Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

11 Pages«<56789>»
MISTER NO
Spock
#121 Posted : 22. prosinca 2018. 6:00:56(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




MN LIB 18: Asfaltna oštrica (SR 36/37b, LMS 615/616)

Broj stranica: 157

Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Vicenco Monti & Bruno Marraffa
Naslovnice: Gallieno Ferri

Zanimljivosti: Sherlock
- Dionica autoceste između Altamire i Itaitube (država Pará), čija izgradnja u ovoj priči je neslavno propala, je stvarno izgrađena i dio je "Transamazonice", 4000 km duge autoceste kroz amazonsku prašumu.
- U Libellus izdanju ponovno imamo Nolittin dodatak Zeleni pakao. Ovaj put su predstavljeni: piranje, pleme Macu i kapibara ili vodenprase.
- Dnevnik je izbacio samo dvije stranice ove epizode!

Komentar:
Castelli nas ovom epizodom pokušava ekološki osvijestiti, ali to je borba protiv vjetrenjača i unaprijed je osuđeno na neuspjeh, baš kao i Mister Noovi pokušaji u stripu da obuzda pijune ogromne internacionalne tvrtke u namjeri da rade ono što je ekonomski isplativije, bez obzira na posljedice. Kao što je u priči i rečeno, bijelom čovjeku trebaju nova područja, još resursa. Ako se spriječe ovi, doći će neki drugi. Kapital ne pita za razum. Buduće generacije će popravljati štetu - ako ih bude!

Na početku, u Manausu, upoznajemo još jedan brazilski običaj, veselu i raspojasanu proslavu Dušnog dana. Zanimljivo, pogotovo iz našeg kuta gledanja!
Tamo, u društvu tri ljepotice, našem pilotu ulični prorok proriče da će ubrzo doći do velikog bogatstva, ali i da će ga baciti u more. Tu odmah dobijemo natuknice ove pustolovine.
Već sutradan, našem junaku dolazi gospodin Nolan s ponudom da prevozi robu i ljude pri izgradnji probne dionice autoceste koja bi u konačnici povezala lučki grad Belem, preko cijelog amazonskog bazena, sve do granice s Peruom. Normalno, izbor je pao na Mister Noa zbog njegova poznavanja tih zabitih krajeva, domorodačkih plemena i njihovih dijalekata.
Situacija se zakuha kada se odluči da cesta ide jeftinijom dionicom koja zahtjeva skretanje rijeke i potapanje dijela šume gdje žive Indiosi.

Odličan mi je dio kada se Mister No dosjeti bacati Indiosima igračke buldoždera i helikoptera, s ciljem da im pokaže da nisu strojevi zli, a ni bijelci koji im upravljaju i tako spriječi napade plemena na te iste strojeve.
Dio s borbom protiv Indiosa kod pregovora mi je nerealan i prenapuhan. Čisto sumnjam da bi suplemenici izazivača na kraju onako reagirali i striktno se držali onako suludih okrutnih pravila borbe. Sama ta scena borbe, iako efektna i originalna, je suluda.
Završni dio s neočekivanim, ali ipak na početku prorečenim epilogom je jako dobro izveden. Mister No je natjerao ljigavca, koji je sposoban na sve zbog novca i karijere, na ono što mu je i najteže učiniti i time zadao šah-mat. Vrhunski!
Likovi su zanimljivi (npr. Randall), nepredvidljivi (Selkirk) i dobro razrađeni (Nicholson, Ferris, Nolan).

Ukupno gledajući, priča je više nego solidna. Nije dosadna ni na trenutak.
Crtež je lošiji dio. Monti se nije proslavio. Lica slična, bez emocija i karikaturalna. Ostalo je više nego solidno, ali lica jako loša. Bio je puno bolji u svom prvijencu MN LIB 14: Tajanstveni grad, ali bila je i drugačija tema. U drugoj sveski mu je čak i Marraffa pomagao, ali nema štete. Iskreno, ne mogu ni prepoznati što i gdje je on uskakao.
Naslovnice užasne. Ne znam što je Ferri htio prikazati prvom! Još ta prazna pozadina. Možda i najgora njegova naslovnica. Druga može proći. Jasno mi je što je s njom Ferri htio reći, ali nije neka izvedba.

(priča: 8,  scenarij: 8, crtež: 6, naslovnice: 2) - 68%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
DinkoJ
#122 Posted : 22. prosinca 2018. 19:55:27(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 13.11.2018.(UTC)
Posts: 66
Location: Osijek

Danas sam pročitao Amazoniju koju je Spock već prije obradio i bio vrlo blag u ocjenjivanju. Plitka priča ali zanimljivi dijalozi sa dozom humora, crtež ispod svake razine na trenutke sam mislio da vidim likove iz crtanog Shaggy and scooby. Ovo je prvo izdanje koje sam čitao a da nije Lunov magnus strip i strašno me nervira psovka o Judi, kao da je Dilan Dog i njeg Juda plesač koji ništa ne znači, nisam upoznat da li je to njegova uobičajena psovka koja se nije javljala u LMS ili je to nešto novo.
Spock
#123 Posted : 23. prosinca 2018. 0:18:15(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
DinkoJ wrote:

Danas sam pročitao Amazoniju koju je Spock već prije obradio i bio vrlo blag u ocjenjivanju. Plitka priča ali zanimljivi dijalozi sa dozom humora, crtež ispod svake razine na trenutke sam mislio da vidim likove iz crtanog Shaggy and scooby. Ovo je prvo izdanje koje sam čitao a da nije Lunov magnus strip i strašno me nervira psovka o Judi, kao da je Dilan Dog i njeg Juda plesač koji ništa ne znači, nisam upoznat da li je to njegova uobičajena psovka koja se nije javljala u LMS ili je to nešto novo.


Iskreno, nisam išao za tim psovkom, ali ubuduće ću obratiti pozornost. Dobro si to primijetio!

Super što si napisao komentar. Mogao si staviti i bilo kakve ocjene. Zabavnije je komentirati s ocjenama.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
ReemCP
#124 Posted : 24. prosinca 2018. 12:53:57(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 165
Location: UFC octagon

Knjiga 6, Veseli Četvrtak

Asfaltna oštrica

Pročitao sljedeću priču našeg junaka, s kojom počinje knjiga 6 od Veselog Četvrtka. Kako sam kupio knjige, ta 6-ica mi je još bila u onom orginal najlonu, tako da je bio gušt poderati ga, pomirisat strip (jer bez toga ne ide, znam - bolest) i krenuti čitat.

Rekao sam da ću Montija kao crtača zapamtit, jer me oduševio u svom debiju kod ovog junaka, tako da sam znao da za crtež sigurno neću imat previše zamjerki. A i Castelli kao scenarist je dosada u serijalu pokazao da mu leže ove kratke priče "Pilota", tako da nakon provjere autora, čitanje je moglo krenuti.

Kao uvod, imamo jedan brazilski običaj u kojem prisustvuje Mister No sa tri djevojke i ono što je ključno u tom uvodu, jedan prorok mu proriče dvije stvari koje će se zaista dogoditi kasnije.

Jutro poslije, traži ga klijent po imenu Nolan koji mu otkriva planove o izgradnji autoceste kroz amazonsku prašumu, a Mister No-ovo iskustvo bi itekako dobro došlo i njegove usluge pajperom. I sve se u početku čini idealnim poslom, sigurnih 2000 dolara mjesečno plaća i tako sve dok se ne završe radovi.

Na tom terenu radovi idu prema zacrtanom planu sve do trenutka kad Nolan i njegov kolega odluče skrenuti tok rijeke..

Priča koja nije bila nimalo dosadna, a i sa dosta zanimljivom lepezom likova. Nažalost, tužna sudbina indiosa, a najjači dio u ovoj priči mi je kad Mister No poveže sve u svojoj glavi nakon ugibanja majmuna i krene kao uragan prema glavnim odgovornima za zločine. A i naravno, ono pred kraj kad je natjerao Nolana da baci milion dolara u vodu.

Iako piše da je Marraffa bio pomoćnik u crtežu, nisam to primjetio. Ali sjećam se da je DODSFERD pisao da mu je taj najlošiji crtač na "Pilotu". Naslovnice nisu naj pogođene, možda ova druga više paše. Moglo je to svakako bit bolje.

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 8, naslovnice: 6) - 78%
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#125 Posted : 30. prosinca 2018. 17:01:53(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



MN LIB 94: Povratak Tigrova (SR 212/213, SD 12/13)

Broj stranica: 188

Scenarij: Luigi Mignacco
Crtež: Fabrizio Busticchi & Luana Paesani
Naslovnice: Roberto Diso

Mignacco nam ovdje donosi nastavak svojih "Letećih Tigrova". Priču je zamislio u stilu američkih akcijskih filmova s kraja osamdesetih. Ima tu dosta dobrih, a i loših elemenata.

Dobri elementi:
Povijesni kontekst je dobro ukomponiran u priču i čini se vjerodostojan. Ponovno formiranje "Letećih Tigrova" i povratak Mister Noa u ratnu akciju u svrhu višeg cilja također je logično.
U stilu majstora Nolitte i Castellija, upoznaje nas sa znamenitostima Burme (današnjeg Mianmara). Zračne borbe u Mustanzima i Spitfireima (dva ponajbolja lovca Drugog svjetskog rata) su uzbudljive i odlično dočarane.

Loši elementi:
Priča je imala potencijala i trebala je ići na više stranica. Fali temeljitije razrade priče i likova. Dojam dosta kvare nelogičnosti i površnosti u scenariju, kao nasilno ubacivanje Krugera, a posebno način kako je dospio u Burmu, scena s bombom, obaranjem aviona pucnjem iz puške, a posebno idiotski način kako je oboren zadnji Spitfire. Te scene su idealne za parodiju tih akcijskih filmova, kakve su i bile popularne u vremenu izlaska ove priče. Mignacco je pokušao izvesti ozbiljnu priču, a s tim scenama, kao i superherojskim završnim obračunom, uvelike pada na ovom ispitu.

Crtež je odličan! Busticchi na olovci i Luana Paesani na tušu uvjerljivo su dočarali sve zahtjevne scene, a pogotovo bih naglasio atraktivne zračne borbe. Malo lica variraju, ali devetku zaslužuju.
Naslovnice atraktivne i efektne. Odlično opisuju događaje u stripu.


(priča: 8,  scenarij: 5, crtež: 9, naslovnica: 9) - 75%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
DinkoJ
#126 Posted : 30. prosinca 2018. 17:25:05(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 13.11.2018.(UTC)
Posts: 66
Location: Osijek
Znači tipični pokušaj zarađivanja na staroj slavi. Čim si rekao da koriste druge lovce a ne Curtiss P-40 Warhawk koji je bio zaštitni znak Letečih Tigrova sve mi je bilo jasno.

Inače zanimljivost za Leteče Tigrove je da je treća eskadrila bila nazvana Hells Angels prema filmu Howard Hughes, nakon povratka u Ameriku veterani te eskadrile su bili jedni od osnivača danas ozloglašene a u to vrijeme obične motorističke grupe Hells Angels koja je trebala pomoći pilotima veteranima oko PTSP-a ali se to kasnije izrodilo u kriminalnu bandu.
Keziah
#127 Posted : 30. prosinca 2018. 19:39:27(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
To misliš i za priču leteći tigrovi?
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Spock
#128 Posted : 31. prosinca 2018. 0:53:21(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
DinkoJ wrote:
Znači tipični pokušaj zarađivanja na staroj slavi. Čim si rekao da koriste druge lovce a ne Curtiss P-40 Warhawk koji je bio zaštitni znak Letečih Tigrova sve mi je bilo jasno.

Inače zanimljivost za Leteče Tigrove je da je treća eskadrila bila nazvana Hells Angels prema filmu Howard Hughes, nakon povratka u Ameriku veterani te eskadrile su bili jedni od osnivača danas ozloglašene a u to vrijeme obične motorističke grupe Hells Angels koja je trebala pomoći pilotima veteranima oko PTSP-a ali se to kasnije izrodilo u kriminalnu bandu.


Odlična slika! ThumpUp

Da, upravo tipični pokušaj zarađivanja na staroj slavi, ali ima i odličnih dijelova, pogotovo zračne borbe.
Šteta, jer priča je dobro zamišljena, ali loše realizirana.
To što koriste Mustange je jedan od logičnim dijelova, jer bi originalni Warhawk bio inferioran i zastario u borbi protiv Spitfirea.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
john_constantine
#129 Posted : 31. prosinca 2018. 8:52:05(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 29.10.2018.(UTC)
Posts: 45
Location: varaždin
Za tu epizodu pamtim onu završnicu kad upucaju generala, a esse esse komentira: takav je vojnički život. General bez odore je samo običan čovjek.
Kroz život nećemo proći živi i neoštećeni. Kako onda shvatiti život ozbiljno?
Spock
#130 Posted : 14. siječnja 2019. 20:35:28(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



MN LIB 95: Legenda o Butchu Cassidyju (SR 214/215, SD 14/15)

Broj stranica: 188

Scenarij: Luigi Mignacco
Crtež: Roberto Diso
Naslovnice: Roberto Diso

Jedna zanimljiva epizoda u kojoj nam je Mignacco ispričao svoju verziju kraja poznatih razbojnika. Način na koji je sve isprepleo je detaljan i traži od čitatelja dosta pažnje zbog čestih povrataka u prošlost Butcha Cassidyja i Sundance Kida. Ta priča iz prošlosti se svakim novim prebacivanjem radnje mijenja i nadopunjuje, a sve do kraja je enigma kako je Butch stvarno završio. Čak i konačnim raspletom, sve karte po meni nisu otkrivene, ali o tome ću kasnije.


Epizoda počinje tako da Mister Noa i još troje mladih Amerikanaca zatječemo na nebu iznad samog kraja svijeta - Patagonije. Zaplet je pomalo standardan, odnosno naš junak je po tko zna koji put prevaren od strane svojih mušterija. Samo ovaj put je ostao i bez pipera. Mušterije su mu bili pljačkaši banaka uživljeni u priču o Butchu Cassidyju, a jedan od njih (Robertson) čak tvrdi da mu je sin. Tada na scenu stupa misteriozni starac, pravi tvrdokorni kauboj na konju, koji tvrdi da se zove Parker, baš kao legendarni Butch (pravo ime Robert Leroy Parker). Prema njegovoj priči on je novinar i piše knjigu o svom slavnom prezimenjaku. Izgledom i ponašanjem podsjeća na Gila, Missaglinog neuspjelog junaka. Budući da zna gdje je bilo Butchovo tajno skrovište, a njegovi oponašatelji su sami pozvali Mister Noa da tamo dođe po pipera, njih dva se konjima zapute u Ande, s policijom za petama.

Starac je tu najzagonetniji lik, pun mudrosti i iskustva. Njegova konačna verzija legende o Cassidyju mi nije najuvjerljivija. Mignacco nam tu nije otkrio karte do kraja. Na samom kraju, Mister No, s kiselim smiješkom i izjavom: "Ne brinite, neću piperom razotkriti vaše tajno sklonište" to dodatno potencira.
Prvo sam pomislio da je starac osobno Cassidy i da je ispričao bajku na kraju. Na to me navelo njegovo ime, izgled, a posebno zanimanje jedino za provjeru dali je Robertson stvarno Butchov sin, ali to ne može biti jer bi onda morao imati 87 godina. Mislim da je Mignacco, iako to nije njegovo obilježje, ovdje namjerno išao zbuniti čitatelja i dati mu neke zagonetne detalje.
Koja je prava istina iza starca i sudbine Butcha Cassidyja? Po meni to Mignacco ostavlja otvorenim i na čitatelju da odluči u što vjerovati. Dobra i netipična završnica za ovog inače prozirnog scenaristu!

Diso je pokazao da zna bolje. Daleko od toga da je ovo loš crtež, čak je mijenjao stil kod dijelova koji prepričavaju Butchove dogodovštine. Lica su dosta neujednačena, a to pogotovo dolazi do izražaja kod kulminacije priče. Završni epilog je opet bolje nacrtan.
Od naslovnica, prva je fantastična, dok druga nije baš uspješna, a ni tema nije najbolja.


(priča: 7,  scenarij: 8, crtež: 8, naslovnice: 7) - 76%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#131 Posted : 26. siječnja 2019. 19:58:27(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska



MN LIB 19: Dobrodošli u Meksiko! (SR 37b/38/39/40a, LMS 621/622/623)

Broj stranica: 277


Scenarij: Guido Nolitta
Crtež: Franco Bignotti
Naslovnice: Gallieno Ferri


Zanimljivosti: Sherlock

- Drugo pojavljivanje "Tango" Martineza. Prvi put se pojavljuje u epizodi MN LIB 6 (SR 11/12a): "Tango" Martinez.
- Prvo pojavljivanje pilotkinje Deborah Winter.
- Radnja se odvija u Meksiku, konkretno gradovima Acapulcu i Oaxaci, kao i na predkolumbovskom arheološkom nalazištu Monte Albán, 9 km udaljenog od Oaxace.
- Skokovi u more sa litice (quebrada) su i danas jedna od glavnih turističkih atrakcija Acapulca.
- Mister No sudjeluje na aeromitingu s drugačijim modelom Pipera, tip L4A iz 1942.
- U Libellus izdanju ponovno imamo Nolittin dodatak s Disovim ilustracijama, "Zeleni pakao", u kojem nam Sergio ovaj put opisuje običaje i vjerovanja indioskog plemena Ticuna i toka ili kljunatog tukana.
- Dnevnik je izbacio "samo" šest stranica u ovoj epizodi.

Kamen s "plesačom" iz Monte Albana, bitan dio ove priče:


Nelogičnosti: Doh

- Nolitta i Castelli se definitivno nisu uskladili na samom početku ovog serijala. Nakon što je radnja bila u Bogoti tri epizode za redom bez poveznica, ovdje nam Nolitta objašnjava da se Dan mrtvih ili Dušni dan u Meksiku, u čast mrtvih, radosno slavi. To bi bilo u redu da Mister No nije začuđen tim običajem, a radnja prethodne epizode je počela na još veselijoj proslavi Dušnog dana u Manausu. Dakle, naš pilot se nema što čuditi, a i nama je Castelli taj običaj detaljno objasnio u prošloj epizodi. Jedina razlika je što izgleda da je u Meksiku glavna zabava na groblju, a ne na ulicama kao u Manausu.
- Nema ni vremenskog kontinuiteta jer ispada da se ova i prethodna epizoda dešavaju u isto vrijeme, a s obzirom na kontinuitet u kompletnom serijalu nije moglo proći godinu dana između ove dvije zadnje epizode.
- Na početku priče stoji plakat za aeromiting s natpisom: DOMINGO 21. NOVEMBRE - PRIMERO GRANDE RODEO AEREO de ACAPULCO (str. 7 Lib. izdanja). Dušni dan je 2.11., pa teško da je miting 21.11.! U LMS izdanju nema te nelogičnosti jer piše samo: Prvi avionski rodeo u Akapulku.


Komentar:

Priča počinje na originalan način prožet radoznalošću u svezi tajnovitog sponzora koji je Mister Nou platio put, prijavu i avion za aeromiting u Acapulcu, brzo rastućem turističkom središtu. Taj dio s opisom Acapulca je zanimljivo vidjeti iz perspektive pedesetih godina prošlog stoljeća, a Nolitti je to specijalnost. Prikazi aeromitiniga, kao i skokova s litice su uzbudljivi, pa i zaprepašćujući. Drugi dio priče je triler, a put našeg junaka vodi u unutrašnjost Meksika, na zadivljujuće ostatke propale indijanske civilizacije gdje je i kulminacija priče.

Mister No testira Piper L4A prije aeromitinga:


Posebno mi se svidio završetak u kojem se Mister Noov "prijatelj" Tango Martinez pokazao kao pravi lukavac. Super mi je kada negativac nije prikazan potpuno crno, već čitatelj još i suosjeća s njim, iako zna da je mafijaš.

Glavne likove je ovdje Nolitta fenomenalno okarakterizirao, pa uz lukavca Tanga imamo: muškobanjastu Deborah i časnog, pametnog i upornog poručnika Gallega. Ne sreće se svaki dan takav policajac!

Deborah:


Ima nekoliko nepovezanih detalja kada Mister No zna gdje naći Tanga nakon "quebrade", iako mu ovaj to nije rekao i kada se naš junak sjeti da mu je Tango govorio da je lik koji radi na groblju prije radio na arheološkom lokalitetu. Gdje i kada? To nije prikazano iako su te scene jako bitne i trebao bi biti prikazan svaki detalj u oba susreta Tanga i Mister Noa. Nisu neke nelogičnosti, ali, uz malo volje, moglo je i bez njih. Jedinu pravu nelogičnost s Danom mrtvih spomenuo sam u zanimljivostima!

Bignotti je fantastičan u prikazu okoline, bila to prašuma, pustinja, grad ili povijesne znamenitosti. Likovi su mu efektni i lako prepoznatljivi. Lošiji dio su mu facijalne ekspresije likova, a ni žene mu nisu baš atraktivne, pa tako ni Deborah.

Druga naslovnica je najbolja. Dobro prikazuje sve bitne elemente središnjeg dijela priče. Dobro je da ona krasi Libellusovo izdanje! Prva je isto u redu, iako samo djelomično odgovara radnji, a treća je jedna od lošijih u Ferrijevom opusu u "pilotu".

Quebrada:


(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 6) - 87%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#132 Posted : 28. siječnja 2019. 14:06:02(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska




MN LIB 20: Misterij Selva Prete (SR 40b/41/42a, LMS 628/629/630)

Broj stranica: 217

Scenarij: Guido Nolitta
Crtež: Roberto Diso & Franco Bignotti
Naslovnice: Gallieno Ferri


Zanimljivosti: Sherlock
- Prvi put se na Piperu pojavljuje natpis MN-1.
- Dnevnik je izbacio samo dvije stranice.


Komentar:
Na predlistu ove epizode bi trebalo pisati: "Vežite se, polijećemo!", jer se stvarno čita u jednom dahu. Majstor Nolitta je tempirao scenarij na način da nema praznog hoda. Gomila scenarističkih minijatura u kojima se stalno redaju neočekivane i uzbudljive scene, a čitatelj je stalno u strepnji - s pitanjem u glavi: Što sada slijedi?
Priča je naoko banalna posveta filmovima s čudovišnim, mutiranim kukcima iz pedesetih, ali Nolitta nam je tu predočio i puno svojih razmišljanja o moći novca i nesalomljivosti beskrupuloznih i bahatih biznismena, potkupljivosti medija i narušavanju ekološke ravnoteže. Ti divovski kornjaši u priči su produkt nebrige tih moćnika, a unatoč njihovoj sili, pa čak i lukavosti, završili su samo kao fantastična priča. Sve je zataškano, a biznismenu su bili samo prolazna prepreka.
Da bi dodatno potencirao njihovu nadmoćnost, Nolitta ih je prikazao sposobnima za međusobno komuniciranje. Uzalud im i to, čovjek je ipak najlukavija i najokrutnija zvijer!

Dinamičan Disov crtež odlično odgovara scenama. Lica, iako neujednačena, izvrsno predočavaju strah od strašnog i nepoznatog. Zadnje 33 stranice je uskočio Bignotti, ali moj dojam je da je još neki drugi crtač uskakao, barem na olovci. Na nekim scenama, na zadnjih tridesetak stranica, likovi su predrveni za Bignottija. Tu se, kod svih likova, izuzev Mister Noa, oponašao Disov stil, a i radnja je toliko zanimljiva, da se to toliko i ne primijeti.
Obje naslovnice odlične. Prva mistična, a druga efektna i pravi mamac.

Jedini put u serijalu da nešto pokušava pojesti Pipera ;-)


(priča: 8, scenarij: 10, crtež: 9, naslovnice: 10) - 91%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
DinkoJ
#133 Posted : 31. siječnja 2019. 21:24:56(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 13.11.2018.(UTC)
Posts: 66
Location: Osijek

Odličan Mister No, priča nas vodi u djetinjstvo Mister No-a, tu upoznajemo njegovog oca. Likovi su stvarno odlično obrađeni tako da sam kroz priču mogao da se vežem za neke, u današnje vrijeme nakon što sam pročitao tisuće stripova jako često se ne mogu opustiti i čitati stripove nego uvijek tražim neke nelogičnosti i naivnosti. Ovaj puta nelogičnosti su svedene na minimum priča je razrađena a crtež je savršen, pogotovo u dijelu kada vidimo mladog Mister No-a. Jedini nedostatak ovog stripa je što je to tek prvi dio pa se priča nastavlja a ja još nisam nabavio nastavke. Mogu se samo nadati da što češće nailazim na ovakve stripove jer to je razlog zašto volim devetu umjetnost.
Scenarij Luigi Mignacco, Michele Masiero a crtež Roberto Diso, Orestes Suarez, Disco je crtao i naslovnicu.

priča: 10, scenarij: 9, crtež:10, naslovnice: 8
Spock
#134 Posted : 1. veljače 2019. 20:13:49(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
DinkoJ wrote:

Odličan Mister No, priča nas vodi u djetinjstvo Mister No-a, tu upoznajemo njegovog oca. Likovi su stvarno odlično obrađeni tako da sam kroz priču mogao da se vežem za neke, u današnje vrijeme nakon što sam pročitao tisuće stripova jako često se ne mogu opustiti i čitati stripove nego uvijek tražim neke nelogičnosti i naivnosti. Ovaj puta nelogičnosti su svedene na minimum priča je razrađena a crtež je savršen, pogotovo u dijelu kada vidimo mladog Mister No-a. Jedini nedostatak ovog stripa je što je to tek prvi dio pa se priča nastavlja a ja još nisam nabavio nastavke. Mogu se samo nadati da što češće nailazim na ovakve stripove jer to je razlog zašto volim devetu umjetnost.
Scenarij Luigi Mignacco, Michele Masiero a crtež Roberto Diso, Orestes Suarez, Disco je crtao i naslovnicu.

priča: 10, scenarij: 9, crtež:10, naslovnice: 8


Ja sam pročitao cijelu epizodu i slažem se da je cijela odlična. ThumpUp Moj kratki komentar je ispod:

SR 292/293/294: Dvadeset godina kasnije

Scenarij: Luigi Mignacco & Michele Masiero
Crtež: Roberto Diso & Orestes Suarez + Busticchi & Paesani
Naslovnice: Roberto Diso

Definitivno jedna od najvažnijih priča u Mister No serijalu. Lijepo nadopunjuje pilotovu prošlost, ovaj put usmjerivši se na njegovog oca. Istina, malo se sve to razvodnilo u trećem dijelu, odnosno raspletu u stilu Jamesa Bonda, ali svejedno je to odlična epizoda. Crtež vrlo dobar; Suarez (prošlost) i Diso (sadašnjost radnje) s primjetnim i ne baš uspjelim intervencijama dvojca Busticchi i Paesani. Od naslovnica jedino druga odlična. Prvu je potpuno uništio neozbiljan kolor, a treća može proći.

(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 8, naslovnice: 6) - 85%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
DinkoJ
#135 Posted : 2. veljače 2019. 23:17:29(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 13.11.2018.(UTC)
Posts: 66
Location: Osijek
Mister No i Marti Misterija u Osveti Boga RA.BigGrin
Spock
#136 Posted : 3. veljače 2019. 0:49:33(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
DinkoJ wrote:
Mister No i Marti Misterija u Osveti Boga RA.BigGrin


Da, ima još toga, čak i Team-up!

Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
DinkoJ
#137 Posted : 3. veljače 2019. 1:14:18(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 13.11.2018.(UTC)
Posts: 66
Location: Osijek
Znao sam za Nathan Never i Dylan Doga ali ovo je prvi put da čujem za Mister No-a. Morat ću potražiti taj strip baš me zanima o čemu se radi, samo se nadam da su Mister No-a bolje nacrtali nego u ovom jer tu dok su u avionu uopće ne sliči na sebe.
Spock
#138 Posted : 3. veljače 2019. 14:18:41(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
DinkoJ wrote:
Znao sam za Nathan Never i Dylan Doga ali ovo je prvi put da čujem za Mister No-a. Morat ću potražiti taj strip baš me zanima o čemu se radi, samo se nadam da su Mister No-a bolje nacrtali nego u ovom jer tu dok su u avionu uopće ne sliči na sebe.


Iskreno, razočarat ćeš se pričom jer nije nešto, a crtež je u redu!

Kad već spominješ, u Nathanu se pojavljuje Mister Noov predak.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
DinkoJ
#139 Posted : 14. veljače 2019. 0:23:32(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 13.11.2018.(UTC)
Posts: 66
Location: Osijek


Scenarij Luigi Mignacco

Crtež Roberto Diso

Naslovnica Roberto Diso

Što da ne? Scenarij koji svojom brzinom drži pažnju čitatelja do kraja ali s druge strane priča koja sigurno ne ostavlja nikakav poseban dojam i najvjerojatnije za par dana se neću ni sječati. Crtež na visokoj razini. Sve u svemu po ničemu izuzetna ali niti loša epizoda. Ugodno štivo za sve ljubitelje stripa Mister No.


priča: 5, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnice: 7
Spock
#140 Posted : 14. veljače 2019. 19:26:36(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
DinkoJ wrote:


Scenarij Luigi Mignacco

Crtež Roberto Diso

Naslovnica Roberto Diso

Što da ne? Scenarij koji svojom brzinom drži pažnju čitatelja do kraja ali s druge strane priča koja sigurno ne ostavlja nikakav poseban dojam i najvjerojatnije za par dana se neću ni sječati. Crtež na visokoj razini. Sve u svemu po ničemu izuzetna ali niti loša epizoda. Ugodno štivo za sve ljubitelje stripa Mister No.


priča: 5, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnice: 7


Imaš pravo, ničega se ovdje ne sjećam, a siguran sam da sam ovaj jubilarac bar dva puta pročitao!
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest (4)
11 Pages«<56789>»
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,241 seconds.