Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

NATHAN NEVER
Keziah
#1 Posted : 24. listopada 2018. 23:07:15(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side


Nathan Never je bivši policajac kojeg proganjaju burni duhovi prošlosti uzrokovani tragičnim događajima. Njegovu ženu Lauru Lorring ubio je zločinac Ned Mace i to pred očima njihove kćeri Ann, koju zatim otima. Od tog trenutka, na samom rubu živčanog sloma, Nathan Never odlučuje napustiti posao policajca i nakon određenog vremena provedenog u osami postaje specijalni agent agencije Alfa.


Trio koji je stvorio Nathana Nevera su Michele Medda, Antonio Serra i Giuseppe Bepi Vigna, a premijera serijala dogodila se u Italiji u lipnju 1991. godine gdje je od samog početka izvrsno prihvaćen.

Nathan utjelovljuje obična čovjeka od krvi i mesa sa svim vrlinama i manama, bez imalo superherojskih elemenata ili nekakvih natprirodnih sposobnosti. Okružuje ga nemilosrdan futuristički svijet nakon nuklearnog holokausta izazvanoga pokusima u samome središtu našeg planeta uslijed kojega je Zemlja bitno promijenila svoj izgled. Svaki dan u tom svijetu predstavlja borbu za goli život, pa će ljubitelji znanstvene fantastike i akcije doći na svoje u pustolovinama koje pršte adrenalinom...
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Keziah
#2 Posted : 24. listopada 2018. 23:09:19(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Na prvu ruku jednostavno i skromno.
Kad više uhvatim vremena nešto budem nadodao ili promijenio.
Zasada toliko za uvod Smile
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#3 Posted : 20. veljače 2019. 9:03:10(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Asteriod Argo

Bepi Vigna je najslabija karika trojca sa Sardinije (tvoraca Nathan Nevera - preostala dva su Medda i Serra), a s Argom se odlučio na smion potez. Budući da za sebe tvrdi da je obožavatelj Zvjezdanih Staza, nije ni čudo što se odlučio za ovakav potez. Bilo bi bolje da se nije odlučio, pomislit će većina koja je pročitala prve tri službene epizode „Asteroida Argo“. Istina, moglo se to i bolje odraditi, ali meni je drag ovaj mini-serijal. Budući da je ujedno i spin-off Nathan Nevera, ima ono što Nathanu nedostaje - izvanzemaljce i otkrivanje novih čudnih svjetova gdje ljudska noga još nije stupila.
Stoga ću vas malo podsjetiti kako je asteriod Argo sa svojom čudnom posadom završio u drugoj galaktici. Time možda privučem još nekog ljubitelja znanstvene fantastike na ovaj mini-serijal koji se može pratiti neovisno o svim ostalim edicijama Nathanovog serijala.

Posada Arga:


Sve je započelo u drugom broju edicije „Agencija Alfa“:



Agencija Alfa LIB 2: Svemirski brodolomci

Broj stranica: 284

Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Germano Bonazzi
Naslovnica: Roberto De Angelis

Kratki sadržaj:
Znanstvena baza na asteroidu Argo, smještena u dalekom kutku Sunčevog sustava ostavljena je na milost i nemilost zbog spletki povezanih sa samim vojnim vrhom. Spletom slučajnih okolnosti, agencija Alfa je saznala za zavjeru preko kradljivice July Frayn. Bivša tajnica Alfe, Helen Sheldon je zapovjednica na Argu, a Reiserova želja za razotkirivanjem zavjere je ogromna, pa odlučuje organizirati riskantnu spasilačku misiju i time riskira opstanak agencije.

Komentar:
Svojevrsna prekretnica u Nathan Never serijalu. Imamo naznake velikih promjena, jako je bitna za kontinuitet, a ujedno označava i začetak Star Treka na Vigna način! Meni odlično. Za razliku od direktnih nastavaka ove priče, kojima je završnica najlošija točka, ovdje je završni dio najbolji i čitatelja ostavlja bez daha, s grozničavim očekivanjem nastavka ove uzbudljive svemirske odiseje.
S moje strane, do sada najkritiziraniji scenarist "trojca sa Sardinije" se, ovom pričom, dobrano iskupio. Istina, "energetsku vrpcu" je uzeo iz filma Star Trek Generations iz 1994., a tamo, upadom u vrpcu završiš u "nexusu". Nije prolaz do druge galaktike, već mjesto na kojem bi svatko htio završiti, ali to je neka druga priča. Mislim da je među posadom Arga trebao završiti i komandant Data, pardon, Link. Baš bi odgovarao temi, a i zapostavljen je u serijalu.
Crtež ove epizode nije na primjerenoj razini, a naslovnica je bezlična, ali ovo je briljantna epizoda u kojoj imamo onaj važan trenutak uvođenja inteligentne, humanoidne, izvanzemaljske vrste u Nathanov serijal. Prije ove epizode, vidjeli smo ih samo u nekim naznakama, a ovdje nam Vigna daje pravog tuđinca! Još se ustanovi da praktički rukovodi svijetom preko tajnog vojnog odjela. Jezivo! U nastavku (AA 5: „S onu stranu galaktike“) je objašnjeno da pripada iznimno agresivnoj vrsti Viikua, čiji je planet pretvoren u hrpu asteroida u stalnim sukobima s drugim vrstama, a koji koristi svoje dominantne sposobnosti nad ljudima kako bi zasnovao novu civilizaciju na Zemlji.
Šteta je što je Bonazzi crtao ovako kompleksnu i atraktivnu epizodu. Nije on za svemirska prostranstva! Istina, serijal Nathan Never pati od problema loših crtača, ali trebao je ovo crtati netko atraktivniji, npr. Francesco ili Dante Bastianoni, De Angelis, Simeoni ili Calcaterra. Tada bi to bilo pravo remek djelo. Dajem osmicu iz razloga što ova priča zaslužuje nabolje ocjene i ne da mi se kvariti prosjek. Naslovnica bez veze. Potpuno promašena tema s obzirom na ogroman raspon puno boljih kojima obiluje ova epizoda.

Argo na putu prema neumoljivoj sudbini!


(priča: 10, scenarij: 10, crtež: 8, naslovnica: 2) - 86%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#4 Posted : 20. veljače 2019. 9:09:22(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


Agencija Alfa LIB 5: S onu stranu galaktike

Broj stranica: 284

Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Fabio Jacomelli & Maurizio Gradin
Naslovnica: Roberto De Angelis

Kratki sadržaj:
Priča započinje s: „ U jednome drugom svemiru... U jednome drugom vremenu...“! Odmah na scenu upadaju čudni riboliki izvanzemaljci i pokušavaju spasiti svoj planet od udara asteroida koji izgleda kao Argo. Nakon prologa vraćamo se kroz prostor i vrijeme u blizinu Marsa, gdje vidimo da se pokušava organizirati nova spasilačka misija za posadu Arga. Prošlo je godinu i pol dana od prethodne priče, a sudar Arga i energetske vrpce je siguran, a ovo je zadnji pokušaj.

Komentar:
Izvanzemaljci, nova galaktika, Pretorijanci, Mars, jakuze, vojne tajne službe... I to sve u jednoj epizodi! Budući da već znamo da se posada Arga nije spasila, malo ću pojasniti gdje su završili i kada. 

Ardalhavežanin voajer:


Nakon što je kroz energetsku vrpcu prebačena u drugu galaktiku, sva posada se spasila, ali ne bez posljedica. Imali su sreću pa su ih pronašli Ardalhavežani, iznimno napredna i miroljubiva rasa koja živi u vodi na planetu Ardalhave. Ne samo da su ih spasili već su im na Argo ugradili pogonske sustave, od kojih glavni funkcionira na način da iskrivljuje prostorno-vremenske parametre. Da pojednostavnim i izrazim se Star Trek rječnikom, asteroid Argo se praktički može teleportirati na željene koordinate unutar određenih okvira. Na Zemlju se ne mogu vratiti zbog nestabilnosti vremenskog procjepa, odnosno ne mogu odrediti vrijeme dolaska, pa mogu završiti u vremenu dinosaura, Rimskog carstva, dalekoj budućnosti...
Također su im ugradili i replikator, još jedan Star Trek izum.
Izgleda da su te svemirsko-morske dobrice gledale i Star Wars, pa su doktora Andersona prebacili u nekakav bioaktivni aldehidni blok, kako bi mu barem sačuvali um, jer za tijelo, nakon prolaska kroz vrpcu više nije bilo spasa (To je ono kada zamrznu Han Sola u „Imperij uzvraća udarac“! ;-). Alfinu agentu Jacku se prilikom prolaska kroz istu nesretnu vrpcu odijelo stopilo s njegovom sintetičkom kožom, pa je dobio novi metalizirani izgled, koji različiti crtači interpretiraju na različite načine. Njemu nije svako zlo za zlo, jer tako više neće morati voditi brigu o svojoj umjetnoj koži kao ranije u serijalu, a to što ga se sada njegova draga April plaši je drugi par postola.

April i bojnica Helen:


Izvanzemaljske vrste koje obitavaju u tom neodređenom dijelu svemira su tehnoloških mnogo nadmoćnije našim zemljanima, ali će ljudi s Arga pokazati zavidne karakterne osobine. U nastavku serijala su se istakle njihove izrazite pregovaračke sposobnosti izrazito potrebne u ovom svemirskom zakutku.

(priča: 10, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnica: 2) - 86%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#5 Posted : 20. veljače 2019. 9:10:48(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Sažeti prikaz svjetova druge galaktike:


Kad već imamo prikaz te galaktike red je da objasnim i pojmove za mjerenje vremena koji će se nadalje upotrebljavati u ovom mini-serijalu:
- U gotovo cijeloj galaktici, u kojoj je Argo zaglavio, upotrebljavaju se kundigaške jedinice za mjerenje vremena. Za bolje razumijevanje tih pojmova ovdje su usporedbe sa zemaljskim jedinicama: 1 veliki ciklus = 3 zemaljske godine ili 1000 dana (vrijeme koje je potrebno da planet Kundigas okruži oko zvijezde Khun), 1 ciklus = 50 dana (vrijeme koje je potrebno da planet Kundigas se okrene oko svoje osi), mali ciklus = 25 dana (vrijeme koje je potrebno da maleni mjesec Dhas okruži oko Kundigasa), djelić ciklusa = 5 dana.

RJEČNIK DRUGE GALAKTIKE:

PLANETI:

Jhing i Jhang - plinoviti planeti s visokom tempoeraturom oko koje kruže četiri planeta s vlastitom atmosferom i civiliziranim vrstama.
Federacija planeta - uključuje četiri planeta koje kruže oko Jhing i Jhanga. Planeti su nastanjeni različitim ali genetski srodnim vrstama čiji federalni sporazum podrazumijeva zajedničko kazneno pravo i zajedničku obranu.
Ardalhave - nezavisni planet u orbitalnoj ravnoteži oko crne rupe s Jhingom i Jhangom te njihova četiri satelita federacije planeta. Nije dio Federacije planeta, ali su u odličnim odnosima s njima.
Veliki planeti (Kuddaharov pojas) - pripadaju planeti Baikuu, Treikuu, Raikuu i Viiku. Ovaj zadnji potpuno je uništen tijekom međusobnog rata. Na Raikuu nema inteligentnih vrsta i oko njegovog teritorija se spore Baikuui i Treikuui.
Gontharsko carstvo - čine osam planeta oko zvijezde Gonthar. Carstvom upravljaju carevi iz dinastije Oshman, podrijetlom s Trećeg planeta.
Sustav nezavisnih planeta - čine pet planeta oko zvijezde Khun. Rase koje ih nastanjuju, iako međusobno različite, genetski su srodne Kundigasima, izuzev Tipua, koji žive na trećem planetu.

BIĆA:

Ardalhavežani - žive na istoimenim planetu koji je u cijelosti prekriven vodom. Tehnološki su jako razvijeni. Iako nisu skloni ratovanju ne poznaju pojam kompromis.
Kundingasi - vrsta koja udiše mješavinu kisika i ugljičnog dioksida. Žive na istoimenom planetu koji je dio Sustava nezavisnih planeta. Tehnološki su vrlo razvijeni i veliki su istraživači i davno prije su obavili istraživanje Vanjskog područja (naša galaktika).
Baikuui - žive na istoimenom planetu u Kuddaharovom pojasu. Izrazito su ratoborni. Istovjetni su Treikkuima, a razlikuju se samo po različitom rasporedu unutarnjih organa.
Treikuui - stanovnici istoimenog planeta u Kuddaharovom pojasu. Također su s izrazitom sklonošću ratovanju.
Viikui - nekad stanovnici istoimenog planeta u Kuddaharovom pojasu. Planet im je uništen tijekom velikog rata na tom pojasu. Poznati su po svojoj zlobi i smatraju se najgorom rasom među razvijenim bićima druge galaktike. Nakon rata raspršili su se cijelom galaktikom, ali ih nigdje ne podnose. Jedan Viiku stigao je na Zemlju kroz prostiorno-vremenski procijep te se potom udružio s pripadnicima vojnog vrha u velikoj zavjeri.

FENOMENI:

Energetska vrpca - čudan fenomen koji se nekada ponaša kao crna rupa, a zapravo je nestabilan prostorno-vremenski procijep ili, drugim riječima, svemirski tunel koji drugu galaktiku povezuje s našom.
Maglica Woomk 12 - nakupina svemirskog otpada, prašine i plinova. Predstavlja jedno od najtajanstvenijih područja druge galaktike, a koje magnetske oluje i kozmičke anomalije čine nemogućim za istraživanje.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#6 Posted : 20. veljače 2019. 9:13:45(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


Asteroid Argo LIB 1: Pješčani planet

Broj stranica: 155

Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Ernestino Michelazzo
Naslovnica: Roberto De Angelis


Kratki sadržaj:
Nakon što je prošao ardalhaveški prijedlog da ekipu s Arga postave kao posrednike u međuplanetarnim sporovima, novi medijatori Saveza planeta dobivaju prvi službeni zadatak. Šalju ih na planet Neara, drugi planet sustava zvijezde Miller, gdje postoji opasnost od izbijanja međuplanetarne krize. Na tom pješčanom planetu se proizvodi Sten-Too, lijek koji koriste svi narodi galaktike. Biljni organizam koji izlučuje taj lijek može rasti samo na specifičnim uvjetima planeta Neara, a zbog ogromnog broja pješčanih oluja proizvodnja ja ugrožena, a neki planeti su već poslali ratne brodove u orbitu, pa postoji opasnost od rata.


Komentar:
Nakon što su u prethodnoj epizodi uspješno riješili krizu sa Triekuuima, zbog sposobnosti u postizanju kompromisa, termina koji je u toj galaksiji nepoznat!?, naši junaci s Arga su postali medijatori Saveza planeta, koji idu tamo gdje su krize najveće, i spašavaju stvar. Tu je najvažniju ulogu odigrao ardalhaveški zapovjednik Sraag, a i ovdje ih je spasio prijekog suda.
Puno lošija epizoda od prethodnih, ali daleko bolja od onoga što se po recenziji i komentarima da zaključiti. Priča je u redu, iako nije na razini već navedenih prethodnika. Istina, Tipui su potpuno nelogični, a Vigna se nije ni potrudio objasniti kako su, s obzirom na njihove karakteristike, uspjeli bilo što napraviti, a kamoli svemirske brodove. S druge strane, priča je zanimljiva s opasnom zavjerom koju su naši junaci uspješno razotkrili, iako je dosta nategnuta činjenica da su nedokazanu ekipu gurnuli u istraživanje tako ozbiljnog problema, koji za posljedicu može imati krizu neslućenih razmjera u cijeloj galaktici.

Tipui:


Crtež dosta lošiji u odnosu na prethodne dvije epizode u ediciji "Agencija Alfa". Nije mi jasan razlog postavljanja Michelazza za crtanje prvog broja Arga. Prvi epizoda je ipak prva i tu je crtački dio trebalo dati nekom kvalitetnijem crtaču. Naslovnica odlična, iako Jack O`Ryan izgleda potpuno drugačije nego u stripu. U recenziji nije stavljena prava naslovnica, a ni ime edicije ne štima!

April i Helen u izvedbi Michelazza:



Sad mogu malo spomenuti i postavu Arga poimenice: bojnica Helen Sheldon, prezgodna plavuša i bivša tajnica agencije Alfa, April Frayn, prezgodna crnka, bivša kradljivica, a sada specijalna agentica Alfe i djevojka metaliziranog Jacka O`Ryana, agenta Alfe i sina najvećeg mafijaša na Zemlji.

Posljedice novog Jackovog metalizirnog izgleda:


Tu je i Rick Brice, briljantni četrdesetogodišnji znanstvenik, koji liči na mladog Harryja Potera zbog bolesti poznate kao Barrijev sindrom, pa je zarobljen u tijelu desetgodišnjaka. Slijede dva meni najiritantnija lika: već spomenuti doktor Gerald Anderson, zarobljen u aldehidnoj ploči, s povećanim psihičkim i telepatskim moćima, kao i poručnik Xavier Obaru, marsovski mutant zadužen za sigurnost Arga. Eloisa je brodsko računalo koje se hologramski vizualizira kao žensko lice, a zadnji član ekipe je robot McCloud zadužen za opskrbu baze.
Ovdje bih morao još spomenuti hologram (holografiju, po rječniku Arga) poginulog kapetana Maxa Nazzarija, kojeg je on sam osobno programirao u holodeku, malo prije svoje smrti. Njegov hologram ima sva iskustva starog kapetana, pa ga, uz to što ga zapovjednica koristi za druženje, posada može koristiti čak i na način da ga, u nuždi, projeciraju na most i tako spase situaciju! Malo nategnuto, ali što je - tu je.


(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 6, naslovnica: 9) - 69%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#7 Posted : 20. veljače 2019. 9:16:03(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


Asteroid Argo LIB 2: Istraživači svemira

Broj stranica: 155

Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Fabio Jacomelli
Naslovnica: Roberto De Angelis


Kratki sadržaj:
Nakon što su malene, iritantne Tipue odbacili do njihovog planeta, ekipa odlazi u obilazak planeta Kundigas, budući da su već u njihovom sustavu. Jack je, na zahtjev Tipua, malo ostao na njihovom planetu, pa je April iskoristila priliku i otišla na izlet s poručnikom Obaruom! Nakon vatrene noći, dvojac je uhičen s optužbom za ubojstvo. Budući da se April i Obaru ničega ne sjećaju, čini obranu još težom.

April i Obaru:


Komentar:
Ova priča se direktno nastavlja na „Pješčani planet“, gdje ekipa odlazi sa planeta legendarnih i iritantnih Tipua i sad ih eto do planeta Kundingas. Ovu epizodu bih okarakterizirao kao zanimljivu kriminalističko-sudsku sapunicu, koji ni blizu nije tako loša koliko je nepravedno ocrnjena. Sama završnica nije na razini ostatka priče. Dosta je neozbiljna i usiljena, pa više podsjeća na crtić za djecu, nego na ozbiljan strip. Ipak mi je ukupno bolja od predhodne, poglavito zbog Kundigasa i teasera s mitskim planetom Saladag.

Kundingasi su jedna od glavnih izvanzemaljskih rasa spominjanih u serijalu Martin Mystere, tamo čak potencijalni stvaratelji ljudske rase!

Helen i Rick u obilasku kundigaškog muzeja:


Važno je napomenuti da kundigaški profesor Zaak, uz napomenu da su Kundigasi posjećivali Zemlju, naglašava da izgleda da je molekula DNK Kundigasa izvedena iz ljudske! Također napominje, da bi se odgovori o zajedničkom porijeklu Ljudi i Kundigasa mogli pronaći na mitskom planetu Saladag, za kojeg se pretpostavlja da se nalazi negdje na rubu galaktike. Ovdje se i najavljuje zajednička potraga za tim misterioznim planetom. Čini mi se da bi to bila zanimljiva priča, pa se nadam da je Vigna to i napisao u preostalim nastavcima ovog serijala.
Ovu epizodu, koja ni blizu nije tako loša koliko je nepravedno ocrnjena, bih okarakterizirao kao zanimljiv kriminalističko-sudski triler.
Crtež je puno bolji u odnosu na jedinicu. Naslovnica odlična - prava SF!

(priča: 8, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnica: 9) - 78%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#8 Posted : 20. veljače 2019. 9:19:29(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


Asteroid Argo LIB 3: Planet robova

Broj stranica: 155

Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Elena Pianta
Naslovnica: Roberto De Angelis

Kratki sadržaj:

Naši čudni medijatori s Arga dobivaju novi zadatak. U orbiti planeta Raikuu u Kuaddharovom pojasu, njihov asteroid će poslužiti kao mjesto za pregovore o pristupanju Baikuua Ligi planeta. Samo što će tu situaciju iskoristiti Karmadiji - napredan narod čija je civilizacija uništena invazijom Baikuua prije mnogo tisuća velikih ciklusa, a za koje nitko od civiliziranih naroda nije ni znao da su postojali, dok su zli kukcoidni Baikuui smatrali da su ih sve davno pobili kada su osvojili njihov planet Kor i preimenovali ga u Baikuu, a preživjele Karmandije poslali u rudnike na Raikuu kao roblje osuđeno na sigurnu smrt.

Zanimljivosti: Sherlock

- Pojavljuje se nova, do sada nepoznata vrsta - Karmandiji, a tragična priča tog naroda je nit vodilja ove epizode.
- Većinom se radnja odvija na planetu Raikuu u Kuaddharovom pojasu, službeno nenastanjenom inteligentnim bićima, koji je podijeljen između Baikuua i Triekuua u svrhu iskorištavanja njegovih rudnih bogatstava.
- Bolje upoznajemo i Treći planet Gontharskog sustava na kojem se nalazi Carska palača dinastije Oshman, koja i upravlja Gontharskim carstvom. U prvom službenom broju ove edicije "Pješčani planet" saznali smo da se tamo nalazi sud koji je odlučivao o sudbini ekipe s Arga. Tu smo upoznali i veleposlanika Rocka, biće na bazi silicija s Prvog planeta Gonthara, koji igra važnu ulogu i u ovoj priči.
- 28.-30. str.: Piantova je Jacku i Ricku zaboravila nacrtati prozirne maske, koje inače stalno nose na tom planetu. Istina da se nalaze unutar zgrade, ali to nije razlog da ne nose maske.
- Ova epizoda je originalno objavljenja u lipnju 2006., a kod nas u listopadu 2017. Sljedeći nastavak u Italiji je izašao tek u siječnju 2011. i od tada serijal je izlazio godišnje. Zadnji broj je izašao u siječnju 2017., što bi trebalo značiti da bi to trebala biti i zadnja epizoda Arga. Nadam se da su se sretno vratili na Zemlju, a i da ćemo mi uskoro dobiti i preostale nastavke!


Komentar:

Sada dolazimo do „Planeta robova", epizode koja se poprilično udaljila od svemirske sapunice koju nam je Vigna servirao u prethodnom dijelovima. Imamo prilično ozbiljnu temu sa scenama koje uvelike podsjećaju na strašne scene holokausta.
Temeljito nam se objašnjava povijest i navike tri kukcoidne srodne vrste: Baikuua, Treikuua i Viikua.
Sam zaplet, s napadom bića koja izgledaju kao kosturi na rudarski logor Treikuua, na planetu Raikuu, je prilično neozbiljan. Svrha napada ja otimanje svemirske letjelice, a kasnije u priči dobivamo širu i kompleksniju sliku razloga napada, kao i identiteta tih bića.
Prava priča započinje tamo gdje je prethodna završila, s pripremom za posredničku misiju u pregovorima o pristupanju Baikuua Ligi planeta.
Posada Arga je na Trećem planetu Gontharskog sustava gdje će ih primiti carica Gontharskog carstva.
Nakon prijema trebaju ukrcati tri veleposlanika koji će voditi pregovore. Uz starog poznanika Rocka, tu su još dva veleposlanika s Osmog planeta Carstva, koji pripadaju rasi koju čine parovi blizanaca te dijele osjećaje i telepatsku komunikaciju, što će se pokazati jako bitnim kasnije u priči.
Sve te dogodovštine se stalno prekidaju, odnosno miješaju sa scenama s planeta Raikuu, gdje nam Vigna polako priča priču glavnih aktera ove epizode - Karmandija.
Taj dio je zgodno izveo, pa nema osjećaja da se radnja cjepka. Zanimljivo je pratiti obje radnje koje se konačno stapaju u jednu na mjestu pregovora. Uslijed napada Karmandija, situacija postaje sve opasnija, a prijetnja rata sve veća.

Karmandiji:



Tko su pozitivci, a tko negativci pitanje je gledišta, a stalno se pojavljuju nove činjenice, koje bacaju novo svijetlo na cijelu situaciju.
Vigna očigledno, od početka serijala, postavlja Baikuue kao jedne od glavnih zlikovaca ove galaktike, pa tako ne propušta ni priliku da nam ih dodatno ogadi. Scena gdje njihov admiral Gojeff proždire dar dobrodošlice na Argo - živog ljigavog trpa s Ardalhavea, mi je najbolja u ovoj epizodi.

Baikuui i njihov brod u približavanju Argu:


Sama kulminacija priče je prepuna akcijskih scena na Raikuu, s upitnim vremenskim rasponom događaja u odnosu na situaciju na Argu. Taj središnji dio nije loš, ali da se moglo bolje – moglo je! Mislim da je Vigni ovdje već ponestalo prostora s obzirom na limit od 155 stranica, koliko izdanja ove edicije imaju. Spasonosno rješenje, ubacivanjem holografske reprodukcije kapetana Maxa Nazzarija u završnici, je nešto što se ni pisci „Zvjezdanih Staza“ nisu usudili, ali, kad bolje razmislim, i nije toliko loše rješenje.
Epilog priče ostavlja bolji dojam i stvara mogućnost još zanimljivijem nastavku ove uzbudljive epizode.

Elena Pianta je lijepo dočarala većinu onoga što je Vigna zamislio. Ima stvarno prekrasnih vinjeta i scena, ali dijelovi stripa su i prilično neozbilji, čak fušerski nacrtani. To se poglavito odnosi na akcijske scene na planetu Raikuu! Naslovnica dosta lošija u odnosu na prethodne dvije ove edicije. Na prvi pogled izgleda kao da zakukuljeni likovi na njoj imaju svetlosne mačeve, a kad bolje pogledaš vidiš da pucaju nerezonski u odnosu na akcijsku scenu koju nam je De Angelis išao dočarati. Bilo je puno boljih mogućnosti iz same priče koje su se mogle uporabiti za naslovnicu.

Treći planet Gontharskog carstva i gontharska carica:



(priča: 8, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnica: 5) - 75%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#9 Posted : 20. veljače 2019. 9:20:16(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
ZAKLJUČAK:

Da zaključim, ponovno sam pročitao sve priče spomenute u prethodnim komentarima i moram naglasiti da mi je cijela priča s čudnim junacima Arga puno bolje sjela nego nakon prvog čitanja.
Ima tu manjkavosti, ali u kojem serijalu nema? Najveći problem je što su prva dva broja, izdana u ediciji „Agencija Alfa“, ljestvicu podigla previsoko, baš kao i naša očekivanja. Asteroid Argo je nešto potpuno drugačije od Nathana, pa se ne može stavljati u isti koš. Ovo je više „Star Trek fantastika“, i to u punom formatu, unatoč kritikama većine.

Vignu sam u svojim komentarima najčešće kritizirao, ali ovdje se potrudio nam ponuditi svoju viziju punokrvnog, iako pomalo zastarjelog SF-a. Puno toga je preuzeo iz meni najdraže serije, ali dosta je tu detalja koji su zahtjevali dosta truda pri pisanju. Nekome ne odgovara, ali moj ukus je pogodio u potpunosti! Željno isčekujem nove nastavke ove uzbudljive svemirske odiseje!



Prema drugoj zvijezdi udesno, pa ravno do jutra! ;-)
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#10 Posted : 8. ožujka 2019. 9:38:26(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


NN SR 93: Grad poroka (NN LIB 32a)

Broj stranica: 94

Scenarij: Stefano Piani
Crtež: Matteo Resinanti
Naslovnica: Roberto De Angelis

Nakon duge apstinencije od Nathana, vratio sam se čitanju ovom pričom. Nažalost, ova epizoda me odmah ubila u pojam! Ne smeta mi što je riječ o krimi priči u stilu Nick Raidera, ali smeta mi što je, uz golemu količinu nelogičnosti, radnja dosadna do boli, a dijalozi glupi i naporni za čitanje. Vrhunac je kada G.I. Jane prostitutka, nakon pokazane zadivljujuće sposobnosti u bliskoj borbi, kaže da ju je Krüger učio borilačkim vještinama!! Tko, kako, zašto, zbog čega, čemu!!?? Potpuno nelogično kada to usporedimo sa stvarnim stanjem stvari koje saznajemo na kraju priče. Ta izjava je tu samo da opravda činjenicu da jedna žena, koja se u životu bavila samo najstarijim zanatom, uspijeva pokazati zadivljujuće sposobnosti u rangu najsofisticiranijeg androida Nathanovog svijeta.

Malo popravljaju dojam dvije scene na kraju. Prva je kada gradonačelnik Hoenzoller razgovara s ženom i time pokazuje lice normalnog čovjeka opterećenog problemima, koji, unatoč moći koji sada posjeduje, žali za prošlim - jednostavnijim vremenima. Druga dobra scena je završni epilog, koji je i "teaser" za naredne epizode, a gdje vidimo tko vuče konce iz sjene. Debeli Krüger sigurno nije ta klasa da sam organizira takvu mrežu prostitucije. Ima njemačko prezime, baš kao i gradonačelnik, ali izgleda da je to slučajno.

Crtež je najveći problem ovog serijala, a ovaj Resinanti je jako loš. Najveća prednost njegova crteža je erotični izgled ženskih likova. Nažalost, to je samo zbog privlačne odjeće jer lica su jako neprivlačna i nekonzistentna. Npr., domaćicu u tridesetim crta kao da ima pedeset godina. Nadalje, crtež je prazan i prejednostavan uz predimenzionirano oružje i ekstremitete nekih aktera (šake npr.).



(priča: 5, scenarij: 3, crtež: 5, naslovnica: 6) - 45%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#11 Posted : 10. ožujka 2019. 8:10:04(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


NN SR 94: Ledena dama (NN LIB 32b)

Broj stranica: 94

Scenarij: Pasquale Ruju
Crtež: Romeo Toffanetti
Naslovnica: Roberto De Angelis


Zanimljiva tema, ali scenaristički jako loše odrađena. Zašto nisam začuđen kada je Ruju u pitanju? Kronološki gledano, ovo mu je treća priča u serijalu. U usporedbi s strahotama u Dylan Dogu, u Nathanu nije ni loš, ali daleko je to od dobrog.

Epizoda počinje zanimljivo s pravim obračunom između svemirskih brodova, a Ruju je htio biti i poetičan s mislima odbačene lutke. Njoj ćemo se vratiti na kraju!

Daljnji zaplet već odaje da je riječ o lošem scenaristu koji ne zna kako održati početnu napetost, već prekida radnju monotonim, nategnutim i predugim objašnjavanjem uplitanja agencije Alfa i Nathana u priču. Slijedi klasično, a poslije se ispostavi i nebitno upoznavanje glavnih protagonista ekspedicije.

Zanimljivo mi je da Ruju pri svakom spominjanju putanje asteroida, servira neki novi scenarij koji se ne podudara s prethodnom izjavom. Normalno, može biti riječ o krivoj interpretaciji i krivom saznanju govornika, ali moglo je i bez toga. Dovoljna je činjenica da nije objašnjeno zašto je asteroid - ničim izazvan, napustio asteroidni pojas i odlučio lutati Sunčevim sustavom.



Dio kod približavanja i pristajanja na asteroid je zanimljiv i uzbudljiv, ali uzbuđenje brzo opada kada ekipa uđe u bazu na asteroidu, a dekompresije nema - iako taj dio baze još ima i kisik. Nadalje se samo umnožavaju nelogičnosti, a mislim da ni sam Ruju nije siguran što je htio reći.

Najbolji trenutak epizode koji Ruju nije uspio kasnije dobro iskoristiti:


Na kraju nam "majstor" servira svojevrsni sretni završetak s lutkom (koja se pojavila i na jednoj vinjeti dok je Nathan šetao plažom - 132. str.). Je li on ozbiljan u prikazu ideje da je to ista lutka ili sam ja nešto krivo shvatio? Mislim, meteoriti izgore u atmosferi, ali ova lutka ne!

Toffanetti je, kao i do sada, samo odradio posao i to je sve što je ovdje bitno spomenuti. Teško se uživjeti u strip kad su u pitanju ovakvi limitirani crtači. Ovdje je bilo nebrojeno mogućnosti za pravog umjetnika. Istina, ima i lijepih scena, pa ide šestica. Naslovnica nekako umjetna, iako je ideja odlična, ali slabo realizirana.



(priča: 5, scenarij: 3, crtež: 6, naslovnica: 4) - 46%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
DinkoJ
#12 Posted : 10. ožujka 2019. 21:01:45(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 13.11.2018.(UTC)
Posts: 66
Location: Osijek
Zadnji strip junak koji mi je ušao u djetinjstvo je bio Dylan Dog nakon njega kao da su se zatvarila vrata strip junaka koje smatram relevantnima. Zagor, Blek, Kapetan Miki, Kit, Alan Ford, Tex, Mark, Valiant, Dylan, Marti, Asterixs, Conan, Mister No, Maxmagnus, Družina od vješala, Talični Tom i zadnji ali ne manje važan Lun Kralj Ponoći ne ostavljaju puno prostora za još strip junaka koji bi me svojom pričom mogli zadiviti i predstaviti nešto što još nisam vidio, u nabrajanju sam namjerno izostavio Kena Parkera jer njega nikada nisam volio. Nikad nisam čitao niti jednu epizodu Nathana Nevera, Lazarusa Leda i još gomile strip junaka izašlih nakon 1990. godine. Nedavno sam pružio priliku Bluberiju i ono bolji od Texa ali ništa zapanjujuće, pa tako bi trebao pružiti priliku i Nathanu i Lazarusu.


Hm što reči, sigurno se ne radi o lošim epizodama ali da bih zbog njih počeo čitati ediciju ne. Kod monolita sam cijelo vrijeme razmišljao kako nikada nisam razumio kraj 2001. Odiseja u svemiru, dobro lažem nikad nisam razumio film u cijelini i samo sam ga gledao jer sam se nadao da će biti kao Star wars. Za Nathana bi rekao da je kao Mister No u budućnosti ili Korben Dallas iz Petog elementa.

priča: 6, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnica: 8
Spock
#13 Posted : 11. ožujka 2019. 15:48:54(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
DinkoJ wrote:
Zadnji strip junak koji mi je ušao u djetinjstvo je bio Dylan Dog nakon njega kao da su se zatvarila vrata strip junaka koje smatram relevantnima. Zagor, Blek, Kapetan Miki, Kit, Alan Ford, Tex, Mark, Valiant, Dylan, Marti, Asterixs, Conan, Mister No, Maxmagnus, Družina od vješala, Talični Tom i zadnji ali ne manje važan Lun Kralj Ponoći ne ostavljaju puno prostora za još strip junaka koji bi me svojom pričom mogli zadiviti i predstaviti nešto što još nisam vidio, u nabrajanju sam namjerno izostavio Kena Parkera jer njega nikada nisam volio. Nikad nisam čitao niti jednu epizodu Nathana Nevera, Lazarusa Leda i još gomile strip junaka izašlih nakon 1990. godine. Nedavno sam pružio priliku Bluberiju i ono bolji od Texa ali ništa zapanjujuće, pa tako bi trebao pružiti priliku i Nathanu i Lazarusu.


Hm što reči, sigurno se ne radi o lošim epizodama ali da bih zbog njih počeo čitati ediciju ne. Kod monolita sam cijelo vrijeme razmišljao kako nikada nisam razumio kraj 2001. Odiseja u svemiru, dobro lažem nikad nisam razumio film u cijelini i samo sam ga gledao jer sam se nadao da će biti kao Star wars. Za Nathana bi rekao da je kao Mister No u budućnosti ili Korben Dallas iz Petog elementa.

priča: 6, scenarij: 6, crtež: 7, naslovnica: 8


Teško da će se netko navući s ovom prvom knjigom.

Od treće knjige počinju one prave epizode koje te usišu u serijal!

Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#14 Posted : 13. ožujka 2019. 7:02:25(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


NN SR 95: Put u slobodu (NN LIB 32c)

Broj stranica: 94

Scenarij: Alberto Ostini
Crtež: Germano Bonazzi
Naslovnica: Roberto De Angelis


Ostini je uvjerljivo na tragu meni najdražeg Nathanovog pisca, a očigledno i njegovog uzora - Medde. Pravi je gušt pročitati priču sa smislenim, osjećajnim i uzbudljivim scenarijem, kao što je ova. Scenarij je ono što izdiže ovu epizodu iz kolotečine u koju su upale prethodne dvije.

Priča uopće nije dobra i neki pisac bez dara pripovijedanja ne bi se ni usudio pisati epizodu na takvoj banalnoj i tko zna koliko puta viđenoj osnovi. Ostini ne! Čovjek s velikim brojem sitnih minijatura, monologa, upečatljivih likova i zanimljivih mjesta radnje (treća razina) drži čitatelja prikovanim za strip. U tako položenim kartama čak ni nepotrebna glupost sa psom, pri kraju epizode, ne kvari puno ukupan dojam.

Ostinijev način naracije:


Bonazzi je stari rutiner. U početku nije mi bilo jasno što traži ovakav jedan loš crtač u Bonelliju općenito. Bio mi je uvjerljivo najgori crtač na serijalu, ali s vremenom sam navikao na njega. Ipak je on među najplodonosnijim Nathanovim crtačima, a možda i najplodonosniji u prvih 100 brojeva redovne serije (ako sam dobro izbrojao: 13 brojeva + Gigant + Agencija Alfa br. 2). Ne bih rekao da je nešto napredovao, ali rutinski odrađuje veliki posao.

Naslovnica bezlična i odbojna. Prikazuje stanje stvari u priči. Tu su otmičar, djevojčica i Nathan, pa čak i bolnica u pozadini, ali De Angelis ju je nacrtao bez neke volje. Takva bi i priča bila da je scenarist bio netko drugi, a ne Ostini ili možda Medda.

Hvala Ostiniju što mi je, nakon dvije anemične prethodne epizode, vratio volju i želju za čitanjem ovog serijala! Naklon do poda!!

Mjesto radnje: Treća razina (na prvoj vinjeti krivo napisano na engleskom - "thirdh"; slučajno ili namjerno?)


(priča: 6, scenarij: 9, crtež: 8, naslovnica: 3) - 72%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#15 Posted : 26. ožujka 2019. 7:28:09(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


NN SR 96: Zavjesa tišine

Broj stranica: 94

Scenarij: Claudio Fattori
Crtež: Stefano Casini
Naslovnica: Roberto De Angelis

Obožavam kronologiju i pisce koji paze na detalje. Po svemu sudeći, Claudio Fattori je jedan od takvih, a zbog čega mu je ovo tek druga, a već posljednja epizoda u serijalu - ne znam. Problem je u tome što je Fattori ovdje napisao jednu priču koja ima materijala za puno više od 94 stranice. U biti, nije da ima previše materijala, već je scenarist osjetio potrebu da sve najdetaljnije objasni (Možda mu je Burratini uzor! :-)), pa je ubio s količinom teksta. Ma doslovno je ubio! Još nisam čitao ovako naporan strip u svom životu! Onome tko uspije pročitati ovo odjednom, bez da zaspi, trebalo bi dati kakvu nagradu.

Priča je u globalu dobra, ali stvarno nije bilo potrebe sve toliko rasčlanjivati. Ovdje bih istaknuo i scene gdje se spominje i prikazuje disketa (24. str.) i telefonska (OK videofonska) govornica (36.str.). S današnjeg gledišta smiješno. Uvijek govorim da je najteže pisati znanstvenu fantastiku, jer tko će pogoditi izume koje bliska, a pogotovo daleka budućnost nosi, ali, u ovom slučaju, moglo se i bez tih očiglednih nelogičnosti. Disketa je 1999., kad je epizoda izdana, već bila poprilično zastarjela tehnologija, pa je scenarist tu mogao pametnije odigrati, a već su i mobiteli naveliko bili u optjecaju, pa nije ni logično da u svijetu daleke budućnosti postoje govornice.

Disketa...


...i govornica u svijetu budućnosti!


Širi se priča s Hoenzollerom, ali ne mogu se sjetiti gdje se već novinarka Emma Key pojavila? Drugi kandidat za guvernera - Houseman, je zanimljiv lik koji sebe uspoređuje s Don Quijotom, a i izgled mu je na mjestu. Ostali likovi su očekivani za ovakvu priču i ne ostavljaju neki upečatljivi dojam, iako za neke od njih očekujem da se ponovno pojave u narednim epizodama. Zanimljiva je, ali i nedovoljno iskorištena ideja svemirske stanice "Dark Star" kojom upravlja umjetna inteligencija koja se otela kontroli. Istina, takva tema ima materijala za nekoliko epizoda, pa ovih par stranica izgleda kao nekakav prolog za nešto veće.

Casini je crtač sa svojim specifičnim stilom, koji na prvu jako neprivlačno izgleda. Pogotovo su problematična lica glavnih aktera serijala. Izgledaju kao karikature, a pogotovo Nathan ne sliči na sebe. Pozitivna stvar su kadriranja i dinamika crteža. Ne znam jesu li kadriranja samo njegova ideja ili je i scenarist zaslužan za to, ali uvelike su zaslužna za vrlo dobru ocjenu za crtež.
Naslovnica s zlokobnim prikazom svemirske stanice "Dark Star" i tijelima koje plutaju oko nje dobro nagovješta glavni uzrok događaja u ovoj priči.

Zadivljujuća Casinijeva dinamika crteža i kadriranja!


(priča: 7, scenarij: 3, crtež: 8, naslovnica: 8) - 62%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#16 Posted : 12. travnja 2019. 4:28:18(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska


NN SR 97/98: Onkraj prostora i vremena

Broj stranica: 188

Priča: Stefano Vietti
Crtež: Paolo Di Clemente & Giancarlo Olivares
Naslovnice: Roberto De Angelis


Ajme što je ovo loše! Nastavak sage o "Štovanima" je dosta lošiji od već lošeg i neuvjerljivog prvog dijela (SR 91: Gospodari pretpovijesti).

Dosta je tu zanimljivih ideja preuzeto iz mnogih znanstveno fantastičnih izvora, ali na kraju nam Vietti servira nekakav fantasy SF. Ispričavam se svim ljubiteljima ovog serijala, ali ovo nije onaj "bladerunnerovski" ili Meddin melankolićni Nathan kakav ja volim. Već mi se Serrine ideje s multiuniverzumima nisu svidjele, ali on je tu barem scenaristički sve posložio. Samim tim sam i prvim Gigantima podijelio desetke, iako definitivno nisu "moj đir"!

Pretpovijesna civilizacija "Štovanih"


Pokušavam biti objektivan i realan, a po tom pitanju ovo ništa ne valja. Potencijala je bilo, a i neki dijelovi i ideje su interesantni, ali ukupno gledajući priča je isforsirana do boli, scenarij nelogičan i neuvjerljiv, dijalozi debilni, likovi iritantni. Pogotovo ona seljačina Branko! Jesu našli lika za upotpuniti rupu u agenciji Alfa, nastalu nestankom Jacka i April!

Jedan od rijetkih dobrih trenutaka!


i još jedan!



Crtež me također nije baš zadovoljio, ali nije ni loše. Di Clemente malo bolji nego u prvom, već spomenutom dijelu sage o "Štovanima". I dalje iritira njegovo čudno sjenčanje ravnim crtama, ali ovaj put nije toliko izraženo. Mora mu se priznati da savršeno crta ženska tijela, samo lica baš i ne.

Olivares u globalu bolji, ali likove crta karikaturistički, pa sam imao dojam da čitam nekakav humoristični strip. U biti, njih dva dosta sliče stilom, pa se ne bode u oči prevelika razlika kod promjene crtača. Dosta su koristili računalne tehnike, ali to je već postao standard u ovom serijalu, pa sam već i otupio na to. Naslovnice odlične, pogotovo druga. Šteta pa Libellus nije stavio tu upečatljivu naslovnicu kao glavnu kod ove knjige.

Hadija by Di Clemente:


(priča: 2, scenarij: 3, crtež: 7, naslovnice: 9) - 45%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,345 seconds.