Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

6 Pages«<456
ZAGOR
Spock
#101 Posted : 16. prosinca 2018. 7:37:37(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 256
Location: Makarska


ZG LEX 289b/290/291a: Tonkino prokletstvo (SR 282b/283/284a, ZS 960/961/962)

Broj stranica: 216

Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Michele Pepe
Naslovnice: Gallieno Ferri

Zanimljivost: Sherlock
- Nakon pokojnih Mnogookog i Makuatija, Mohawci imaju novog vrača / šamana u ovoj epizodi, a ime mu je Sharam.

Kratki sadržaj:
Zaražen ugrizom strašne životinje s naslovnice, Zagorov krvni brat i poglavica Mohawka, počinje da se povremeno pretvara u isto takvo čudovište. Jedina nada za spas je odlazak na udaljeno brdo Mekel, gdje živi pustinjak i vrač Hogal, koji mu (navodno) može pomoći. Zagor i Tonka kreću na daleki put, a opasnost da se Tonka pretvori u bezumno čudovište raste svakog trenutka jer su intervali dok je Tonka normalan sve kraći, a kad čudovište prevlada duži, uz sve veću opasnost da čudovište trajno prevlada!

Komentar:
Uzbudljiva i napeta priča s podosta gluposti tako tipičnih za Tonninellija.
Zagor nije nepogrešiv, a njegov krvni brat Tonka doživljava psihički slom koji ga dovodi do pokušaja samoubojstva. U cijeloj toj silini vestern priča koje sam pročitao, još nisam naletio na Indijanca u pokušaju suicida, tako da je ovo definitivno novitet, čak i danas - trideset godina nakon izlaska ove priče. Za razliku od slomljenog i uništenog Sclavijevog Zagora dvije epizode ranije, ovdje je naš junak ponovno nesalomljiv, uporan i izdržljiv iznad svih ljudskih granica. Imponira da mu snagu za to daje odanost prema svom prijatelju u nevolji, svom krvnom bratu koji je zaražen strašnim prokletstvom / virusom samo nalik likantropiji. Umjesto u vuka, Tonka se pretvara u Sasquatcha / Bigfoota / Jetija, a imamo i elemente Dr. Jekylla i Mr. Hydea.
To bi više-manje bili dobri elementi ove epizode.
Loši elemeni su standardni za Tonninellija i Zagora: onesvješćivanje Zagora nakon što ga metak iz puške s razdaljine od nekoliko metara okrzne po sljepoočnici, sjeća grana tupom / zaobljenom Zagorovom sjekirom, lijane i imaginarne pustinje na sjeveru Amerike...
Ove dvije zadnje stavke su općeprihvaćene u Zagorovoj paralelnoj dimenziji, pa je obožavatelji Zagora ne uzimaju za manu.
Zbog takvih stvari, izuzevši Nolittine, Bosellijeve, Caponeove i Sclavijeve bisere, čak mi i podcjenjeni Mali rendžer izgleda ozbiljniji strip od Zagora.
Kasniji autori su pokušali ublažiti takve nebuloze, ali su znali i zabrazditi u drugom - megalomanskom i hiperrealističnom smjeru.


Toninelli i Pepe nam pokazuju kako cijepati tupom sjekirom!


Pepe je, također, nezasluženo uzdignut na nivo vrlo dobrog, pa i odličnog crtača.
Čovjek čiji crtež, za razliku od životnog Ferrijevog, uopće nema dinamike. Likovi su mu drveni, proporcije pogrešne, a akcijske scene nelogične.
Istina, akteri su mu raznovrsni i lako prepoznatljivi, a crtež bogat i lijep na prvu.
Ukupno je solidan, ali daleko je to od odličnog!
Naslovnice su upečatljive (pogotovo prva) i vjerno prikazuju bitne elemente i scene iz priče.

(priča: 7,  scenarij: 5, crtež: 7, naslovnice: 9) - 66%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
ReemCP
#102 Posted : 19. prosinca 2018. 14:33:46(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 155
Location: UFC octagon
Pročitao:Extra 236, 237 i 238

Nakon drugih susreta sa Eskimom i SuperMikeom, vrijeme je bilo za mali predah, pa naši junaci putuju na mjesto tzv. Beaver Fork gdje je bio organiziran sljedeći godišnji sastanak trapera. Ti sastanci trapera, ta njihova natjecanja i gozbe koje imaju, to su mi jedni od najdražih događaja u serijalu, pa mi uvijek drago kad naletim na to.

Ovdje ipak netko remeti mir i slavlje je stavljeno u dr. plan, pošto je netko počeo ubijati trapere. Iako se u jednom trenutku misli da su pronašli pravog ubojicu, novo ubojstvo uskoro to demantira i ponovno se uvukao strah među ljudima, jer svako od njih može biti potencijalni ubojica..

Ok priča, nije nešto po čemu ćemo je posebno pamtit, osim po ubojici koji je imao nažalost tešku sudbinu sličnu kao "Strvinar" sa početka serijala, pa i onaj "Ludi Hakaram".

(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 10, naslovnica: 10) = 82%
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
ReemCP
#103 Posted : 24. prosinca 2018. 12:58:12(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 155
Location: UFC octagon


Extra 238, 239, 240 i 241

Sami početak za mene i pomalo neubičajan, pošto nemamo nekakvog konkretnog uvoda gdje je Čiko gladan ili sl., već odmah dolazimo s našim junacima na poprište zločine, koje je izvršila skupina indijanaca pod vodstvom "Rasječenog lica" (kako piše na početku priče), kasnije ga nazivaju "Isječeno lice" (kako nosi i naziv zadnje epizode), a u recenziji je "Posječeno lice". Najrađe bi uzeo neku zlatnu sredinu i nazvao ga "Spljošteni nos".

U početku dobijemo dojam da je Rasj..Isječeno lice tu samo kao razlog da na scenu stupi još najjači lik ove priče, a naravno radi se o Lordu Whyndamu koji se sa svojim kolegom u Londonu kladio u sve što ima da će uspjet za 100 dana preći cijeli SAD od istoka od zapada. Kako u okršaju sa Isječenim licem gube vodiča, Zagor nevoljko prihvaća tu ulogu i tu onda zapravo počinje ono pravo..

Ne moram ni spominjat da mi je ova priča pružila "flashbackove" Američke odiseje, a i fan sam ovakvih priča kad odlaze u nepoznato. Slično možda kao i kod našeg "Pilota" kad vodi nekog svog klijenta.

Priča mi se svidjela, Donatellija obožavam jer sam na većini njegovih Zagor epizoda odrastao, naslovnice za svaku pojedinu epizodu su isto pogođene. Nego zadnja naslovnica mi je nažalost stvorila taj "spoiler" kad sam vidio tko se na njoj nalazi, tako da je nestala nažalost misterija oko toga, tko stoji iza svega, tko je taj koji im je stvarao probleme prilikom putovanja.

Ja jesam više za extru i takve edicije gdje imamo sve naslovnice, ali mislim da bi mi bilo draže da sam ovu priču pročitao u nekakvoj Klasik verziji, gdje bi imao samo jednu glavnu naslovnicu na početku i ne bih si ništa zaspoilao. A i nekako mi prenategnuto bilo da je uspio samo nakon 2 dana pobjeći iz zatvora, a prije toga ubio vodiča koji je poznat na tim prostorima, a i ovi iz utvrde rekli da dugo traže Isječeno lice i očekuješ da će ga ozbiljnije čuvati.

Priča je inače super, preporuka svakako, ali eto, jedino mi žao možda zbog tih malih nedostataka. Scena lorda i indijanke Kee-noah je bila odlična kod one vode kad su bili sami.

(priča: 7, scenarij: 8, crtež: 10, naslovnice: 10) = 85%

-
-Extra 241 i 242

Jako loša priča, jedva sam uspio ovo pročitat do kraja. Scenarij potpisuje Nicolai koji je za mene u ovom trenutku nepoznat i ovo mu je vjerojatno debi na Zagoru. Naivnosti koliko ti srce hoće i nepotrebnih dijaloga koji smaraju čovjeka. Jedino će se pamtit po pojavi Pupoljka i to je to. Sva sreća što je kratka priča jer ne znam koliko bi mi trebalo vremena da pročitam u slučaju da se oteglo još na 2 ili 3 epizode..

Nekako bi razumio da se ova priča našla na početku tamo kod totema i sličnih, ali nakon toliko sjajnih priča na Zagoru, ovo je kako naslov kaže - žig sramote za Zagora. Šteta što je Ferri potrošen na ovakvu priču.

(priča: 3, scenarij: 3, crtež: 10, naslovnice: 5) = 53%

Slobodna Dalmacija je iskoristila ovu naslovnicu za svoje potrebe extre 35:

"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#104 Posted : 24. prosinca 2018. 14:26:32(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 256
Location: Makarska
Drago mi je da se i tebi jedna Zagorova priča nije svidjela!

Slažem se da nakon Nolittinog zlatnog razdoblja je ljestvica visoko podignuta, pa padobranci kao Nicolai nemaju puno šanse.
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
ReemCP
#105 Posted : 25. prosinca 2018. 19:57:09(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 155
Location: UFC octagon
Spock wrote:
Drago mi je da se i tebi jedna Zagorova priča nije svidjela!

Slažem se da nakon Nolittinog zlatnog razdoblja je ljestvica visoko podignuta, pa padobranci kao Nicolai nemaju puno šanse.

Baš sam pisao na dr. forumu o tome, pomalo me iznenadila reakcija visokih ocjena na recenzijama ostalih. Ali eto, ajde da i ja nekad budem kontra Cool

-
-Extra 243 i 244

Ova priča je puno bolja od prethodne, u svakom pogledu. Lagani uvod na početku, Zagor dobiva poziv da postane jedan od četvorice čuvara grobnice Kiowa, a jedan od tih čuvara je i Winter Snake! Čovjek se vratio ovdje i odmah na startu sam se ugodno iznenadio. Na putu prema Kiowama, Zagor i Čiko svraćaju u jednu utvrdu, gdje je njihov kratki posjet savršeno se uklopio u ovu priču pošto se dalje upleću još neki likovi, a još jedno pojavljivanje nama poznatog lika sa samog početka serijala, Olaf Botegoskog, Zagorovog dvojnika!

Šokirao sam se na prijelazu 50./51. stranicu (extra 243) kad je "Zagor" počeo mlatit indijance i krasti zlato. Jedna od najboljih scena u priči je putovanje Zagora i Winter Snakea u onim podzemnim vodama kroz brdo, kad su riskirali ne znajući hoće li izvući živu glavu. Također i ona varka na kraju sa onim oficirom koji je sve zakuhao, kad nismo na trenutak znali da li je pravi Zagor ili Olaf u pitanju.

Priča ni na trenutak nije dosadna, čita se sa uzbuđenjem svaka stranica. Na kraju pročitanog, jedino dođe pomalo žao što nije duža priča. Zanimljivo da otkad su došli u selo Kiowa, Čika nismo dalje uopće vidjeli u priči.

(priča: 8, scenarij: 9, crtež: 10, naslovnice: 9) = 90%

Dodao bi još zanimljivost koju nije zgoreg ponovit, a radi se o tome što sam saznao na stripovi.com forumu (od Solara), da je prethodni broj extra 242 (talijanski orginal Tutto #235) bio zadnji broj od Tutto serije pošto je ta edicija u Italiji ugašena. Zato u sljedećem extra broju 243 imamo na unutarnjoj korici #287, pošto Ludens dalje prati Zenith ediciju, ali svoju extru ediciju i dalje radi kao da je Tutto išla dalje.


Unutarnja korica Zagor Extra 242: Žig sramote


Unutarnja korica Extra 243: Pećina s mumijama
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
ReemCP
#106 Posted : 26. prosinca 2018. 22:16:46(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 155
Location: UFC octagon


Extra 244 i 245

Priča je izvrsno počela. Zagor i Čiko u svom obilasku, dolaze do jedne obitelji koja se sastoji od oca i 4 sina. I za vrijeme njihovog kratkog boravka, isti dan netko počinje ubijati tu obitelj, jednog po jednog..

Kažem da je dobro počela priča, ali nažalost nakon nekog vremena, već se polako počinje sumnjat tko bi mogao bit ubojica. Ali i ovdje u nekim trenucima kao u priči "Pet pera", unatoč ubojstvima i smrti, postoje trenuci neozbiljnosti likova ove priče, gdje bi ipak u prvom planu trebala bit izražena tuga zbog onih kojih više nema. Na samom kraju priče, dosta objašnjavanja ubojice zašto i kako je dolazilo do toga i toga, možda se nije trebalo ići toliko u širinu.

Ali svakako, zabavna epizoda za pročitat, za ubit vrijeme.

(priča: 7, scenarij: 6, crtež: 10, naslovnice: 9) = 78%
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
ReemCP
#107 Posted : 28. prosinca 2018. 5:09:57(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 155
Location: UFC octagon


Extra 245 i 246

Solidna epizoda, po ničem posebna. Osim što će se pamtit po gas maskama i ludom znanstveniku Verybadu kojem je ovo treće pojavljivanje. Period kratkih epizoda, ali zabavnih i opuštajućih.

(priča: 6, scenarij: 6, crtež: 10, naslovnice: 8) = 74%
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#108 Posted : 28. prosinca 2018. 20:53:25(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 256
Location: Makarska


ZG EX 291b/292/293: Ultimatum (SR 284b/285/286, ZS 972/973/974)

Broj stranica: 202

Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Franco Donatelli
Naslovnice: Gallieno Ferri

Komentar:
U Darkwoodu se događa cijeli niz čudnih napada i zločina, koji su započeli otmicom sina poglavice Penobscota. Indijanska plemena se međusobno optužuju, a u cijelu zbrku se umiješa vojska i traperi. Rat je na vidiku, a Zagor ima rok od pet dana da nađe malog Tee-Laha i otkrije tko se nalazi iza ove očigledne zavjere.
Istina da je sve ovo već viđeno, ali ne smeta toliko. Zabava je na prvom mjestu, a ovo je jedna zabavna, uzbudljiva i nepretenciozna priča u kojoj je Zagor u ulozi detektiva.

Istraga:Meni se svidjela jer se brzo i lako čita bez nekih većih nelogičnosti (ako zanemarimo lijane). Završni obrat s identitetom tajanstvenih zavjerenika je iznenađujući, ali nije nešto originalan, a ni baš previše realan. Takve brutalne i komplicirane stvari se ne rade samo iz osvete, a da zavjernici nemaju drugih koristi. (Sličan problem je i u zadnjem Mortimeru, iako je tamo to samo jedan od problema.)
Iako sam već čitao ovu epizodu, nisam se sjećao baš puno detalja. Priča nije upečatljiva, za razliku od prethodne s Tonkinim prokletstvom, pa se lako i zaboravlja, odnosno utopi u sivilu ogromne količine sličnih priča. Samim tim, zadnja naslovnica mi je bila spoiler. Cijelo vrijeme sam razmišljao da očigledni sumnjivci nisu krivi, ali znajući tko je scenarist sumnjao sam da ipak jesu. Svejedno, nisam bio siguran - i onda ga Ferri nacrta na zadnjoj naslovnici! Samo je falilo da mu je na košulju ili čelo napisao: krivac ili zavjerenik!!

Donatelli je stari majstor, a King je lijepo opisao njegov rad u recenziji. Svaka čast i slažem se u potpunosti s svim napisanim o njemu!
Ovdje je lošiji. Čini mi se da je žurio, pa je to i razlog. Dinamika mu nije na zadovoljavajućoj razini kod akcijskih scena.
Ferri mi je zadnjom naslovnicom pokvario laganu neizvjesnost kod čitanja, dok su obje naslovnice vjerne kopije scena iz stripa.(priča: 7,  scenarij: 6, crtež: 8, naslovnice: 7) - 70%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#109 Posted : 31. prosinca 2018. 14:34:12(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 256
Location: Makarska


ZG SR 600: Dan invazije (ZG LU 281)

Scenarij: Jacopo Rauch
Crtež: Gallieno Ferri
Naslovnica: Gallieno Ferri

Prije čitanja bio sam jako skeptičan, ali mislim da je ovo Rauch solidno odradio. Zadaća mu nije bila laka. Jubilarac i još povratak Akkronijana. Baš me zanimalo kako sve to misli staviti na 94 stranice i na što će to izgledati! U svakom slučaju, uspio je, a zadaća nije nimalo laka. Istina, ponegdje podsjeća na Burattinija s pustim objašnjavanjem, ali ovdje to ne smeta. Čak je bilo potrebno, jer tako je izbjegao dosta scenarističkih nelogičnosti. Vidi se da ništa nije prepustio slučaju i da je priprema bila dobra.

Možemo mi spominjati razne naivnosti u scenariju, ali toga je bilo u prije čak i u većim količinama. To nas nije spriječilo da ocjenimo neku priču kao odličnu, pa to ni ovdje ne bi trebao biti razlog. Rauch je uzeo Nolittin predložak i na taj predložak napisao ovu priču. Po meni bez greške!

Početak je u Nolittinom stilu, a postepeno ubacuje razne elemente i situacije koje su obilježile serijal. Tako da se može slobodno reći da je ovim jubilarcem odao omaž kompletnom serijalu do tada, što je odlično. Od noviteta imamo neprobojnu kupolu, dronove i teleporter. Kupola je odlična i baš mi je dobar zaplet s misterioznim istraživanjem nevidljivog zida.

Jedino me muči Mnogooki! Taj vrač Mohawka se pojavljuje po potrebi. Naime, nije se pojavio u "Užasu sa šestog planeta", ni u "Demonu ludila", niti u "Hellingen je živ", pa čak ni u "Tonkinom prokletstvu". Umjesto njega imamo pokojnog šamana Makuatija i vrača Sharama. Pojavio se u Bosellijevom jubilarcu "Dugin most" i u specijalima "Crna duša" i "Princ vilenjaka". Kakva je priča iza njega i dali je to negdje u serijalu objašnjeno? Mislim, dali on uopće živi s Tonkinim Mohawcima ili samo ponekad dođe kao Zagor?

Ferri je daleko od svojih najboljih radova, ali još uvijek se na određenim vinjetama može vidjeti ta njegova čarolija. Kolor je popravio dojam, a meni je bolji i ovakav Ferri od većine ostalih crtača. Neke od njih ne želim niti spomeniti na istom mjestu s Ferrijom.

Naslovnica nije nešto, ali obećava nešto veliko, a to smo dobili čak i na ovako limitiranom broju stranica.

(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnica: 6) - 87%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
ReemCP
#110 Posted : 22. siječnja 2019. 19:14:25(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 27.10.2018.(UTC)
Posts: 155
Location: UFC octagon
Pročitao:Extra 246, 247 i 248

Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Franco Donatelli

Jedna neočekivano za mene zabavna avantura. Na početku imamo malo humora sa Čikom koji ostaje čak bez kose, a potom se Zagor i Čiko susreću sa jednim prijateljem Gregom kojeg poznaju otprije, iako ga u serijalu koliko me pamćenje služi, nismo vidjeli dosad. Naime, riječ je o tzv. "Riječnoj patroli" kojoj se "mora" plaćat određeni iznos kako bi trgovci koji prevoze svoju robu brodicama imali kao "zaštitu" od nepoznatih kriminalaca koji dominiraju tim krajem. Ako ne platiš, onda si prepušten sam sebi i bandama koje pljačkaju i napadaju, a Zagor i ekipa već znaju da su ti isti u dosluhu sa "Riječnom patrolom". Greg je upravo jedan od tih trgovaca koji ne želi plaćati tu zaštitu pa samim time i predstavlja problem "Riječnoj patroli", a Zagor mu želi pomoći da stane na kraj tim zločincima i da ih razotkrije.

Da spomenem prije nego nastavim, Greg je prije bio traper, ali više se time ne bavi otkad je imao ozljedu u jednom bliskom susretu sa medvjedom. Također u razgovoru njega i Zagora, spominju zadnji godišnji sastanak na kojem je burno bilo, a sjećamo se onih ubojstava ("pet pera"), tako da mi je ovo još jedna od onih potvrda da ispravno radim čitajući Zagora kronološki, pošto sam se odmah sjetio o čemu pričaju.

Ono što krasi ovu epizodu je brojnost likova gdje svaki ima, rekao bi, neku svoju sposobnost i kao družina djeluju nepobjedivo. Radi se naravno o ekipi koju je Zagor okupio da krenu na taj put rijekom gdje opasnosti vrebaju na svakom ćošku. Malo sam se iznenadio da je tu ekipu okupio u zatvoru i pomislio sam na početku, pa može li im se vjerovat? Owen, krupan lik, iluzionist Pronzini koji voli koju kapljicu više, ali sposoban lik te traper Kaplan koji je sjajan sa svojim bičem. I stvarno su se dokazali u dobrom svjetlu. Tu ne treba zaboraviti i indijanca Banacka kojeg je Zagor zamolio za pomoć i koji je uvijek bio korak ispred zločinaca, kao Zagorov anđeo čuvar. Isto slična priča kao sa Gregom, Zagor i taj indijanac se znaju otprije, a Čiku objašnjava da to poznanstvo traje još prije nego je Čika upoznao, kad je tom indijancu upravo spasio život.

Naravno, pomalo mi je žao došlo Pronzinija koji je u jednom trenutku bio izbačen iz ekipe, ali upravo je to bio povod scenaristi da ga vrati u igru na jedan zanimljiv način, a to je bilo u vezi onog sata. Moram priznat da mi se taj dio jako svidio. I Pronzini je još jednom u kratkom vremenu spasio stvar. Sam kraj je isto dobro napravljen, jedino što je glavni zlikovac dosta brzo stradao i odmah tu uslijedio kraj, možda se očekivala nekakva dramatičnija situacija na kraju sa glavnim negativcem ove priče, a možda čak i nije bilo potrebe za time. Kao što rekoh na početku, zabavna avantura, ugodno provedeno vrijeme.

Naslovnica Extra 247: Sabotaža izvrsna, koja je zapravo i nositelj ove priče.

(priča: 8, scenarij: 9, crtež: 10, naslovnica: 10) = 91%
"Straighten up, little soldier, stiffen up that upper lip! What you cryin' about? You got me."
Spock
#111 Posted : 24. siječnja 2019. 9:12:03(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 256
Location: MakarskaZG SR 601/602/603/604/605: Hellingenovo nasljeđe (ZG LU 283/284/285/286/287, ZG VČ 133/134/135/136/136, ZG MX 24)

Broj stranica: 422

Scenarij: Moreno Burattini
Crtež: Gallieno Ferri, Giani Sedioli & Marco Verni
Naslovnice: Gallieno Ferri

Zanimljivosti:
- Ukupno sedma velika Hellingenova epizoda! Prvih šest su: Na tragu titana, Mržnja, Prijetnja iz zraka, Svemirska braća, Demon ludila i Hellingen je živ
- Češki pisac Karel Čapek je izmislio i uveo u uporabu riječ "robot" u djelu "Rossumovi univerzální roboti" iz 1920.

Komentar:
Nakon muke s prethodnom Bosellijevim Hellingenom, pravo me je bio strah ovog Burattinijevog, pa sam dugo, dugo odgađao čitanje. Na kraju i nije ispalo tako loše, ali razlika je i u tome što sam od Bosellija očekivao čudo, a ovdje sam se bojao katastrofe. Zbog prevelikih ili preniskih očekivanja kompletna percepcija priče se mijenja i skoro se nemoguće onda biti objektivan. Pravi primjer toga je i Bosellijeva Antarktika, koja je došla na loš glas zbog prevelikih očekivanja.

Druga razlika je što je Bosellijeva postavka priče megalomanska iz razloga da opravda nešto što nikada nije trebalo biti objavljeno. Burattinijeva priča je puno prizemnija i logičnija. Nakon nje nemam taj osjećaj da je suvišna. Upravo suprotno, uspio se odlično nadovezati na sva tri prethodna Hellingena, a da ne sruši kontinuitet i da otvori široko polje za slijedeće pojavljivanje. Za to mu idu sve pohvale. S toga je, ukupno gledajući, bolja od Bosellijeve katastrofe! Prva naslovnica je omaž Nathan Neveru, pa je s tim ublažio činjenicu da sam imao osjećaj da čitam dio Serrine sage s tehnodroidima, a ne Zagora.

Sviđa mi se povezivanje Zagorova i Martijeva serijala. To povezivanje se poglavito vrši preko baze "Drugdje", da bi ih se, opet preko te baze, povezalo i s Nathanom. Sigurno će većina reći da su to potpuno različite tematike i serijali, ali ja uživam u sva tri serijala i sve tri su mi odlična, pa mi je gušt kad ih se poveže u kontinuitet. Svakako se sve nelogičnosti lako objasne s paralelnim dimenzijama, kao i puno puta do sada.

Od likova me najviše iritirao onaj mali Indijanac, koji se pokazao hrabrijim od Tonke. Da, baš! Potpuno suvišan lik. Zagorovo ponašanje u stilu bijesnog gorile koji samo razbija stvari i ljude za koje misli da su mu prijetnja je također iritantno, kao i ekstremno-luđačko-rasistički Hellingenovi stavovi, djela i planovi. Na ostale likove nemam nekih zamjerki.
Ne smeta mi toliko Burattinijevo sjeckanje radnje i detaljno objašnjavanje svake sitnice.
Završetak je druga pjesma.
Iako široko otvara put nastavku mogao je to scenaristički puno bolje izvesti. Ovako je pomoć došla na potpuno nelogičan, pa i nemoguć način. Ne može se ničim objasniti razlog zašto bi taj netko pomogao Zagoru!

Crtež više nego solidan. Svaka čast legendi, ali prvih 150 Ferrijevih stranica su ipak lošije od ostatka epizode, odrađena od strane Sediolija na olovci i Vernija na tušu. Lijepo su se nadopunili. Od naslovnica najbolja mi je četvrta, a i treća je solidna. Ove ostale tri imaju odličnu ideju, ali ih je majstor Ferri zbrljao, a ni loš kolor nije pomogao.

(priča: 7, scenarij: 4, crtež: 9, naslovnice: 5) - 65%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Spock
#112 Posted : 18. ožujka 2019. 19:00:49(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 256
Location: Makarska


ZG EX 294/295/296a: Odabrana žrtva (SR 287/288/289a, ZS 981/982)

Broj stranica: 198

Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Michelle Pepe
Naslovnice: Gallieno Ferri

Ne, ne i ne! Ovo nije dobra epizoda! Najgore je od svega što nije toliki problem u nelogičnostima (kojih ima na bacanje), koliko u dosadnom scenariju. Stvarno sam se namučio dok sam dogurao do kraja. Završni masakr tomahawcima proteže se na čak deset stranica, ali meni nikada nije bilo napeto gledati nekakve megalomanske borbe.

Istina, ima tu i dobrih detalja. Čak cijela tema priče je odlična, ali ima ono ali! Toninelli je, uz naporan, proziran i dosadan scenarij, napisao velik broj gluposti.

Spomenut ću veće.
Gdje je samo našao Cheyenne na istočnom dijelu Sjeverne Amerike? Još je tu ubacio izgledom španjolsku misiju. Nevjerojatno, zar nisu Cheyenni i lijane dovoljni!? Sad će većina kazati da je to stvar postave priče od početaka i da se to tako treba prihvatiti. Nije istina! Kako Boselli nije prihvatio takve gluposti, već je pokušao vjerodostojno prikazati krajeve i narode kakvi su u stvarnosti? Zar nije dovoljno što Toninelli u svakoj epizodi forsira debilne lijane - više od Nolitte u samim početcima? O svim vrstama pustinja usred Darkwooda da i ne govorim!

Komična nelogičnost mi je situacija kada nam Zagor objašnjava da je napravio megafon od drveta. Alo, megafon! Čak je i pravu riječ izmislio! ;-)


Da ne ispadne da samo kudim, ima tu i dobrih elemenata.
Chicovi gegovi su nevjerojatno iritantni i glupi, ali spasio je Zagoru život, a i završno spašavanje situacije u stilu "deus ex machina" je za pohvalu. To je ta razlika između besmislene makljaže i nečeg originalnog!

Inverzija indijanskog djelovanja u stilu bijelaca, a u svrhu vraćanja starih vrijednosti je druga dobra stvar. Nadalje, suprostavljanje razrušene misije kao simbola bjelačke dominacije djelovanju Indijanaca pod zaštitom indijanskih svetih maski u staroj misiji (simbol vjerovanja bijelog čovjeka), dodatno potencira tu simboliku.
Time nas Toninelli golica da se zapitamo tko je tu u pravu.

Veliki diktator koji otvoreno govori da moraju položiti oružje i prihvatiti novi, nametnuti društveni poredak u kojoj su oni inferiorna vrsta ili pobunjenici kojima je draže časno umrijeti nego živjeti pod jarmom na svojoj zemlji?

Teorija velikog diktatora:


Jao, kakav je bio potencijal ove priče! Moj Toninelli, uz malo više mozganja, a manje hiperprodukcije mogao si napisati remek djelo s ovom temom i postavom priče, a ovako ćorak!

Po pitanju crteža, jedan od boljih Pepeovih radova! Istina, on je meni loš crtač, ali ovdje je dobro pogodio atmosferu, a i maske su upečatljive, pa čak i jezovite. Njegov najveći problem je što mu crtež uopće nema dinamiku, već su likovi kruti i ukočeni. Pogotovo to dolazi do izražaja u akcijskim scenama, kojih u ovoj epizodi ne manjka. Još kad tome pridodam loše facijalne ekspresije, pogrešne proporcije likova i perspektive općenito, onda ne može biti dobro. Naslovnice solidne, pogotovo druga.

Zatišje pred buru!


(priča: 7,  scenarij: 2, crtež: 6, naslovnice: 7) - 52%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Users browsing this topic
Guest (8)
6 Pages«<456
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,507 seconds.