03.09.2021

Nova izdanja u prodaji: Mladi Tex Willer 1-4

Slika

Katkad se u životu znaju dogoditi neke neplanirane situacije s kojima se na ovaj ili onaj način moramo nositi i potom ih u hodu rješavati, a jednu od njih predstavit ćemo u najavi svoje osme ovogodišnje ture koja će se uskoro naći u prodaji.

Naime, u studenome 2019. godine na Interliberu predstavili smo prvu kolornu knjigu mladog Texa Willera u velikom formatu, a potom su u srpnju 2020. i ožujku ove godine uslijedile druga i treća.

Nažalost, paralelno s time u SBE-u su odustali od toga svog koncepta te su, preskočivši četvrtu (Ruju / Del Vecchio) i petu (Ruju / Valdambrini) pustolovinu (koje su izašle u izvornim brojevima 14 - 17), odmah prešli na šestu koju su potom - za razliku od prvih triju koje su bile u boji - objavili u crno-bijeloj verziji.

Kako su nama, a vjerujemo i vama, kronologija i kontinuitet iznimno bitni, mogućnosti koje su se našle pred nama bile su:

1) Nastaviti objavljivati knjige kao što ih objavljuje i SBE, makar to značilo preskakanje pojedinih pustolovina i promjenu opreme (prelazak s kolornog na crno-bijelo izdanje).

2) Nastaviti objavljivati knjige kronološki, na način da one koje SBE ne objavi mi objavimo samostalno u istom (velikom) formatu, premda bi to značilo prisilno korištenje drugih naslovnica (izvorne je crtao Maurizio Dotti, a posebne Massimo Carnevale) i promjenu opreme (prelazak s kolornog na crno-bijelo izdanje).

3) Privremeno ugasiti izdanje i čekati da se nekad ponovno pojavi u boji (uz mogućnost da se to nikad ne dogodi).

4) Krenuti ispočetka, u crno-bijeloj verziji i normalnom formatu, prateći kontinuitet i objavljujući sve po redu, ujednačeno i bez ikakvih izmjena, kako bi svi fanovi mogli uživati u priči bez preskakanja epizoda, a prve tri kolorne knjige shvatiti kao ekskluzivna izdanja koja nadopunjuju tu redovnu seriju.

Uzevši sve navedeno u obzir, procijenili smo da je jedino pravo rješenje krenuti ispočetka i stoga su prve knjige koje ćemo najaviti u svojoj osmoj ovogodišnjoj turi koja će uskoro biti u prodaji upravo prve četiri knjige mladog Texa Willera, ali ovog puta u crno-bijeloj verziji i klasičnome Bonellijevom formatu 16 x 21 cm.

Evo podataka o knjigama i autorima:

Mladi Tex Willer 1: “Živ ili mrtav!”
(scenarij: Mauro Boselli / crtež: Roberto De Angelis)

- 264 stranice; 4 kolorne naslovnice; izvorni brojevi 1-4

Mladi Tex Willer 2: “Dezerteri”
(scenarij: Mauro Boselli / crtež: Bruno Brindisi)

- 330 stranica; 5 kolornih naslovnica; izvorni brojevi 5-9

Mladi Tex Willer 3: “Pinkerton lady”
(scenarij: Mauro Boselli / crtež: Roberto De Angelis)

- 264 stranice; 4 kolorne naslovnice, izvorni brojevi 10-13

Mladi Tex Willer 4: “Vukovi s granice”
(scenarij: Pasquale Ruju / crtež: Pasquale Del Vecchio & Fabio Valdambrini)

- 264 stranice; 4 kolorne naslovnice; izvorni brojevi 14-17

Kao što smo već spomenuli, sve naslovnice nacrtao je sjajni Maurizio Dotti, a epizode 1 - 17 koje se nalaze u ovim knjigama objavljene su u Italiji u razdoblju od studenoga 2018. do ožujka 2020. godine.

Što se cijena tiče, one su sljedeće:

Mladi Tex Willer 1: “Živ ili mrtav!”
- redovna cijena - 205 kn; promotivna cijena tijekom prva dva mjeseca - 164 kune

Mladi Tex Willer 2: “Dezerteri”

- redovna cijena - 240 kn; promotivna cijena tijekom prva dva mjeseca - 192 kune

Mladi Tex Willer 3: “Pinkerton lady”
- redovna cijena - 205 kn; promotivna cijena tijekom prva dva mjeseca - 164 kune

Mladi Tex Willer 4: “Vukovi s granice”
- redovna cijena - 225 kn; promotivna cijena tijekom prva dva mjeseca - 180 kuna

Premda vjerujemo da oni najveći Texovi fanovi u cijelosti već znaju o čemu je ovdje riječ, za sve one koji se eventualno po prvi put susreću s ovom novom bibliotekom evo još jednom kako ju je u kratkim crtama opisao mastermind današnjeg Texa Mauro Boselli: “Tex ima tek dvadeset godina u svome prvom pojavljivanju iz 1948., u stripu u pasicama pod naslovom “Tajanstveni totem”, kada se kao usamljeni jahač sa šerifima za petama bez razmišljanja baca u pustolovinu kako bi od zlikovaca spasio mladu Indijanku Tesu. Od tog trenutka pa sve do danas - dakle, sljedećih sedamdeset godina - on nije prestao jahati i boriti se u ime dobra. Naravno, naš junak je još uvijek mlad, što je povlastica koju uživaju likovi iz mašte, no u jednom trenutku se (kako se to kaže) smirio te je zasnovao obitelj. Tex kojega danas poznajemo ima 45 godina, udovac je i ima odraslog sina. Njegovi najvjerniji čitatelji u sjećanju i duši čuvaju neizbrisivu uspomenu na onoga razularenog mladića, ali te dvije slike - ona hrabroga i nepravedno progonjenog odmetnika te ona današnja rendžera i poglavice Navaja - preklapaju se i podjednako doprinose njegovu šarmu.

I dok u stvarnom životu nije moguće vratiti se unatrag, strip to čudo ipak čini mogućim! Tex može živjeti svoj trenutačni mjesečni život i imati još jedan paralelni, koji istražuje nepoznate stranice njegove nezaboravne mladosti. Već i prije, uglavnom dok je sjedio oko logorske vatre sa svojim prijateljima, Tex je znao prepričati i njima i čitateljima poneku uzbudljivu dogodovštinu iz svoje prošlosti. Ali ovaj put, te vam priče donosimo “uživo”, bez posredovanja odraslog Texa, i vraćamo vas u svijet Granice dok je bio još opasniji. Ovaj povratak korijenima velikog lika Gianluigija Bonellija i Aurelija Galleppinija osmišljen je s ciljem ponovnog buđenja strasti prema klasičnom vesternu i pustolovnim romanima,  no ovom prilikom nismo iznova napisali prve, velike priče Gianluigija Bonellija jer njih već imamo onako energične i eksplozivne poput puščanog hica te ih možemo čitati koliko god puta želimo ispočetka. Naime, mi ćemo vam donijeti one druge koje nam Texov tvorac, jureći tisuću kilometara na sat kako bi dao oduška svojoj neiscrpnoj mašti, nije ispričao, ali koje nam je katkad ukratko bio spomenuo. Jesmo li sigurni da znamo sve detalje i svaku pustolovinu iz dana koje je Tex proveo s Montalesom boreći se za slobodu Meksika? Ili iz njegovih burnih nevolja sa šerifima? I što je s Tesom, mladom pripadnicom plemena Pawneeja? Ili s Cochiseom, poglavicom Apaša Chiricahua? Mladim Kitom Carsonom, Arkansas Joeom, mister Marshallom, Patom Mac Ryanom, Velikim Jeanom, Allanom Pinkertonom...? I što je s bratom i sestrom Dickart, odnosno vješcem Mefistom i njegovom sestrom Lily?

Svi ti likovi Gianluigija Bonellija toliko su izuzetni i puni života da teško podnose puki ostanak u tim davnim pričama te su stoga iskočili van naoružani puškama, pištoljima, lukovima i strijelama te iluzionističkim cilindrima kako bi uronili u nove pustolovine. Naravno, nama je to upravo i bila namjera! Htjeli smo vam omogućiti da iskusite ugođaj i ritam nekih drugih vremena, mlađeg Divljeg zapada i mlađeg Texa, zadovoljstvo jednostavne pustolovine, izravne i očaravajuće, kako su ih u svojoj mašti doživljavali Bonelli, Galep i njihovi davnašnji čitatelji. Prva priča, zbog nužne i dužne posvete mitu i dvojici velikih autora koji su ga stvorili, počet će od prve, legendarne epizode s Tesom i njezinim skrivenim blagom, ali otkrivajući vam, kao što ćete vidjeti, prethodne i naknadne događaje te nove pojedinosti, a poslije ćemo zasigurno naići i na priče Texovog tvorca, poput primjerice one kad po prvi put susrećemo Montalesa, jer ovo nije nova verzija u stilu reboota gdje se sve mijenja (zbilja nije!), nego moderna obrada ali istovremeno vjerna izvorniku budući da se ne smije previše preispitivati svete spise veličanstvenog Gianluigija Bonellija! Ipak, uglavnom ćemo se kretati novim i neistraženim putevima, u potrazi za još neispričanim pustolovinama, i jahat ćemo u nepoznato zajedno s Texom u sedlu njegova Dinamita, a na svakoj sljedećoj stranici čekat će nas iznenađenja poput zasjeda, opasnosti, blaga, poklika Komanča ili puščanih plotuna meksičkih gerilaca...”