Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

3 Pages<123
Zagor 282: Hellingenovo nasljeđe
Keziah
#41 Posted : 8. prosinca 2018. 18:01:50(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
john_constantine wrote:
Keziah: kako bi ja to izveo? Završio bi priču time da se nad darkwoodom pojavio meteroit koji pada na zemlju, ogromnu eksploziju koja potamani sve živo, Poea, Hellingena, Wendiga, Chica i time završio priču. A čitatelj bi ostao ono koji WTF? Blushing

Razmišljam cijeli dan na poslu o tom završetku. Jedino realno objašnjenje je ograničenje u stranicama, kratki rok i sve to, pa je scenarist morao završiti priču i snašao se. A i nije toliko apsurdno kao završnica ovog lažnog maxija ili redovnih brojeva koji moraju izaći.

Da vidimo ostalo...

Ovo za atome je objašnjeno već u Demoni ludila, da je onaj teleporter trebao Hellingena teleportirati na Akronijanski planet, ali je nešto otišlo ukrivo i njegovi atomi su se raspršili u svemiru. Wendigo je našao njegov komadić atoma i uz njegova uputstva složio pomalo aparaturu koja je sastavila Hellingena da može poslije samostalno fukcionirati.
A ostalih umrlih.. Za onog puppet mastersa bi još razumio kada je spominjao nesreću u laboratoriju koja ga je uništila, ali Ben Stevens? Jednostavno objašnjenje: scenaristićka rupa ili nelogičnost. Mogao je napisati da je Wendigo našao njegovo tijelo i oživio, ali on nema pristup zemlji što već znamo u specijalu Crna vatra.Ipak komunicira s Hellingenom preko kompjutora.
Jedino da je Hellingen pronašao njihova tijela, ali s obzirom na razdoblje koliko je prošlo, tijela su se raspala. A ovaj poginuo u eksploziji i slično. Onda je zato uzeo najlakši način o atomima ili njihovoj duši.

Inače, može se i tako gledati. Za Wendiga kao magija su atomi duše, znači, on je pronašao njihove duše, a Hellingen to gleda kao znanstveno kao atome i ima mogućnost oživljavati mrtve preko aparature. Kao što je to napravio u maxiju kada je klonirao samog sebe. A i Zagor nikada nije imao toliko prostora da bi se išlo u detalje, a s druge strane, nisu svi čitatelji tako načitani da bi išli razmišljati o tome. Zagor je jednostavno jednostavan strip, kojemu je mana ograničenje stranica. Da se Bosseliju dalo prostora, sigurno bi morska strava bila još epskije djelo na dvadesetak epizoda. Ovako je ograničeno na tri ili pet brojeva maksimalno, oko 500 stranica. I još ne govorimo o knjizi gdje možeš ići u detalje, nego o stripu koji nikad nije bio za ono zahtjevnu publiku.

Ionako nije Wendigo oživljavao mrtve, nego Hellingen preko onog stroja što se vidi u onoj sceni.


Malo opet nejasno, osim ako se baš u trenutku kada je trebao tjelesno prijeći iz kabine na Akronijanski planet,nešto poremetilo,onda ima smisla to raspršivanje svemirom.
U vezi Ben Stevensa ima jedno rješenje koje nije pojašnjeno a to je da Wendigo možda ima pristup dušama koje su završile u paklu tj. u ovom slučaju u njegovoj dimenziji,tijelo je mogao sastaviti Hellingen nekim svojim izumima, tu mislim na kopiju nikako na originalno tijelo jer je kako svi znamo raspadnuto,mislim da je to jedini mogući način da se Boselli izvuče.
Zanima me ako se radi o dušama, kako je Hellingen mogao pomoću strojeva to sve sastavljati jedino uz upute Wendiga.
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Keziah
#42 Posted : 8. prosinca 2018. 18:03:24(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Spock wrote:
Keziah wrote:
Spock wrote:
Sama rečenica da je Wenigo oživljavao mrtve skupljajući njihove atome diljem svemira pokazuje svu besmisao ove priče. OK za Hellingena, ali kako su atomi ovih ostalih umrlih proletera završila u svemiru?

Inače,službeno se zna gdje završavaju umrli i njihovi atomi?
Tko može garantirati da upravo nije tako?


To isto kao da kažeš da zidaš kuću, pa ne znaš gdje cigla završi! Confused Atomi su sastavni dio svake materije, pa i ljudskog tijela ili ja živim u zabludi?
Pa završavaju tamo gdje završi tijelo umrlog, zar ne? Ne treba znanost za to dokazati.

Glava mi nije bila na ramenima kada sam pisao ovo, jasno za atome međutim za dušu je totalno suprotno.
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Keziah
#43 Posted : 8. prosinca 2018. 18:29:04(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
john_constantine wrote:
Quote:
1. Da, ali su oni pobjegli brodom. Kako su se vratili bez matičnog broda + nigdje se u "Demonu ludila" ne spominje matični brod. Ovaj matični brod se, po Boselliju, nalazio u mječevoj orbiti.
2. Odakle Pou to znanje i mogućnosti prenošenja istog.
3. Idiotski način hipnotiziranja Hellingena može biti samo magija, a nervira katastrofalan način scenarističke realizacije
4. Sve ima granice, a Boselli se ovdje vodi mišlju više je bolje, što skoro nikad nije tako. Ben Stevens je bio obični kriminalac s maskom, ne znanstvenik. Još mu je i Wendigo podario pamet.


1: za matični brod mi se čini da je objašnjeno u epizodi Dan invazije, ako se ne varam. Znam da je to bilo poslije Sjena nad darkwoodom, isto rupa u scenariju. A i poveznica za demoni ludila gdje je Hellingen bio u zamišljenom matičnom brodu, odnosno, neka vrsta raja kako ju je on vidio i zamislio dok nije preuzeo uzde. Ili da je taj matični broj ostao u svemiru napušten, a Hellingen ga je otkrio. Ipak su se Akronijanci razbježali nakon situacije u svemirskoj tamnici.

2) Nije li Poe rekao da mu je ukrao znanje preko one aparature koju mu je Hellingen stavio na glavu da upije njegovo znanje, a zapravo je završilo obrnuto? Hellingen je preko te aparature htio ući u njegov um i isisati njegovo znanje o pričama. S time je stekao znanje i tajne koje je Hellingen posjedovao, a njegov alter ego Gavran je pomagao Zagoru u svemiru. I osim toga objašnjava kako je matični brod previše kompleksan da bi sve znao. On je većinom znao samo manje bitne stvari, a crni gumb su isprobali na vlastiti rizik kao zadnju opciju. Osim toga, ako se gledaju sf filmovi i serije kao star trek, većina svemirskih brodova je imala mogućnost samouništenja.

3) Da, magija na neki način. Meni se dopalo objašnjenje indijanke da pisci imaju mogućnost zarobiti čitatelja u svoju priču. A sam koji čitam knjige, istina. Ako je priča u knjizi odlična, onda se mogu uživjeti u knjizi da poludim kada me netko ometa dok čitam izvrsnu knjigu. Ovdje je u scenariju mogao napraviti tako da si i Hellingen spoji sebi aparaturu na glavu gledajući na ekran. Pa ne bi ispao katastrofalni način scenarističke realizacije. I osim toga, obožavam tu scenu. Priča o crvenoj smrti mi je jedna od omiljenih Poeovih horor priča. Pa i sama izvedba iako pomalo naivno izvedena. Jer kako ga je mogao hipnotizirati preko ekrana?

4) Ben Stevens ionako nije bio znanstvenik, nego kirurg. Ne znam kako se zvala ona epizoda s letećim indijancem Ulthorom. On je samo stekao vještinu presađivanja životinjskih udova na tijelo kao ptičja krila ili konjsko tijelo. A od Hellingena je samo naučio kiruršku operaciju s onom spravicom za manipuliranje što se više puta spominje još od one epizode s Fishlegom. Onaj čip što se usađuje u glavu. Neprijatelj iz prošlosti, Svemirska tamnica. Pa čak su i oni serijski ubojice bili kirurški operirani. A imali su te čipove na glavi kojima se upravljalo na daljinu. Na to je znanje mislio Ben Stevens kada je govorio o tome da mu je podario novo znanje.
A i to što je bio obični kriminalac s maskom, ne mora značiti da je bio glup. Osim toga, u Kralju orlova je bio dosta promišljeni lik koji je razvio cijelu strategiju. Koristio je motiv osvete da bi se obogatio. Stekao je iskustvo pripitomeći orlove na svoju stranu. Upravljao je ljudima koji su bez njega nesposobni. Tako da nije bio potpuno glup, osim što mu je promaknula rupa kada je vezao Zagora, da ga orlovi iskljucaju. Bio je toliko siguran u sebe da nije ostavio stražara, a drugo, mislim da nije znao da Zagor ima pomoćnika. I ako je znao, onda ga je podcjenjivao kao i svatko drugi. A u onoj špilji je imao dovoljno vremena i volje da nauči više o kirurgiji.


Odlično objašnjeno.
Jedina nelogičnost koju ja vidim,to je način na koji je Poe utjecao na um Hellingena, da je Hellingen kako si sam rekao bio priključen na aparaturu e onda bi to bilo to, ovako Poe je "prevario" Hellingena i zarobio ga iako ovaj nije imao nikakve aparate na sebi, baš kao magija neka, jedino da je možda utjecalo kako je Hellingen upravljao za aparatom pa su kaciga i aparat spojeni,samim doticajem-moguće je, ali opet ne prolazi- kada se Hellingen maknuo od stroja, logično je da bi se "veza" trebala prekinuti tj. utjecaj Poea na Hellingena.

Mene ovdje živo zanima radnja kada se Zagor zajedno s Hellingenom i alter egom Poea prebacio na brod.
Posebno me zanima prelazak u Wendigovu dimenziju, po nekoj logici njegova dimenzija se nalazi kada se pređu granice galaksije.
Nije mi jasno zašto Wendigo nije osobno reagirao tada iako je mogao, vidimo tek kasnije da se Wendigo fizički pridružuje kada odvlači Hellingena u svoju dimenziju,možda je sve objašnjeno, međutim ne mogu se sjetiti toliko detalja.
Također onaj čuvar prolaza, mislim da se zvao Teke-Li da li,pomislio sam da je to mašta Poea ali nije jer na staklu borda kada se pojavilo ništavilo, pojavio se i čuvar.

Tu bi se dala napraviti sjajna priča i s Hellingenom uzevši u obzir da je sada u biti jedan od demona u dimenziji kaosa kojim vlada Wendigo, kad smo kod toga nije mi jasno kako je Wendigo prebacio demone u Hellingenovu dimenziju a sam ne može doći,kada smo kod njih mislim da su to isti demoni iz priče osveta vudu,koje je Zagor sanjao ili halucinirao pod drogom ili je to zapravo bilo prebacivanje u dimenziju kaosa,istu u kojoj obitava Hellingen i Wendigo, koliko me sjećanje služi Zagor je u toj priči tjelesno doživio iste ozljede iz tog sna/halucinacije.

Zanima me što će se dalje događati s Hellingenom.

Napomene:nemojte previše pisati o zadnjem Hellingenu nisam ga još pročitao, nešto sam malo vidio da je najavljeno na kraju te priče kako će Wendigo u sljedećem nastavku Hellingena imati jako veliku ulogu.
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Keziah
#44 Posted : 8. prosinca 2018. 18:36:12(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Sada sam se sjetio, Zagor je pobjegao u zadnjem trenutku kada se Wendigo fizički pripremao doći na brod ili je brod eksplodirao, da je eksplodirao onda bi Hellingena opet sastavljao, valjda ga je ugrabio prije eksplozije.
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
john_constantine
#45 Posted : 10. prosinca 2018. 10:16:26(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 29.10.2018.(UTC)
Posts: 45
Location: varaždin
Keziah wrote:
john_constantine wrote:
Keziah: kako bi ja to izveo? Završio bi priču time da se nad darkwoodom pojavio meteroit koji pada na zemlju, ogromnu eksploziju koja potamani sve živo, Poea, Hellingena, Wendiga, Chica i time završio priču. A čitatelj bi ostao ono koji WTF? Blushing

Razmišljam cijeli dan na poslu o tom završetku. Jedino realno objašnjenje je ograničenje u stranicama, kratki rok i sve to, pa je scenarist morao završiti priču i snašao se. A i nije toliko apsurdno kao završnica ovog lažnog maxija ili redovnih brojeva koji moraju izaći.

Da vidimo ostalo...

Ovo za atome je objašnjeno već u Demoni ludila, da je onaj teleporter trebao Hellingena teleportirati na Akronijanski planet, ali je nešto otišlo ukrivo i njegovi atomi su se raspršili u svemiru. Wendigo je našao njegov komadić atoma i uz njegova uputstva složio pomalo aparaturu koja je sastavila Hellingena da može poslije samostalno fukcionirati.
A ostalih umrlih.. Za onog puppet mastersa bi još razumio kada je spominjao nesreću u laboratoriju koja ga je uništila, ali Ben Stevens? Jednostavno objašnjenje: scenaristićka rupa ili nelogičnost. Mogao je napisati da je Wendigo našao njegovo tijelo i oživio, ali on nema pristup zemlji što već znamo u specijalu Crna vatra.Ipak komunicira s Hellingenom preko kompjutora.
Jedino da je Hellingen pronašao njihova tijela, ali s obzirom na razdoblje koliko je prošlo, tijela su se raspala. A ovaj poginuo u eksploziji i slično. Onda je zato uzeo najlakši način o atomima ili njihovoj duši.

Inače, može se i tako gledati. Za Wendiga kao magija su atomi duše, znači, on je pronašao njihove duše, a Hellingen to gleda kao znanstveno kao atome i ima mogućnost oživljavati mrtve preko aparature. Kao što je to napravio u maxiju kada je klonirao samog sebe. A i Zagor nikada nije imao toliko prostora da bi se išlo u detalje, a s druge strane, nisu svi čitatelji tako načitani da bi išli razmišljati o tome. Zagor je jednostavno jednostavan strip, kojemu je mana ograničenje stranica. Da se Bosseliju dalo prostora, sigurno bi morska strava bila još epskije djelo na dvadesetak epizoda. Ovako je ograničeno na tri ili pet brojeva maksimalno, oko 500 stranica. I još ne govorimo o knjizi gdje možeš ići u detalje, nego o stripu koji nikad nije bio za ono zahtjevnu publiku.

Ionako nije Wendigo oživljavao mrtve, nego Hellingen preko onog stroja što se vidi u onoj sceni.


Malo opet nejasno, osim ako se baš u trenutku kada je trebao tjelesno prijeći iz kabine na Akronijanski planet,nešto poremetilo,onda ima smisla to raspršivanje svemirom.
U vezi Ben Stevensa ima jedno rješenje koje nije pojašnjeno a to je da Wendigo možda ima pristup dušama koje su završile u paklu tj. u ovom slučaju u njegovoj dimenziji,tijelo je mogao sastaviti Hellingen nekim svojim izumima, tu mislim na kopiju nikako na originalno tijelo jer je kako svi znamo raspadnuto,mislim da je to jedini mogući način da se Boselli izvuče.
Zanima me ako se radi o dušama, kako je Hellingen mogao pomoću strojeva to sve sastavljati jedino uz upute Wendiga.


Nisi nikad gledao Star trek serije? I već se pričalo više puta o teleportaciji da se ne može teleportirati tjelesno, nego u atomima. Čak i u filmu Fly ista činjenica. Tijelo se rastavlja na atome i onda se sastavlja. I da, bio je jedan članak o tome u vezi star trek teleportiranja, da se stvara svaki put kopija, a ne original. Ali to je već druga tema. Hellingen je ionako rekao da je postupak otišao u krivo, on se u atomima trebao sastaviti na akronijanskom planetu ili matičnom brodu, ali je zapelo i atomi su mu se raspršili u svemiru. S time je praktički umro u toj epizodi. Dalje tek trebaš pročitati.

U vezi Ben Stevensa, pa je prikazano kako je Hellingen sastavio svoje tijelo. I prikazana je aparatura. Isti postupak je bio s Ben Stevensom, samo što su njihove duše, tijela ili atomi, kako god, bili na jednom mjestu.

Hellingen je znanstvenik, našao je način, a Wendigo mu je pomogao skupljati duše i atome. Osim toga, čitajući sve od Zagora. U specijalu most preko duge smo vidjeli kako izgleda raj i Kiki manitu. Tamo gdje su završili dobri, čak je i Hellingen završio u raju.
A Wendigo je gospodar zla, i spominje svoj pakao i čuvara. Znači da je duša Bena Stevensa sigurno tamo završila.
Ionako Bosselli se nije bavio time kao u seriji supernatural gdje su se dosta bavili time da su vraćali likove u život iz pakla, ali bez duše. To znači da likovi nisu imali osjećaje, morala niti ništa. Tako je moguće da je ovdje Hellingen stvorio kopije s njihovim sjećanjima, ali bez njihove duše. I ovako su sami bili zli tako da ti dođe isto.
Kroz život nećemo proći živi i neoštećeni. Kako onda shvatiti život ozbiljno?
john_constantine
#46 Posted : 10. prosinca 2018. 10:28:48(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 29.10.2018.(UTC)
Posts: 45
Location: varaždin
Quote:
Odlično objašnjeno.
Jedina nelogičnost koju ja vidim,to je način na koji je Poe utjecao na um Hellingena, da je Hellingen kako si sam rekao bio priključen na aparaturu e onda bi to bilo to, ovako Poe je "prevario" Hellingena i zarobio ga iako ovaj nije imao nikakve aparate na sebi, baš kao magija neka, jedino da je možda utjecalo kako je Hellingen upravljao za aparatom pa su kaciga i aparat spojeni,samim doticajem-moguće je, ali opet ne prolazi- kada se Hellingen maknuo od stroja, logično je da bi se "veza" trebala prekinuti tj. utjecaj Poea na Hellingena.

Mene ovdje živo zanima radnja kada se Zagor zajedno s Hellingenom i alter egom Poea prebacio na brod.
Posebno me zanima prelazak u Wendigovu dimenziju, po nekoj logici njegova dimenzija se nalazi kada se pređu granice galaksije.
Nije mi jasno zašto Wendigo nije osobno reagirao tada iako je mogao, vidimo tek kasnije da se Wendigo fizički pridružuje kada odvlači Hellingena u svoju dimenziju,možda je sve objašnjeno, međutim ne mogu se sjetiti toliko detalja.
Također onaj čuvar prolaza, mislim da se zvao Teke-Li da li,pomislio sam da je to mašta Poea ali nije jer na staklu borda kada se pojavilo ništavilo, pojavio se i čuvar.

Tu bi se dala napraviti sjajna priča i s Hellingenom uzevši u obzir da je sada u biti jedan od demona u dimenziji kaosa kojim vlada Wendigo, kad smo kod toga nije mi jasno kako je Wendigo prebacio demone u Hellingenovu dimenziju a sam ne može doći,kada smo kod njih mislim da su to isti demoni iz priče osveta vudu,koje je Zagor sanjao ili halucinirao pod drogom ili je to zapravo bilo prebacivanje u dimenziju kaosa,istu u kojoj obitava Hellingen i Wendigo, koliko me sjećanje služi Zagor je u toj priči tjelesno doživio iste ozljede iz tog sna/halucinacije.

Zanima me što će se dalje događati s Hellingenom.


U vezi Teke - li, to je zapravo lik iz njegove priče. Mislim da sam ju i čitao, ali morati ću ponoviti čitanje. A dosta je česta tematika da pisci preuzimaju ideje iz stvarnosti, preko snova i slično. Kao Lovecraft i Martin Misterija. Inače, zanimljivo je da se ime Teke - li spominje u epizodi Lovac na vještice. Cain je sam kazao: Čuvari s južnih mora zovu ga Teke - li, a mornari na sjevernom Atlantiku Kraken. Znači da je taj bog zla imao više imena. Carrefoul kako ga je zvala Madam Laveau (nisam siguran, bubam napamet imena), Teke - li kao čuvar dimenzije u Dvoboj u svemiru. A u Lovac na vještice kao Kraken.

Da, isti su to demoni. S otrovnim kandžama.
Magija. Zagor misli da je sanjao, a zapravo je doista bio u toj dimenziji. Sigurno ne tjelesno, ali duhovno. Madame Laveau je našla prolaz između dimenzija, što se već spominjalo u epizodi Morska strava, kod onih crnaca koji su prizvali Boga zla na početku stripa. Tako i Hellingen. A Wendigo ne može u stvarni svijet radi zaštite i onog plamena. Spominje se u specijalu Crni plamen. Ali njegovi drugi demoni i razna stvorenja mogu jer oni nisu "blokirani".
Ionako se već u nekoliko epizoda i specijala Zagor prebacivao u druge dimenzije kao Ratnici crvene grane, Plamena lubanja ili Gospodar vilenjaka.

Gdje nije Wendigo osobno reagirao? Kada su došli u čistu prazninu? Wendigo se razljutio na Hellingena, ali Zagora je mislio ostaviti za kraj jer je pretpostavio da ne može pobjeći. A i nije toliko jak da bi mogao srediti obadvojicu. Ionako mu je bio bitan Hellingen.
Kroz život nećemo proći živi i neoštećeni. Kako onda shvatiti život ozbiljno?
Spock
#47 Posted : 10. prosinca 2018. 19:01:07(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 20.10.2018.(UTC)
Posts: 411
Location: Makarska
Teke-Li je lik iz Poeove priče "Doživljaji Arthura Gordona Pyma", a u pitanju je odlična priča koja završava bez završetka. Pojavi se Teke-Li, točno opisan kako je u ovoj epizodi nacrtan i kraj. Boselli nam ovdje donosi razloge zašto priča završava onako kako završava - bez pravog završetka. Taj dio, kao i pojavljivanje meni omiljenog pisca E. A. Poa, a i ubacivanje dosta situacija iz njegovih pripovijedaka su svijetle točke ove hiperrealistične katastrofe. Posebno je impresivno njihalo "strave" iz pripovijetke "Jama i njihalo".

Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!
Keziah
#48 Posted : 30. prosinca 2018. 19:43:16(UTC)
Rank: Često prisutan

Joined: 24.10.2018.(UTC)
Posts: 341
Location: The dark side
Dobri odgovori ali zahtijevaju baš duge i iscrpne replike.
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!
Gringo
#49 Posted : 23. prosinca 2019. 8:40:45(UTC)
Rank: Nova faca

Joined: 22.11.2019.(UTC)
Posts: 46
Location: Garotas
Meni ovo dobro, akcije ima za medalju. Al nije mi jasno, Zar Helingen nije polu-robot koji se nalazi u svemiru?
I baš me zbunilo pojavljivanje Wendinga na kraju nasledja. To ako neko može da mi pojasni, bio bih vam od hvala.
Meni delovalo ko da je Wendingo Zagoru napravio prvoaprilsku šalu, pa na kraju ono kao ''ha-ha! zajebo sam te zagore. šta se primaš?''
Ako se neko seća, film mortal kombat se završava na sličnu foru.
Muchas personas se afeitan los pendejos.
Users browsing this topic
Guest (2)
3 Pages<123
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2010, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0,174 seconds.