašem web-shopu preostalo od Nathan Never biblioteke 2020. i 2021. godine (br. 14, 15, 73, 74, 75) od svih ovih brojeva zajedno sveukupno 10 primjeraka (s obzirom da ste ovih 5 brojeva izdali u 300 primjeraka ukupan broj ovih 5 izdanja je 1500 primjeraka)?

U ovom trenutku od tih 1500 primjeraka imate 10 komada u web-shopu i nešto komada na popisu rasprodanih izdanja u sklopu ove akcije .
Osim Nathana i druge se edicije nalaze na popisu rasprodanih, a neki od stripova su izdanje 2021. godina i ne mogu se više naći u vašem web-shopu, ali zato ih ima na popisu rasprodanih izdanja?

Zanima me je li vaš stav, sada i u budućnosti, smanjivanje izdavanja komada po edicijama s obzirom da već sada od većine stripova koje izdajete u roku 2-3 mjeseca nakon izdavanja ostane 5-10 komada u vašem web-shopu, a nekih više ni nema za kupiti u roku 6 mjeseci ili u tekućoj godini.

Ispričavam se Libellusovcima ako sam ih uvrijedio ovim postom, ali moram odlučiti isplati li mi se i dalje kupovati vaša izdanja, s obzirom da će s vašim smanjenjem za po 50 primjeraka biti još teže doći do nekih primjeraka ili zbog toga što će biti manje komada koje prodajete ili zbog povećanja cijena jer s manje izdanih komada morate pokriti i prava i štampanje stripa.

Nažalost nisam u mogućnosti uzimati sva izdanja kako ih izdajete, a ne želim kasnije nekim švercerima masno plaćati stripove koji su izdani u malim nakladama.

Zahvaljujem vam se na odgovoru i lijepi pozdrav.
Dado R.
#5 Posted : 14. lipnja 2021. 8:02:35(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 4.792
Location: Zagreb
Dobrodošao na forum.

Nakladu smanjujemo na temelju vremenski duge analize stvarne slike prodaje i stanja zaliha nekog izdanja. Stanje na webshopu nije uvijek pokazatelj dostupnosti nekog izdanja jer prikazuje
koliko je primjeraka dostupno samo kod nas na skladištu. No mi surađujemo s brojnim knjižarama kod kojih je roba uglavnom na komisiji, to se ne vidi na webu a ta izdanja postoje i nisu prodana.
Tako se može dogoditi da je kod nas stanje nula jer doista nemamo više primjeraka na skladištu, a da to izdanje može biti i dalje dostupno u mnogim knjižarama.
I od tud se onda npr. može povući poneki primjerak za ovakvu akciju što se tiče popisa rasprodanih izdanja. Dakle stanje na webu može biti dobar pokazatelj koliko nekog izdanja ima ali ovisno
o prodaji u knjižarama - rasprodano kod nas ne znači uvijek rasprodano i kod njih.

Naš stav nikad nije bio "smanjivanje izdavanja komada po edicijama" niti će ikada biti. Naš stav je objavljivanje knjiga naših junaka u održivim tržišno-ekonomskim uvjetima.
Katkad to znači smanjenje naklade, no to ne dolazi iz stava ili želje za smanjenjem naklade već kao odgovor na nešto slabiju potražnju duži period.
Samo smanjena potražnja znači smanjenje naklade, a potražnju diktirate vi kupci.

Ne znam koja izdanja točno pratite, no mogu razumjeti da vam je teško ispratiti odnosno da niste u mogućnosti ispratiti sve odmah po objavi, pogotovo ako pratite više izdanja.
No ako vi niste u mogućnosti ispratiti po 1 primjerak (nekog) izdanja zbog čega mislite da bismo mi trebali biti u mogućnostiti izdati 30-50-100 primjeraka više kako bi to izdanje
bilo dostupno mjesecima ako ne i godinama da bi se netko možda odlučio jednom to kupiti? Kao npr. Nathan broj 40 objavljen prije 10 godina u nakladi od 500 primjeraka a imamo ga
još 78 primjeraka samo kod nas na skladištu, plus još što postoji po knjižarama. A košta 125 kn (odnosno 62,50 kn sad na akciji). Ako mi ni nakon 10 godina ne možemo prodati izdanja
koja su se tiskala u 500 primjeraka i koja se već godinama u akcijama prodaju po cijenama ravnim za kiosk izdanja o čemu onda možemo pričati, o nakladama?



Yggdrassil
#6 Posted : 14. lipnja 2021. 8:47:39(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 22.7.2015.(UTC)
Posts: 59
Bez namjere da otvorim nekakve frontove ili pokrenem ostrašćene rasprave, samo bih napomenuo da je ovo pitanje naklade kod stripova serijskog tipa vrlo zajebano.

Kupci stripova su kolekcionari. Znači, s iznimkom nekog povremenog padobranca, ako stripaš-kolekcionar utvrdi da neki strip koji je već u cirkulaciji nije moguće kompletirati barem u nekom visokom postotku (75-80-90% - kako tko preferira), takav stripaš u startu odustaje od proširenja kolekcije za taj naslov.

Jasno mi je da na malom tržištu treba uzeti u obzir ekonomičnost izdavanja, i da se ne može naštampat 50 primjeraka viška od svakog naslova, po principu "nek se nađe". Jer se onda ubije profitna marža. Možda u Italiji ili Njemačkoj, ali ne kod nas.

Ali ako naklada svakog naslova bude strogo odmjerena na točan broj primjeraka koji će doista biti prodan - to znači da će to izdanje u roku odmah razgrabiti kolekcionari koji poput lešinara prate "svoje" edicije. A to znači neće ostati primjeraka u slobodnoj prodaji koji bi mogli ili privući nove kupce izvan već etabliranih strip krugova ili privući postojeće strip-kolekcionare da se prošire i na neku novu ediciju.

To onda znači da je tržišni okvir svake edicije unaprijed zadan, bez mogućnosti i potencijala rasta i širenja.

Dugoročno za strip scenu to uopće nije dobro. Mislim da posljedice toga već i vidimo.

Shvaćam da je problematika takva kakva jest, i da izdavači moraju zatvoriti svoju financijsku konstrukciju, samo pomalo tužno konstatiram da mi se to uopće ne sviđa.

Čini mi se da, dugoročno gledano, jedino rješenje ovog problema je neka print-on-demand shema.
Dado R.
#7 Posted : 14. lipnja 2021. 10:24:20(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 4.792
Location: Zagreb
Nažalost nas stripofila i kolekcionara ima puno manje nego se misli a pogotovo malo ima onih koji mogu ispratiti puno izdanja što zbog financijskih što zbog prostorno-skladišnih nemogućnosti.
Nikad se ni ne radi naklada točno u broj kolekcionara, tu su i primjerci za povremene kupce u knjižarama te dio primjeraka koji eventualno ode u knjižnice.
Uvijek je naklada veća od stvarnog broja kolekcionara. I uvjek će biti dovoljno primjeraka za kolekcionare koji koliko-toliko redovito prate izdanja jer se njima prvo isporučuje.
No naravno da ne može sad netko doći i očekivati da ćemo mi imati na stanju 70-80% brojeva svih naših izdanja koja smo objavili do sada u proteklih 16 godina.
To vjerujem nije moguće ni za izdanja koja su bila u znatno većim nakladama, na kioscima, pa probajte naći sve što je izašlo zadnjih 16 godina na kisocima gdje su naklade znatno veće.
I to je "prokletstvo" dugačkih serijala i zatvorenog tržišnog okvira koji je uvjetovan financijskim mogućnostima i malim brojem stripofila, koje me također žalosti.
I nije stvar uopće profita već opstanka nekog izdanja. Nama je svakako isplativije raditi veće naklade kada je to tržišno opravdano, a kad nije što možemo napraviti, što je rješenje?
Ugasiti projekat kao što su to već učinili drugi izdavači primjerice s junacima poput Nathana ili Martina Mysterea?
Dado R.
#8 Posted : 14. lipnja 2021. 10:29:53(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 4.792
Location: Zagreb
Print-on-demand shema je sigurno budućnost za neke izdavačke projekte. I danas je to stvarnost za mnoge klasične knjige gdje je to lakše primijeniti.
Iako digitalni tisak stalno napreduje pa vjerujem da se već sada poprilično dobro može koristiti i za zahtjevniji tisak.
Yggdrassil
#9 Posted : 14. lipnja 2021. 10:34:30(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 22.7.2015.(UTC)
Posts: 59
današnji SF je sutra realnost. Bit će i toga u nekoj ne tako dalekoj budućnosti, već sad dosta knjiga (stručne literature itd.) na Amazonu su zapravo print-on-demand stvari
Dado R.
#10 Posted : 14. lipnja 2021. 10:51:55(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 4.792
Location: Zagreb
Definitivno će biti budućnost i to skorija za mnoge stvari. Offsetni tisak je već sada na granicama isplativosti i mogućnosti s malim nakladama.
boro1
#11 Posted : 14. lipnja 2021. 12:41:41(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 13.6.2021.(UTC)
Posts: 6
Location: Zagreb
Dado R. zahvaljujem na vašoj poruci i vremenu koje ste utrošili na nju.

Što se tiče knjižara upoznat sam s načinom komisione prodaje tako da sam prije pisanja prvog posta pregledao i web-shopove knjižara i striparnica i ostalih kojih sam se sjetio da bi mogli imati svoje web prodaje.
S obzirom da u većini tih web-shopova nisam našao baš puno raspoloživih stripova obišao sam većinu knjižara po Zagrebu s nadom da imaju na licu mjesta stripove, a da ih nisu stavili za web-prodaju.
Nažalost većina stripova koja sam našao su novija izdanja koje se u toku godine mogu naći i kod vas.
Naravno, obišao sam knjižare po Zagrebu naime nemam mogućnosti obići neku knjižaru npr. u Poreču.

Što se tiče striparnica stanje je puno gore. Cijene su ili su cijene pretjerane za stara izdanja stripova ili se stripovi naručuju pa se čeka dostava od vas do striparnice.
Mada moram priznati da su me iznenadili Columbo stripovi jer imaju akciju od 30% popusta na neka vaša izdanja Mister No-a.

Što se tiče Libellusovog web-shopa ja ga osobno doživljavam kao mjesto na kojem se nalazi popis svih vaših izdanih stripova te mjesto preko kojeg plaćam stripove koje uzimam na akcijama.
Možda griješim (ili sam nepošten), ali po mom osobnom mišljenju neki strip koji još postoji u 2-3 komada neovisno o godini izdanja trebao bi se nalaziti na vašem web-shopu, a ne u knjižari u Poreču.

Što se tiče naklade od 500 primjeraka istina je da još imate primjeraka od nekih od njih, ali je isto tako istina da miješate kruške i jabuke.

Nathan Never biblioteke ste izdavali do 12 mjeseca 2011. god. u 500 primjeraka, izdali ste 24 knjige u 500 primjeraka što ukupno ispada 12 000 primjeraka
U ovom trenutku u vašem web-shopu od tih 12 000 primjeraka vi imate ukupno 551 primjerak u ponudi (naravno postoje još primjerci po knjižarama u komisionoj ponudi), što ispada nekih 5-6% posto da je u ovom trenutku raspoloživo kod vas za prodaju + knjižare posebno?
Cijena tih primjeraka je niža jer se u tom trenutku jeftinije štampalo, zato što je repromaterijal u to vrijeme bio jeftiniji, ali i zato što se štampala veća količina stripova.
Ne znam kakav imate ugovor sa štamparijama (a nije ni moja briga, tj. ni nemam pravo to znati, to je vaša stvar), ali u načelu što se štampanja tiče što je veća komadna količina to je niža cijena štampanja, naravno više košta papir i boja zbog veće količine štampanja ali zato je ukupna cijena niža (to vrijedi i kod čestitki, brošura, knjiga pa vjerujem da je tako i kod stripova).

Moram priznati da sam ja jedan od onih lakomih ljubitelja stripa tako da jednostavno moram imati po jedan primjerak od onih stripova koje me zanimaju.
To nažalost dovodi do toga da kupujem puno različitih junaka, a ovakve akcije u pola cijene mi priskrbe veću količinu stripova za istu količinu novaca koju sam u mogućnosti u tom trenu potrošiti.
Zato sam svima Vama u Libellusu iznimno zahvalan što ste mi omogućili da nabavim povoljno stripove po akcijskim cijenama (ako se ne varam bar 80-90 % sam do sada kupio od tih što imate još uvijek u ponudi od starih izdanja).

Što se tiče smanjenja naklade, nažalost ne slažem se s vama.
Matematika ne laže, a ona kaže otprilike ovako:
Ako vam štamparija odštampa 1500 primjeraka stripa, u nakladi stripa od 300 kom to ispada 5 novih stripova, a ako je naklada 250 komada to ispada 6 novih stripova.
Ako uzmemo za primjer (samo da je lakše izračunati) da imate 200 ljubitelja stripa ili knjižara ili knjižnica koji budu svaki nov broj kupili / rezervirali / naručili ispada da se od tih štampanih 1500 primjeraka u nakladi od 300 primjeraka onog trena kada ih puštate u prodaju odmah rješavate 1000 komada (200x5 primjeraka).
U nakladi od 250 primjeraka od 1500 štampanih primjeraka u prodaji odmah odlazi 1200 primjeraka s obzirom da su toj turi nalazi 6 komada novih stripova (200x6 komada).

Moje je mišljenje (vjerojatno potpuno nebitno) da namjerno idete na smanjenje tiraža pojedinog stripa te da na taj način povećate broj edicija ili brojeva novoizdanih stripova, a sve da bi prodali što veći broj stripova (a to je vaše potpuno pravo, vi određujete količinu proizvodu i cijenu koja je za njega dovoljna).
Posljedica ovoga je da cijena stripa raste zbog štampanja manjeg broja, 50 primjeraka se nalazi manje u opticaju, a ruke počinju trljati šverceri koji za strip koji Libellus prodaje za 150 kuna traže 450 ili 600 kn (što opet znači da za svaki strip koji se kupi od švercera oni kupe nova 3 od Libellusa i igra se vrti u krug).

Ali kao što kaže stara poslovica dok jednom ne smrkne drugom ne svane (u ovom slučaju meni je smrknulo, a supruzi svanulo :) ).
Kako su neki pisali svaka roba ima svog kupca, jednima nije puno platiti koliko god da se traži, drugima je jednostavnije platiti 50 ili 100 kn godišnje članarine gradskoj knjižnici pa od njih uzimati na čitanje Libellusova izdanja kako budu izlazila.

Isprika svima na dugačkom postu, ali teško je nešto objasniti s malo riječi, uvijek ostanu neke nejasnoće. Isto tako se ispričavam ako sam nekoga slučajno uvrijedio ovim postom.
Još jednom velika zahvala svima u Libellusu i lijepi pozdrav svima.
Dado R.
#12 Posted : 14. lipnja 2021. 14:46:09(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 4.792
Location: Zagreb
Strip koji postoji jos u 2-3 primjerka ne može uvijek biti povučen iz knjižare ako nije riječ o komisionoj prodaji već o tome da je knižara taj strip kupila. Za nas je on prodan, za vas kupce je još dostupan.
A mislim da bi vama trebalo biti uglavnom svejedno hoćete li kupiti knjigu kod nas ili u knjižari u Poreču. Ako je to neka od poslovnica veće knjižare lako preko poslovnice iz Zagreba naručite tu knjigu
bez obzira u kojoj poslovnici bila. Komisiona roba se može zatražiti natrag ali kad to ima smisla. Primjerice povrat robe nas košta dostava. Nerijetko bude i oštećenih knjiga pa takve onda završe
u akciji pod oštećenim izdanjima i svakako samim time nebi moglo biti na webu kod nas u prodaji. A ako nešto stoji primjerice u nekoj poslovnici većih knjižara smatram da je dostupnije široj masi nego
da je kod nas na webu. Za naš web znaju samo naši stalni kupci, veće knjižare imaju puno širu čitateljsku publikui i vlastiti webshop kao i dućane gdje je to izloženo.
Gdje je veća vjerojatnost da će se to prodati? A kad nerijetko dobijem pitanja za neka izdanja ako znam da negdje ima onda ih uputim tamo.

Matematika je egzaktna znanost ali kad se koriste krivi podaci onda se dobiju i krivi rezultati. Ne može se uzeti sve objavljene knjige do 12. mjeseca 2011. godine izbrajati jer sve dok su knjige
imale iole solidnu prodaju mi smo ih radili u 500 primjeraka. I nismo smanjili nakladu čim su se 2-3 broja lošije prodavali, što je itekako vidljivo iz dosadašnjih izdanja.
Ako već želiš pobrojati knjige onda barem trebaš krenuti od knjiga kojih još ima dosta dostupnih na webu, uzmi zadnjih 8 knjiga u nakladi od 500 primjeraka, NN 35-NN 42.
Te knjige su objavljene u periodu od skoro 2 godine, sad ih još ima dostupno što kod nas, što po knjižarama još okvirno 100 kom svake i to nakon što ih godinama već prodajemo u pola cijene po akcijama.
Pa ne znam koliko smo još godina trebali tiskati iste količine iako je potražnja bila daleko manja? No nastranu svi podaci o nakladama, da bi se znala isplativost nekog izdanja trebaju se znati
i troškovi tog izdanja, pa mi ne zamjerite ako mogu tvrditi da mi ipak znamo malo više o tim troškovima nego bilo tko drugi tko izvlači zaključke na osnovu mišljenja a ne stvarnih podataka.

A na ovo da mi namjerno smanjujemo nakladu da bismo povećali broj izdanja ili edicija mogu se samo nasmijati, ne zamjerite. Smile




Edi B
#13 Posted : 14. lipnja 2021. 15:05:55(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 6.9.2020.(UTC)
Posts: 78
Location: Split
Dado hejteruLaugh BigGrin
Odoakar
#14 Posted : 22. lipnja 2021. 14:24:06(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 19.3.2013.(UTC)
Posts: 52
Location: Zagreb
NN 22-25 110kn
NN 1-4 125kn
NN 26-44 125kn
NN 5 160kn
NN 45-51 160kn
NN 6-12 175kn
NN 52-75 195kn
NN 13-15 195kn
NN 16 210kn

Meni je ovo nažalost odavno probilo psihološku granicu koliko sam voljan izdvojiti novaca za novog NN. I iskreno mi je žao zbog toga, ali ipak je tako.
Dado A.
#15 Posted : 22. lipnja 2021. 14:52:33(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 3.695
Location: Makarska
Odoakar wrote:
NN 22-25 110kn
NN 1-4 125kn
NN 26-44 125kn
NN 5 160kn
NN 45-51 160kn
NN 6-12 175kn
NN 52-75 195kn
NN 13-15 195kn
NN 16 210kn

Meni je ovo nažalost odavno probilo psihološku granicu koliko sam voljan izdvojiti novaca za novog NN. I iskreno mi je žao zbog toga, ali ipak je tako.


Potpuno legitimno, ali čisto da stavimo stvari u pravi kontekst treba navesti i sljedeće:

NN 22-25 110 kn (2007. godina)

NN 1-4 125kn (2010.-2012.)
NN 26-44 125kn (2009.-2012.)
NN 5 160kn (2014.; prva dva mjeseca dostupan po cijeni od 128 kn)
NN 45-51 160kn (2014.; prva dva mjeseca dostupni po cijeni od 128 kn)
NN 6-12 175kn (2014.-2018.; prva dva mjeseca dostupni po cijeni od 140 kn)
NN 52-75 195kn (2014.-2021.; prva dva mjeseca dostupni po cijeni od 156 kn)
NN 13-15 195kn (2019.-2020.; prva dva mjeseca dostupni po cijeni od 156 kn)
NN 16 210kn (2021.; prva dva mjeseca dostupan po cijeni od 168 kn)
Striposlav
#16 Posted : 22. lipnja 2021. 17:42:50(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 31.10.2018.(UTC)
Posts: 15
Location: Croatia
Moje mišljenje da smanjenje naklade i povečanje cijene začarani krug koji rezultira još manjim brojem kupaca i još većom cijenom,i jedna stvar pokreće drugu,i to se i događa već neko vrijeme.To me sjetilo na onu priču o tužnom debelom čovjeku,bio je tužan jer je bio debel,pa je jeo je bio tužan,i bio sve tužniji i sve deblji i na kraju je od toga i umro.Eto ja sam npr.prije kupovao puno više vaših izdanja no od nekih sam edicija morao trajno odustati jer si zbog cijene i relativno brze nedostupnosti(naklada),jednostavno to više ne mogu priuštiti.Nekad sam npr.kupovao Mr.No ali nakon što sam zakasnio sa nekim rasprodanim brojevima i više ih nisam mogao nabaviti po normalnoj cijeni ,ono što sam učinio jest da sam sve raprodao i trajno odustao od tog junaka,dakle tu ste npr. izgubili jednog stalnog kupca,a vjerujem da je takvih ko ja bilo još.S time da sam odustao i od još nekih junaka jer mi njihove nove cijene u startu više nisu bile prihvatljive,a prije sam si to mogao bez problema priuštiti.A pratio sam na početku skoro sve osim Texa,a sada svega dva-tri junaka i to jedva,samo opet ponavljam jedno pokreće drugo,pretpostavljam da takva situacija ne može trajati u nedogled.Meni je stavrno žao zbog toga jer vi ste odličan izdavač,vaša izdanja su kvalitetna,i stvarno volim vaša izdanja,i naravno želim vam u poslovanju sve najbolje.
Dado A.
#17 Posted : 22. lipnja 2021. 18:43:29(UTC)
Rank: Libellus

Joined: 10.7.2011.(UTC)
Posts: 3.695
Location: Makarska
Striposlav wrote:
Moje mišljenje da smanjenje naklade i povečanje cijene začarani krug koji rezultira još manjim brojem kupaca i još većom cijenom,i jedna stvar pokreće drugu,i to se i događa već neko vrijeme.To me sjetilo na onu priču o tužnom debelom čovjeku,bio je tužan jer je bio debel,pa je jeo je bio tužan,i bio sve tužniji i sve deblji i na kraju je od toga i umro.Eto ja sam npr.prije kupovao puno više vaših izdanja no od nekih sam edicija morao trajno odustati jer si zbog cijene i relativno brze nedostupnosti(naklada),jednostavno to više ne mogu priuštiti.Nekad sam npr.kupovao Mr.No ali nakon što sam zakasnio sa nekim rasprodanim brojevima i više ih nisam mogao nabaviti po normalnoj cijeni ,ono što sam učinio jest da sam sve raprodao i trajno odustao od tog junaka,dakle tu ste npr. izgubili jednog stalnog kupca,a vjerujem da je takvih ko ja bilo još.S time da sam odustao i od još nekih junaka jer mi njihove nove cijene u startu više nisu bile prihvatljive,a prije sam si to mogao bez problema priuštiti.A pratio sam na početku skoro sve osim Texa,a sada svega dva-tri junaka i to jedva,samo opet ponavljam jedno pokreće drugo,pretpostavljam da takva situacija ne može trajati u nedogled.Meni je stavrno žao zbog toga jer vi ste odličan izdavač,vaša izdanja su kvalitetna,i stvarno volim vaša izdanja,i naravno želim vam u poslovanju sve najbolje.


Kao što rekoh već maloprije - potpuno legitimno. Ali opet, s druge strane, da ne pazimo na svaki primjerak koji tiskamo već bismo propali i stavili ključ u bravu prije 6-7 godina, a to bi bila najgora opcija za sve one kupce koji nas podržavaju odvajanjem svojih teško zarađenih kuna za naše knjige.

Slažem se, riječ je o začaranom krugu, ali ovdje ipak nije do nas. Naše naklade su na početku bile dosta veće, a cijene prilično niže, no - ne zaboravite - ni tada ljudi nisu bili zadovoljni.

Evo, uzmimo primjerice Nathana Nevera kad smo već na topicu posvećenom njegovom izdanju.

Koliko u prosjeku izdajemo godišnje knjiga redovne serija Nathana Nevera? Cca. 5, je li tako? E sad, ako usporedimo cijene otprije 10 godina (2009.-2012.) i one s početka ove godine (mislim na promotivne, koje vrijede prva dva mjeseca), razlika po knjizi je:

156 kn - 125 kn = 31 kn

Ako uzmemo prosjek od 5 knjiga godišnje, to je ukupno povećanje rashoda od 155 kn na razini godine, a mi ovdje govorimo o vremenskom rasponu usporedbe od više od 10 godina.

Naravno, sad malo usporedite cijene svega ostalog iz te npr. 2009. s onima današnjima pa ćete vidjeti “deremo” li mi vas, ili se naprosto prilagođavamo situaciji gdje su sve ostale cijene otišle gore, gdje svi nama naplaćuju više, a posljedično se uz sve to događa i kolateralno smanjenje naklade.

Ukratko: nije se rodio tko je svijetu ugodio... I to je jedina istina.

Primjerice, mi smo prvih 6 Zagorovih knjiga tiskali u 1200 primjeraka i prve 4 su se mogle kupiti u kompletu za 400 kn (tj. 100 kuna po komadu) - i što se dogodilo? I to je bilo puno... A kao posljedica svega došli smo na trenutačnu nakladu od 400 komada.

I u konačnici da se vratimo na onaj izračun za Nathana... U situaciji kad ljudi bez problema spiskaju xy sredstava godišnje na poroke poput npr. cigareta, ovdje problem postaje dodatnih 150 kn na razini godine za praćenje redovne serije Nathana Nevera (ovdje ne mislim ni na koga osobno, već generalno, da ne bude zabune)... Okej, ako je to problem onda se stripovi ne trebaju ni kupovati, ali molim vas, nemojte isključivo na nas prebacivati teret odgovornosti smanjenja naklada i povećanja cijena jer takav rasplet nije bila naša želja, nego smo naprosto bili prisiljeni na to.
logo111
#18 Posted : 22. lipnja 2021. 19:47:00(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 7.7.2020.(UTC)
Posts: 31
Location: croatia
Sto puta vec prožvakana tema. Tko je htio mogao je davno shvatiti kako stvari funkcioniraju jer je ovo vec milijun puta objašnjeno
Pa mislim da ljudi iz Libellusa bi bili najsretniji kad bi bilo kupaca toliko da tiraži mogu biti 1000, 5000 ili 10 000 komada a ne samo 300-400.
Nego da mi nastavimo sa najavamaSmile
maddjuro
#19 Posted : 22. lipnja 2021. 23:34:32(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 11.8.2011.(UTC)
Posts: 349
Man
Location: land down under
A i uvjek se može u striparnici rezervirati željeni broj i naknadno podići
boro1
#20 Posted : 25. lipnja 2021. 9:48:11(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 13.6.2021.(UTC)
Posts: 6
Location: Zagreb
Pozdrav!

Imao bih jedno pitanje, a vjerojatno bi trebalo biti upućeno Dadi R. s obzirom da je on pisao da Libellus surađuje s brojnim knjižarama kod kojih se nalaze Libellusovi stripovi u komisionoj prodaji.

S obzirom da se naklada NN smanjila na 250 primjeraka na temelju vremenski duge analize stvarne slike prodaje i stanja zaliha nekog proizvoda za pretpostaviti je da postoje primjerci starijih brojeva po raznim knjižarama.

Zanima me postoji li kakav popis knjižara koje drže Libellusove stripove u komisionoj prodaji?

Naime, htio bih dopuniti i zaključiti neke edicije kako NN tako i ostalih junaka pa bi mi takav popis uštedio dosta vremena u traženju.
Pokušao sam naći na forumu postoji li takav popis - možda je do mene greška, no nisam našao takav popis.

Upoznat sam s većinom striparnica i većih knjižara, ali zanima me da li postoji kakav popis ostalih knjižara jer bih ih htio provjeriti za stripove koji mi nedostaju (s obzirom da se ne pojavljuju na akcijama Libellusa i nema ih u njihovom web-shopu).

Zahvaljujem na odgovoru i lijepi pozdrav.
Users browsing this topic
Guest
2 Pages12>
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,252 seconds.